Objavljeno: 28.3.2017 | Avtor: Miran Varga | Monitor April 2017

Poceni je ugodno, a brezplačno je odlično

Programska oprema je navadno tisti del računalništva, ki je še najmanj občutljiv za gibanje tečajev ključnih svetovnih valut. Šibak evro je znatno podražil računalniške komponente in nekatere storitve, zato smo se po prihranke odpravili v svet programske opreme. Našli smo več kot deset uporabnih programov, ki so bili v preteklosti plačljivi, zdaj pa so povsem brezplačni za uporabo.

Kot se za radodarnost založnikov in avtorjev spodobi, bomo zato tokratni pregled začeli glede na višino ustvarjenih prihrankov. Največ, kar 500 evrov, bomo prihranili, če se bomo ukvarjali z obdelavo fotografij. Ena boljših zbirk fotografskih filtrov in orodij za obdelavo fotografij, ki jo je razvijalo podjetje Nik Software, je veljala okoli 500 evrov. Leta 2012 je podjetje kupil Google in nato znižal ceno na 149 evrov, pozneje pa se je odločil za še bolj radodarno potezo – programsko zbirko Google Nik Collection si lahko danes prenesemo iz spleta povsem brezplačno. Našli jo bomo na spletnem naslovu www.google.com/nikcollection. Zbirka, njena namestitvena datoteka je težka kar 429 MB, obsega sedem vtičnikov za program Photoshop, in sicer zelo zmogljive dodatke Analog Efex Pro, Color Efex Pro, Silver Efex Pro, Viveza, HDR Efex Pro, Sharpener Pro in Dfine. Programje je na voljo tako za okolje Windows kot Mac. Za uporabnike, ki nimajo plačljivega Photoshopa, imamo še eno dobro novico. Omenjena zbirka odlično deluje tudi z odprtokodnim programom Paint.NET (www.getpaint.net), le ustrezen vtičnik PSFilterPDN plug-in moramo prej namestiti – najdemo ga na povezavi bit.ly/psfpdn417.

Cene profesionalnih urejevalnikov animiranih video posnetkov se na trgu merijo v tisoč evrih. OpenToonz pa skrbi, da se bodo imeli navdušenci nad animacijami kje kaliti tudi brezplačno.

Če raje kot fotografije urejamo in ustvarjamo video animacije, si velja omisliti programsko opremo OpenToonz, ki je bila kljub »odprtosti« v svojem imenu v preteklosti plačljiva – no, takrat je tudi še slišala na ime Toonz. Za različico Premium je želel italijanski založnik, podjetje Digital Video, kar 349 evrov. Nato je podjetje marca lani prevzel svetovno znani japonski anime studio Studio Ghibli in programsko orodje naredil dostopno širšim množicam. Program OpenToonz (opentoonz.github.io) je danes na voljo povsem brezplačno, še več, za razliko od številnih drugih različic ne pozna nobenih omejitev, torej je na voljo s skoraj polno funkcionalnostjo (odstranjene so bile le nekatere profesionalne funkcije, ki bi začetnike prej zbegale). Licenca dovoljuje tudi komercialno rabo. Tudi OpenToonz je na voljo v operacijskih sistemih Windows in Mac.

Vsakdo, ki je že kdaj poskušal povečati majhno sličico ali sliko, ve, da je končni rezultat pogosto razočaranje, saj povečane slike izgubijo ostrino, postanejo nazobčane, pojavijo se artefakti. Profesionalno orodje Reshade Image Enlarger (www.reshade.com) je zato ponudilo vrsto naprednih algoritmov za izboljšavo slike. Ta je tako postala ostra tudi pri povečavah do 2000 %, grafični strokovnjaki pa so lahko izbirali med kopico naprednih možnosti obdelave slike. A program so avtorji cenili na 129 evrov, zato je bil nameščen v le malo računalnikih. Pred kratkim je postal brezplačen, še več, nima nobene oglasne vsebine, niti ni treba za njegov prenos pustiti osebnih podatkov.

Med nekoč dražje, a danes brezplačne rešitve za urejanje fotografij sodi tudi program Adobe Lightroom Mobile (www.adobe.com/uk/products/lightroom-mobile.html). Različica programa Adobe Lightroom, namenjena mobilnim napravam, je uporabnike v preteklosti stala okoli 12 evrov na mesec, oziroma 120 evrov na leto, pri čemer je uporabnik dobil še dostop do oblačne rešitve Adobe Creative Cloud. Adobe pa se je očitno zavedel, da z razmeroma visoko naročnino uporabnikov mobilnih naprav ne bo prepričal, zato je svoje orodje za urejanje fotografij Lightroom Mobile naredil brezplačno dostopno. Nedvomno gre za najbolj zmogljivo tako orodje za platformo Android in iOS, da pa vendarle ne bi preveč hodilo v zelje namizni (profesionalni) različici, je funkcionalnost omejena na večino možnosti v oblaku, izključena pa je sinhronizacija dela z namizno različico. A večina uporabnikov bo zadovoljna že s tem, da lahko vrhunsko obdelane fotografije hitro in enostavno deli z aplikacijami, kot so Instagram, Facebook, Twitter, Flickr in druge.

Z Adobe Lightroom Mobile lahko tudi prevzamemo nadzor nad kamero, vgrajeno v mobilne naprave …

Med zanimivi »nekoč dražjimi« brezplačnimi rešitvami smo našli tudi sistemsko orodje SoftPerfect File Access Monitor (www.softperfect.com/products/fileaccessmonitor/). Zanj so avtorji v preteklosti želeli dobrih 149 evrov, ko pa so ga nehali razvijati, so zadnjo različico v spletu objavili povsem brezplačno. Gre za program, ki meri dejavnost datotečnega sistema računalnika, torej spremlja vse dostope do datotek, njihovo ustvarjanje, brisanje itd. Ker pozna natančno filtriranje, je lahko odličen pripomoček za iskanje anomalij, ki jih lahko povzročijo okužbe z najrazličnejšimi škodljivimi kodami. Konec razvoja žal pomeni tudi to, da novih različic ali nadgradenj programa ne bo več – je tak, kakršen je – še vedno je preprost in učinkovit.

Ko smo že pri datotekah, velja omeniti tudi orodje Konvertor (www.konvertor.net). Nekatere spletne strani ga še vedno ponujajo za okoli 60 evrov, čeprav je že dalj časa za voljo povsem brezplačno. Gre za programček, ki bi ga lahko opisali kot pametno alternativo okenskemu Raziskovalcu. Uporabniški vmesnik z dvema stranema in podporo zavihkom sicer spominja na Total Commander, pogosta opravila, kot so kopiranje in premikanje datotek ali pa njihovo preimenovanje, iskanje, primerjanje itd. so zato hitra in enostavna. Konvertor prikladno podpira tudi prikaz vsebine večine datotek, npr. dokumentov, slik, video posnetkov itd. Drugih posebnosti v programu ni, vse funkcije delujejo, edini dodatek je gumb, imenovan Donate, ki skuša uporabnika prepričati, da ustvarjalcu vendarle nameni kak evro.

Obilico datotek, ki jih najdemo na domačih in službenih računalnikih, velja vsaj občasno urediti. V računalnikih, opremljenih z okenskimi operacijskimi sistemi, ta postopek sliši na ime defragmentacija diska. Okna imajo ustrezno orodje že vgrajeno, a številna orodja na trgu defragmentacijo datotek vendarle opravijo precej bolje. Eno takih je Vopt (www.goldenbow.com), ki je brezplačno na voljo od lanskega februarja. Da lahko brezskrbno uporabljamo napreden program za defragmentacijo prostora na disku, se moramo zahvaliti njegovemu žal že preminulemu avtorju. Ta je med svoje posmrtne želje zapisal tudi to, naj njegova programska oprema po smrti postane dostopna vsem, dediči pa so to upoštevali. Vopt sicer velja za eno najstarejših orodij za defragmentacijo diska, zna pa še kaj več kot le to – obvlada tudi čiščenje nesnage v računalniku.

Če bomo kljub čiščenju diska še vedno zmajevali z glavo nad pomanjkanjem prostega prostora, lahko iz računalnika odstranimo programe, ki jih morebiti ne potrebujemo (več). Okensko orodje za odstranjevanje programov se vse prepogosto zanaša na sorodna orodja avtorjev programske opreme, ki svojega dela ne opravijo vedno najbolje in v računalniku še vedno pustijo sledi in datoteke odstranjenih programov. V tem primeru si lahko pomagamo z naprednejšimi orodji, kot je Ashampoo UnInstaller 5 (www.ashampoo.com/en/usd/lpa/Ashampoo_Uninstaller_5). Program, ki je včasih stal slabih 60 evrov, podjetje sicer razvija naprej, različica številka 5 pa je uporabnikom na voljo brezplačno. Podjetje Ashampoo lahko pohvalimo že zato, ker tudi to različico vsaj enkrat na leto osveži, in sicer z namenom, da pozna »trike« novejših programov in zna poiskati in počistiti njihove sledi. Ob namestitvi programa lahko namestimo še do 12 dodatnih sistemskih orodij, ki nato spremljajo delovanje sistema, omogočajo defragmentacijo diska, optimizacijo registra itd.

Konvertor je vsekakor eden najboljših brezplačnih programov za delo z datotekami.

Ko smo že pri podjetju Ashampoo, velja izpostaviti še eno njegovo brezplačno orodje, in sicer Ashampoo Burning Studio 2017 (www.ashampoo.com/uk/gbp/pin/4910/burning-software/Ashampoo-Burning-Studio-2017). Gre za program, ki temelji na rešitvi Ashampoo Burning Studio 18 (ta stane skoraj 50 evrov) in omogoča napredno zapisovanje na optične nosilce CD, DVD in celo Blu-ray. Za razliko od plačljivega izvirnika smo pogrešili nekaj funkcij, za katere večina uporabnikov sploh ne bo opazila, da jih ni – denimo nezmožnost prilagoditve zapisa glasbenih datotek modelu avtoradia v uporabnikovem vozilu. Možnosti prenosa glasbe s ploščkov na disk, oblikovanja nalepk in ovitkov za ploščke, izdelave varnostnih kopij in kopij optičnih nosilcev so namreč ostale …

Večpredstavno naravnani uporabniki bodo veseli novice, da je ena izmed boljših rešitev ta hip, Plex Media Player (www.plex.tv) z dostopom do storitve Plex Pass, po novem brezplačna. Dostop do storitve Plex Pass je še pred nekaj meseci stal skoraj 40 evrov na leto, a je močna konkurenca odprtokodnega predvajalnika Kodi (www.kodi.tv) avtorje spodbudila k temu, da dokažejo uporabnikom praktičnost svoje rešitve. Z omenjeno rešitvijo lahko na domačem računalniku izdelamo osrednji večpredstavni strežnik, ki bo z video ali avdio vsebinami zalagal druge nanj povezane naprave. Plex deluje na skoraj vseh mogočih platformah, tako v okoljih Windows, Mac, Linux in številnih namenskih sistemih, kot je npr. Raspberry Pi.

Uporabniki, ki bi radi sprostili svojo ustvarjalnost pri izdelavi fotografskih in video kolažev, se lahko ozrejo po orodju ScatterShow (my.smithmicro.com/scattershow.html). Včasih je bilo treba zanj odšteti 30 evrov, zdaj pa se je razvijalec odločil, da bo omogočil brezplačen prenos in namestitev vsakomur, ki se bo prijavil na prejemanje njegovih novic. Z omenjenim programom hitro in enostavno izdelamo sezname predvajanja naših vsebin iz najrazličnejših virov (tudi družabnih omrežij), končne izdelke pa lahko enostavno delimo prek Facebooka ali naložimo na video spletno mesto YouTube. ScatterShow je na voljo v dveh različicah: za okolje Windows ali Mac OS. Pri vnosu e-naslova pomnite le to, da velja vnesti pravega, saj boste nanj prejeli aktivacijsko kodo programa.

30 evrov je stala tudi letna naročnina na storitev Instapaper Premium (www.instapaper.com/premium). A istoimenska mobilna aplikacija je postala brezplačna, ko je njenega ponudnika prevzel velikan Pinterest. Omenjena aplikacija uporabnikom mobilnih naprav s sistemom Android ali iOS omogoča enostavno in neomejeno shranjevanje spletnih strani in video posnetkov za poznejši ogled. Podpira tudi iskanje po teh vsebinah in njihovo sinhronizacijo med napravami. Če smo neko vsebino na spletni strani na poti domov prebirali na telefonu, lahko v domačem zavetju z branjem nadaljujemo na udobnejši tablici. Nadvse pozdravljamo odločitev, da je postala brezplačna kar aplikacija Instapaper Premium, saj ta uporabnika ne nadleguje z oglasi.

Veseli smo lahko novice, da je Plex Media Player z dostopom do storitve Plex Pass, po novem brezplačen.

Mobilne naprave moramo tudi ustrezno varovati, kar v teoriji vemo skoraj vsi, v praksi pa počnemo le redki. Da bo odločitev o namestitvi protivirusne rešitve na pametni telefon ali tablico lažja in vsaj toliko samoumevna, kot je v svetu osebnih in prenosnih računalnikov, bo poskrbelo podjetje Avast. To se je odreklo letni naročnini v višini 19,99 evra na svojo androidno aplikacijo Avast Mobile Security (www.avast.com/en-gb/free-mobile-security). A brezplačnost aplikacije plačamo z ogledom v aplikaciji plačanih oglasov. Kljub temu jo velja namestiti, saj omogoča res temeljito zaščito. Poleg protivirusnega pogona omogoča še zaporo klicev, zaklepanje aplikacij, nastavitve zasebnosti, požarni zid, čiščenje pomnilnika in hrambe telefona, spletno zaščito in celo skener brezžičnih omrežij Wi-Fi.

Če si svojih gesel ne morete zapomniti, si pomagajte z aplikacijo LastPass. Opomba: še vedno si boste morali zapomniti vsaj eno geslo. ;-) 

Osnovno varnostno higieno pa v računalniškem svetu predstavlja zmogljiv požarni zid, ki skrbi, da nevarnosti ostanejo zunaj našega omrežja ali naprave. Razvijalec Atelier je svojo aplikacijo Atelier Web Firewall Tester (www.atelierweb.com) prelevil v brezplačno (v preteklosti je stala 20 evrov) in tako poskrbel, da lahko prav vsi preverimo, kako dobra in učinkovita je naša požarna pregrada, torej kako varni smo pred napadi iz spleta. Čeprav program že lep čas ni bil posodobljen, deluje brezhibno, všeč nam je tudi to, da ne prikazuje nobenih reklam.

K računalniški higieni vsekakor sodi tudi uporaba močnih gesel. Tudi takih, ki si jih je težko ali celo nemogoče zapomniti. Pri tem pa nam priskoči na pomoč programček LastPass (www.lastpass.com). Včasih je bilo treba zanj odšteti 12 dolarjev na leto, po novem pa je brezplačen – to velja tudi za različico LastPass Multi-Device Access, ki podpira sinhronizacijo shranjevanja in rabe gesel med različnimi napravami v lasti uporabnika. Omenjeni program nam tudi pomaga ustvariti močna gesla, podpira pa tudi še varnejši način dvofaktorske avtentikacije uporabnika.

Angleški programerji so razvili zanimivo orodjarno, namenjeno slehernemu uporabniku operacijskega sistema Windows. Orodjarna Ultimate Settings Panel (www.ultimatesettingspanel.co.uk) se je včasih prodajala po 3,99 funta za različico Pro, okrnjena različica Lite pa je bila brezplačna. Nato so se programerji odločili, da konsolidirajo obe različici v eno samo in jo delijo s svetom, denar pa služijo s tem, ko se v aplikaciji prikazujejo različni oglasi. Razkošna okenska orodjarna ima sicer takojšen dostop do več kot 280 orodij in nastavitev operacijskih sistemov Windows, ki so uporabnikom bolj ali manj skriti. Je pa res, da so povezavo do brezplačne različice na spletni strani pošteno skrili …

Popravek, 9.5.2017: Plex Pass žal ni zastonj, kot je bilo zapisano v prvi različici tega besedila. Za napako se opravičujemo.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji