Objavljeno: 18.2.2011 | Avtor: Jure Forstnerič | Monitor Februar 2011 | Teme: android

Po francosko

Archos je francosko podjetje, ki se je do zdaj največ ukvarjalo s prenosnimi večpredstavnimi predvajalniki. Zadnje čase pa so se odločno spustili na področje tabličnih računalnikov, že pred prihodom iPada so ponujali nekaj tovrstnih rešitev.

Kot rečeno, Archos je do zdaj prodajal že kar nekaj različnih modelov tablic različnih velikosti, večinoma pa je šlo za razmeroma poceni izdelke, ki so bili tudi po zmogljivosti dokaj omejeni. Na preizkus smo dobili njihovo najnovejšo napravo, ki naj bi konkurirala iPadu in drugim tablicam, zasnovanim na sistemu Android. Gre za tablico Archos 101 Internet Tablet, ki poganja operacijski sistem Android 2.2 (Froyo).

Na papirju obljublja naprava kar veliko. Poganja jo ARMov procesor Cortex A8, ki bije pri taktu 1 GHz in je dobro znan iz podobnih naprav (recimo Samsungov Galaxy Tab). Gre za solidno zmogljiv, a hkrati zelo varčen procesor - naprava brez težav predvaja video v ločljivosti 720p. Na voljo sta različici z 8 ali 16 GB pomnilnika flash, temu lahko dodamo še kartico MicroSD. Na levi strani imamo izhode, med njimi je povsem navaden vmesnik USB, poleg njega sta na voljo še microUSB in izhod HDMI.

Tudi prvi vtis, ko jo vzamemo iz škatle, je še kar dober. Preseneča predvsem zelo nizka teža, saj je bliže kakemu bralniku e-knjig kot pa desetpalčnim tablicam - tehta le 480 gramov. Hkrati je tudi dokaj tanka, le 1,2 mm (milimeter manj od iPada, torej). Tu pa se dobre lastnosti tudi hitro končajo. Nizka teža je očitno posledica materialov, iz katerih je tablica narejena - predvsem plastike. Kakovost izdelave je zares slaba, če primerjamo z drugimi tabličnimi napravami, recimo Viewsonicovo Viewpad 10. Plastika spušča kar nekaj čričkov, malo stojalce, ki je vgrajeno v zadnjo stran, pa deluje prej smešno kot uporabno. Naprava se dokaj hitro (in močno) segreje, a to le na levi strani, a je vseeno sitno, ko jo držimo v rokah.

Naslednja graja leti na zaslon. Ta je očitno katastrofalno poceni. Ves čas (torej ne glede na to, ali je naprava vključena ali ne) se zelo očitno vidi mreža kapacitivnih tipal. Ločljivost je resda dovolj visoka, 1024 × 600 pik, kakovost pa slaba. Najhuje je pri kotni vidljivosti, ki je zelo omejena. Takoj, ko napravo malo preveč obrnemo, se že pokvarijo barve, nič ne pomaga zelo svetleča površina. Občutljivost za dotik je sicer kar dobra, dobro delujejo tudi dotiki z več prsti.

Operacijski sistem je dober, gre za praktično nespremenjen Android 2.2. Na robu ni fizičnih tipk, te so virtualno dodane na zaslon (v ležeči orientaciji na desno, v pokončni pa spodaj). Ne vemo točno, zakaj, a naprava je zelo hroščata. V prvih tridesetih minutah uporabe je dvakrat povsem zmrznila, nato je bil potreben daljši pritisk tipke za vklop. Občasne težave smo imeli tudi z delovanjem, ki je znalo biti na trenutke zatikajoče, naprava je manj odzivna kot, denimo, Samsungov Galaxy Tab (da o iPadu sploh ne govorimo).

Na zadnji strani najdemo tudi nogico, s katero lahko tablica stoji na mizi

Največje razočaranje pa je pomanjkanje trgovine za aplikacije, Android Marketplace. Res ne razumemo, zakaj bi izpustili enega najmočnejših Androidovih adutov. Bojda se da to nastaviti z večjimi posegi, a se tega povprečnemu uporabniku ne bo dalo početi. Namesto klasičnega Marketplacea so namestili lastno trgovino AppsLib, ki je bistveno bolj omejena, nekatere aplikacije (denimo Angry Birds) pa se nam sploh niso hotele namestiti (češ da ne podpirajo te ločljivosti).

Archos torej tudi z najnovejšo tablico ni resna konkurenca večjim izdelovalcem. Edina prednost te naprave je resnično nizka cena (različica 16 GB velja 375 evrov), žal pa se še kako vidi, kje vse so varčevali.

Archos 101 Internet Tablet

Tablični računalnik z Androidom.

Zaslon: Diagonala 25,65 cm (10,1 palca), 1024 × 600 pik.

Povezljivost: Wlan (802,11 b/g/n), bluetooth (2,1).

Masa: 480 g.

Mere: 270 × 150 × 12 mm.

Izdeluje: www.archos.com.

Cena: 375 EUR.

Za: Teža, cena.

Proti: Ni dostopa do Android Marketplace, kotna vidljivost zaslona, preveč očitna matrika tipal za dotik, kakovost izdelave, segrevanje, hroščato delovanje.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji