Objavljeno: 26.5.2006 19:54 | Avtor: Peter Šepetavc | Monitor Julij 2004

PocketPC za pametno telefoniranje

Microsoft je pametnim telefonom namenil operacijski sistem Pocket PC Phone Edition. Izdelovalci so že v preteklosti predstavljali ročne računalnike s sistemom Pocket PC, ki so omogočali tudi telefoniranje, a jih je bilo zaradi velikih zunanjih mer naprav pogosto nerodno uporabljati.

Yakumo je pri nas še dokaj neuveljavljena blagovna znamka, največ svojih izdelkov pa prodajo v Nemčiji, od koder podjetje tudi izvira. Ročni računalnik PDA Omikron je njihov prvi izdelek, ki ga lahko uvrščamo med pametne telefone. Gre za računalnik Pocket PC, ki ponuja tudi zmožnosti telefoniranja GSM. Kot ročni računalnik sodi med šibkejše, a tudi manjše naprave. Z merami 117 × 67 × 23 mm se uvršča med najmanjše ročne računalnike, kar precej konkurentov pa prekaša po debelini in tudi po teži (165 g). Opremljen je z 200-megaherčnim procesorjem Samsung 2410 in 64 MB pomnilnika. Operacijski sistem je shranjen v 32 MB pomnilnik ROM. Omikronova posebnost je majhen zaslon (najmanjši med računalniki Pocket PC), saj njegova diagonala meri le 2,8''. Kljub temu ponuja enako ločljivost kakor konkurenti, 240 × 320 pik, tako da na zaslonu prikažemo enako količino podatkov kot pri ročnih računalnikih z večjim zaslonom, le barv je nekoliko manj, saj jih prikaže le 4096.

Zmožnosti naprave lahko razširimo s karticami SD in MMC, vmesnik za kartice pa podpira tudi kartice SDIO, tako da lahko vanj poleg pomnilniških namestimo tudi druge razširitvene kartice SD. Za povezovanje z drugimi napravami je na voljo infrardeči vmesnik, pogrešali pa smo vmesnik bluetooth, ki bi bil zelo uporaben predvsem v navezi s primernimi slušalkami (Yakumo sicer prodaja tudi model Omikron BT, ki ima bluetooth vgrajen, vendar ta zaenkrat pri nas še ni na voljo). Na zadnji strani računalnika je nameščen tudi fotoaparat, ki je primerljiv s tovrstnimi izdelki v telefonih in nikakor ne bo nadomestil pravega "digitalca". Akumulator z zmogljivostjo 1050 mAh je izmenljiv. Omikronu je priložena lična priklopna postaja, v kateri lahko poleg ročnega računalnika polnimo še dodatni akumulator (če ga seveda dokupimo). Kot telefon sodi novi Yakumo med večje izdelke, a se po merah brez težav primerja z drugimi pametnimi telefoni. Podpira delovanje na treh frekvenčnih območjih (900, 1800 in 1900 MHz).

V praksi se izkaže, da Omikron ni prevelik za žep, to pa je za ročni računalnik vsekakor pohvalno. Nekoliko moti zunanja antena GSM, ki pa je oblikovana dokaj domiselno, tako da se naprava redko zatakne v žepu. Štirismerni gumb pod zaslonom bi lahko bil nekoliko večji, občutek pa smo imeli, da se ob pogostejši rabi hitro razmaje, navigacija po sistemu pa bo v tem primeru dokaj težka. Akumulator je v primerjavi z drugimi ročnimi računalniki dokaj zmogljiv, če pa ga primerjamo z navadnimi telefoni, je čas med polnjenji dokaj kratek (v povprečju ga je treba polniti skoraj vsak dan).

PDA Omikron je, ob Sonyju Ericssonu P900, eden bolj posrečenih skupkov ročnega računalnika in telefona. Yakumo je uporabil tudi uveljavljen operacijski sistem, za katerega je na voljo obsežna zbirka programske opreme. Za večjo priljubljenost naprave pa je cena malo visoka, tako da bo kupce bolj pritegnil šele, ko (če) ga bo subvencioniral kateri od operaterjev.

Yakumo PDA Omikron

Kaj: Pametni telefon z operacijskim sistemom MS Pocket PC 2003.

Izdeluje: Yakumo, www.yakumo.com.

Prodaja: ZAK, www.zak.si, (01) 568 41 92.

Cena: 130.000 tolarjev.

Za: Majhno in praktično ohišje, v primerjavi z drugimi pametnimi telefoni pestra izbira programske opreme.

Proti: Zunanja antena, majhen zaslon, nima vmesnika bluetooth, dokaj kratek čas trajanja akumulatorja.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji