Objavljeno: 25.1.2011 | Monitor Januar 2011

Pisma bralcev

Če uporabnik "umre", licenca propade

V našem podjetju imamo veliko licenc Autocada, kot posledica recesije pa se firma krči. Tako bi nam prodaja licenc lahko pomagala. Odgovor Avtere kot distributerja je, da v skladu s točko 2.1 licenca ni prenosljiva.

Škoda, da nimam časa za branje zakona o varstvu potrošnikov ipd., pa Čeferina/Matoza za prijatelja, pa bi se za zabavo pozabaval s temi monopolisti.

Seveda me je najbolj pogrela cena prenosa, ki je bila po izjavi odgovornega v nekem primeru 1800 dolarjev. Torej, če se že slučajno prebiješ čez postopek, je pa cena cisto mimo.

Saj v bistvu ne vem, kam bi se obrnil, ampak zdi se mi čudaško, danes ne morem risati z isto licenco v sedanji firmi, jutri pa npr. v svoji. Mislijo, da bom dal še enkrat 5000 EUR za njihov "zmazek"!? Raje ZWCAD (imamo tudi dve licenci).

Kaj izgubijo, v čem je hakeljc in ali so vsi taki (Microsoft, Adobe, Corel ...)? Saj nekoč ste že imeli članek o tej t. i. enosmerni pogodbi, ki daje pravico uporabe. Če se ne strinjaš, pa nič. Že to je vprašljivo, pa tale prenos licence, pa še kaj bi se našlo.

Skratka, še "malo" imam do penzije in čez tistih odmikajočih se 15 let se bom mogoče lotil teh monopolističnih lumpov, do takrat pa ...

Vprašanje je, ali je to v skladu z našo zakonodajo. Da ne omenjam, da je pogodba v angleščini, da to ni poslovno, da so cenejše alternative ipd.

Denis

V popolnosti se strinjamo z vami, še posebej nam je "všeč" ta o plačljivem prenosu licence. Žal pa lahko prilepimo le odgovor, ki so nam ga poslali iz podjetja Basic, ki je zastopnik Autodeska:

Licenca je le dovoljenje za uporabo, ne pa lastnina. Torej je "dovoljenje" izdano za določenega uporabnika. Če uporabnik "umre", licenca propade. Tako piše v licenčni pogodbi.

Autodeskove licence se lahko prenaša, če to odobri (avtor) Autodesk. Prenos je plačljiv, cena pa je odvisna od primera do primera.

Po naših izkušnjah se je v nekaterih primerih doslej dalo prenos izvesti med povezanimi podjetji.

Kako do seznama datotek?

Vaše svetovalce prosim, da mi pojasnijo, kako najbolj enostavno natisnem seznam datotek, vseh ali izbranih, na posameznem nosilcu, npr. na zunanjem disku ali na disku C.

Moje CD s fotografijami ali besedili sem zaradi varnosti kopiral na zunanji disk. Vsaki datoteki sem poleg identifikacijske oznake pripisal še vsebino, npr. kateri foto motivi so na CD ipd. Tako sem prenesel skoraj 300 CD in zdaj bi rad imel seznam teh CD z opisano vsebino. Kako naj prenesem tak seznam na papir. Delam z Windows xp, angleško ne znam. Nekaj so mi znanci že svetovali, a mi ni uspelo.

Hvala za pomoč in lep pozdrav.

Rok

Upravljalnik datotek Total Commander (www.ghisler.com) ima možnost tiskanja - natisne seznam vseh datotek, skupaj s podimeniki, če želimo.

Pretvorba iz DVB-S v DVB-T?

Doma uporabljamo televizor znamke LG LED LCD 47SL9000, ki ima vgrajeno razširitveno mesto CAM, podpira pa sprejem signala DVB-T in DVB-C. Za ogled programov pa uporabljamo Lastovka-TV s Krvavca. Za sprejem signala imamo digitalni sprejemnik KAON (Telemachov), ki pa sprejema signale DVB-S.

Ali je možno spremeniti signal DVB-S v DVB-T ali DVB-C, da ne bi potrebovali digitalnega sprejemnika, oz. da bi televizija prepoznala signal?

Davor

Ne, to žal ni možno.

Lahko pa si na streho namontirate "običajno" anteno (in ne "krožnika/satelitske"), s katero boste sprejemali signal DVB-T.

Urejanje digitalnih posnetkov

dvr2ts.png

Zanimiv članek o DVB-C sprejemnikih. Ker ima avtor najbrž več izkušenj, me zanima:

o    Kateri program je uporabil/pozna za urejanje videa (TS) - rezanje, lepljenje, da ni potrebnega vnovičnega kodiranja (skupaj z več tokovi - zvok, slika, podnapisi),

o    Kateri program kasneje za izdelavo npr. DVD (zopet slika, zvok, podnapisi) oz. kak drug format, v katerega lahko spravim vse tokove.

o    Ali je poleg programa Project-X še kak drug program, ki zna odpraviti napake v toku (zaradi trenutnega slabega sprejema signala)

Če bi primerjal Edision VIP 2 in Tehnisat DIGIT HD4-CX, kateri je uporabniško bolj prijazen? Ali ima HD4-CX 2 kanalnika ali 1? Če enega, ali je mogoče dodati dodatnega? Katerega bi izbral, če cena ni relavantna? Ali kateri izmed teh dveh omogoča rezanje/lepljenje posnetega gradiva že na sami napravi?

Domen

Sam se s posprocesiranjem TS tokov žal ne ukvarjam in ne poznam programov, ki bi iz TS naredili DVD ali kaj podobnega. Prav tako ne poznam programov, ki bi neposredno urejali TS (a nikakor ne trdim, da jih ni).

Moj program DVR2TS, ki smo ga dali na Monitorjev splet (www.monitor.si/datoteke/dvr2ts.zip), deluje zelo enostavno - analizira DVR datoteko in iz nje pomeče stran vse kontrolne podatke, obdrži pa transportni tok, ki je v DVR ohranjen v celoti. V tem programu tako ni bilo treba izvajati nikakršnih fint z regeneriranjem transportnega toka.

Z uporabniškega vidika mi je Technisat bistveno bolj všeč. Ima en kanalnik in ni mogoče dodati drugega. Če cena ni problem? Čisto odvisno od tega, ali potrebujete dva kanalnika oziroma hkratno snemanje in gledanje (v tem primeru Edision) ali ne (potem pa Technisat). Kolikor se spomnim, nobeden od njiju nima vgrajenega video urejanja.

Primož Gabrijelčič

Zakasnitev elektronske pošte

Pred časom sem v eni vaših revij zasledil članek o nastavitvi za Outlook, da odpošlje pošto z zakasnitvijo. Ker ne najdem tega članka, vas prosim, če mi ga lahko pošljete.

Zoran

Predlagamo, da poskusite kar z nastavitvijo samega Outlooka, ki ima to možnost. Res pa je, da jo boste morali odkljukati pri vsakem sporočilu posebej ...

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji