Objavljeno: 30.5.2006 04:03 | Avtor: Matjaž Klančar | Monitor Maj 2006

Pisma bralcev: maj 2006

Emil

Imam vprašanje o izrabi raznih orodij, ki omogočajo šifriranje podatkov. Zanima me, ali poznate kakšno orodje, ki omogoča izrabo šifriranih volumnov na dveh različnih računalnikih. Npr. na USB ključu si naredim volumen, ki je šifriran, ta volumen pa želim nato uporabiti na domačem računalniku, kjer bi imel enako orodje za šifriranje podatkov.

TrueCrypt (www.truecrypt.org), ki smo ga predstavili pred nedavnim, to omogoča, seveda pa ga moramo tudi presneti na nosilec USB.

TrueCrypt nato zaženemo neposredno z USB ključa, če ga na izbranem računalniku morda ni. Na voljo je za Okna in različne distribucije Linuxa, lahko pa ga tudi izgradimo iz izvirne kode (za kakšno drugo podlago).

Robert

Imam prenosnik Compaq Armada E500 PIII 700 MHz, 320 MB RAMa, 20 GB disk, CD-ROM, USB 1.1, PCMCIA, IR itd.

Dvoje vprašanj, povezano z njim: kako nadgraditi USB na 2.0 in koliko to stane (prenosnik ima samo en izhod USB) in kako z njim gledati DVD (kako priključiti DVD, kaj se splača in ali se sploh dobi vgradni DVD-ROM za ta model)?

USB 2 lahko "pridobite" samo z dodatno kartico PC Card. Cene se začnejo pri okoli 6500 tolarjih.

Vgradni DVD za ta model morda celo je na voljo, a tudi če je, je po naročilu, to pa pomeni, da cena ne bo zanemarljiva.

Prava rešitev je torej zunanji DVD, ki ga priklopite na zgornjo kartico USB2. Cene se začnejo pri okoli 30.000 tolarjih.

Joško

Na vaši strani sem zasledil oceno prenosnika Prestigio 1590w. Prenosnik vsebuje nVidia GeForce 6600 go, avtor pa pravi takole: "Tako pri poganjanju večpredstavnih in pisarniških programov je dosegel dober rezultat. Pri poganjanju 3D programske opreme in iger je nekoliko slabši, saj mu za večjo zmogljivost manjka ločen grafični procesor z namenskim pomnilnikom." Se pravi 6600go nima 128 ali 256 MB GDDR3 RAMa in svojega procesorja? Kaj je avtor mislil s tem?


Prenosnik Prestigio 1590w je na voljo z namensko grafično kartico GeForce Go 6600, ki ima lasten pomnilnik, na posebno željo pa lahko tudi z integrirano grafiko Intel GMA 900. Standardni model z GeForce Go 6600 ima tako lasten pomnilnik, različica z integrirano grafiko pa seveda uporablja sistemskega. Preizkusili smo prenosnik z integrirano grafiko, ki ga je zastopnik naknadno nadgradil z GeForceom 6600 s 128 MB pomnilnika (meritve so bile opravljene na tem nadgrajenem prenosniku). Zaradi omenjene zmede se je potem čez pregledovanje žal izmuznil nekoliko neroden opis prenosnika. Hvala za opozorilo.

Branko

Včeraj sem kupil izvod revije Monitorja z DVD. Doma sem odprl ovitek in presenečen opazil, da manjka priloga Sistem. Zanima me, ali Sistem ni več priložen reviji v prosti prodaji ali pa je prišlo le do napake?

Sistem postaja samostojna revija in je po novem priložen samo izvodom, ki jih prejemajo naročniki Monitorja.

Do nekaj brezplačnih številk Sistema se lahko kljub temu priklikate tukaj:

http://www.monitor.si/sistem

 

Jože 

Zanimam se za nakup brizgalne večnamenske naprave in sem na spletni strani revije Monitor zasledil nekaj preskusov teh naprav. Ko sem primerjal izmerjeno ceno črno-bele strani pri Canon Pixma MP170, ki je objavljena v reviji, in ceno, ki sem jo dobil na podlagi cene kartuše in deklarirane vrednosti iztisa strani na kartušo, sem opazil precejšnjo razliko v znesku.

Ker bi želel kupiti eno od naprav z nizko ceno natisnjene strani, me zanima opis postopka merjenja cene natisnjene črno-bele strani, ki ga uporabljate v Monitorju.

Zanima me tudi, ali je res, da je pri Epsonih in Canonih velika izguba črnila ob vključevanju in čiščenju glav in ali to pri vašem preizkusu upoštevate. Ali je res tudi, da pri Canonih menjava ene same kartuše povzroči izgube zaradi čiščenja pri vseh kartušah? Kako je s trajnostjo tiskalnih glav pri Canonih in Epsonih, ki jih ob menjavi kartuš ne menjamo? Kako pa je z glasnostjo in porabo električne energije pri različnih izdelovalcih?

 

Razlika je precejšnja zato, ker izdelovalci za merjenje zmogljivosti uporabljajo skorajda prazne dokumente in/ali slabo kakovost (draft) tiska.

Mi merimo tako, da tiskamo:

črno-belo: polno stran besedila v kakovosti Normal,

barvno: stran A4 s tremi barvnimi pravokotniki (rumena, cyan, magenta) v kakovosti Normal,

fotografija: naša standardna testna fotografija velikosti 10¤15 cm v najboljši kakovosti in z nastavljenim foto papirjem. 

Te tri dokumente tiskamo v neskončno, dokler se kartuše ne spraznijo, in iz tega izračunamo ceno odtisa.

Tako preizkusimo vse brizgalnike in brizgalne večnamenske naprave, zato so rezultati popolnoma primerljivi.

Res je, da Epson in Canon porabita kar nekaj barvila, ko ju prižgemo, in o tem smo že pisali. A to tudi dejansko izmeriti, je bolj ali manj nemogoče (in tega ne počnejo niti konkurenčni izdelovalci), saj je nemogoče definirati "povprečni" cikel "povprečnega" uporabnika (kolikokrat na dan tiskalnik ugasne, koliko strani v povprečju vmes natisne itd.)

Tudi to je res, da ob menjavi ene kartuše pri Canonih izgubite nekaj črnila tudi iz preostalih kartuš, ker tiskalnik požene čiščenje vseh tiskalnih šob. Vendar je to pri našem preizkusu cene odtisa upoštevano, saj trajnost kartuš preizkušamo tako, da posamezne kartuše menjavamo, dokler ne zmanjka tudi zadnje.

Merjenja porabe električne energije in glasnosti pa se pri nas nismo lotili. Le ob modelih, ki zelo izstopajo (npr. cenejši Epsoni), glasnost tudi pograjamo. Sicer pa lahko iz izkušenj rečemo, da so današnji brizgalniki razmeroma tihi.

Glede vzdrževanja glav je tako, da jih je treba pri cenejših Canonih tu in tam menjati (vendar je število natisnjenih strani, ki naj bi jih zmogle, sorazmerno visoko), pri dražjih Canonih pa izdelovalec zagotavlja, da bodo zdržale "življenjsko dobo" tiskalnika, tj. 5 let. Menjava glav je sicer zelo draga in se ponavadi bolj splača kupiti nov tiskalnik...

Toni

Zelo ste me razočarali!

Ne morete mimo dejstva, da ste ena najbolj strokovno objektivnih revij in "zlati Monitor" pač vpliva na morebitne kupce, da se odločijo za nakup nove strojne opreme...

Pri preizkusu televizorjev LCD ste izpustili Samsung in Philips, ki sta hočeš nočeš med najboljšimi in najbolj naprednimi pri LCDTV! Upam, da boste v kateri od naslednjih številk (najbolje kar v naslednji) opisali vsaj po dva njuna modela LCDTV in boste tudi sami videli, kam sodijo!  

Ne bi rad izpadel nehvaležnež ali tečnoba, vendar taki preizkusi pač ne koristijo prav veliko in ne podajo prave slike o kakovosti  LCD televizorjev na trgu.

Prosim za obrazložitev, zakaj sta bila Philips in Samsung izpuščena iz testa oziroma ali testi sledijo v naslednji številki!

Razumemo vašo nejevoljo, vendar smo pri preizkusih žal odvisni od ponudnikov, ki so včasih bolj, včasih manj agilni. Konkretno Samsungove televizorje zastopa podjetje, ki z novinarji bolj ali manj noče sodelovati, s Philipsom pa smo bili za testne modele sicer zatrdno dogovorjeni, a jih na koncu vendarle nismo dobili na preizkus.

Igor

Marsikateri prenosnik nima vgrajene reže PC Card. Zanima me, ali je kakšna zunanja reža PC Card, ki jo priklopimo na prenosnikov USB 2.0. Prek nje bi nato lahko dodali firewire ali razne module.... Našel sem tako napravo, a podpira samo kartice PC Card mobilnih operaterjev. Našel sem tudi pretvornik s firewire na USB 2.0, kjer je na vsaki strani po pol metra kabla s priključkom, vmes pa je majhna škatlica s procesorjem. Zadeva stane v ZDA 25.000 tolarjev in se mi zdi predraga. Ali je res edina rešitev nakup DVD snemalnika z vhodom firewire?

Če prav razumemo, bi prenosniku radi dodali firewire, nimate pa reže PCMCIA?

Žal bo potem ta naprava za 25.000 tolarjev res edina rešitev...

Gregor

Rad bi kupil tiskalnik, pa se ne moram odločiti med dvema modeloma. Odločil sem za Canon, zaradi ločenih kartuš. Rad bi ga pa uporabljal za tiskanje besedila - črno-belega in barvnega; seminarske naloge in podobno. Prav tako bi rad natisnil tudi kakšno fotografijo. V mislih imam ali Canon Pixma IP6600D ali pa večnamenski Canon MP800. Skener se mi sicer ne zdi ravno nujen. Vidim, da ste preizkusili Canon MP500 in da je dobil vzpodbudno oceno, Pixme IP6600D pa med vašimi preizkusi ni.

Za vaše potrebe se šestbarvni (foto) tiskalnik, kot je model 6600d, ne bi obnesel. Besedila so z njim namreč videti precej bleda in nekontrastna.

Predlagali bi torej mp800, če pa optičnega bralnika ne potrebujete, izberite Canon Pixma iP4200.

Predvsem zaradi cene odtisa je trenutno zanimiv tudi Epson Stylus D88.

Vid

Imam Logitechovo bluetooth slušalko z mikrofonom. Zanima me, zakaj mi, ko uporabljam npr. Skype, ne predvaja glasu po slušalki, temveč po zvočnikih računalnika?

V Skypu lahko nastavite, prek katerega zvočnega izhoda bo predvajal zvok. Izberete lahko katerikoli zvočni izhod, ki je nameščen v Oknih.

Poglejte v Tools/Options/Sound Devices.

Anže

Nameravam kupiti optični bralnik, in sicer zato, da bi arhiviral svojo zbirko diapozitivov. Torej potrebujem dober skener za branje diapozitivov, ker nameravam iz teh diapozitivov pozneje narediti tudi kakšno povečavo za razstave. Zanima me vaš predlog, kaj bi priporočali...

Vsekakor priporočamo kar nakup specializiranega bralnika za diapozitive in ne navadnega ploskega bralnika, ki omogoča tudi branje diapozitivov. Npr. katerega izmed Nikonovih modelov.

Damjan

Sem povprečen uporabnik računalnika, ki ne arhivira podatkov, dokler ga ne doleti izguba podatkov, kot ste opisali v članku (Vračanje izgubljenih podatkov 09/2005).

Pri formatiranju diska se je zgodila neljuba napaka (človeški faktor) in so šli vsi podatki z arhivom slik vred. Bral sem omenjeni članek in spet dobil vsaj malo upanja, da bi se morda dalo rešiti vsaj arhiv slik. Slike mi veliko pomenijo, saj je v tem arhivu tudi delček moje zgodovine, kot je poročno potovanje itd. Ker računalnika nisem tako vešč, se na vas obračam s prošnjo, da mi pomagate do izgubljenih podatkov.

Če je bil disk formatiran in ga od takrat niste več uporabljali (nanj niste ničesar zapisovali), bi se s katerim od opisanih programov morda še dalo kaj rešiti, če pa disk že uporabljate, pa seveda ne več...

Jani

V marčevskem Monitorju sem prebral članek o reanimaciji usmerjevalnika. Tudi meni se je pripetilo isto in sem nov usmerjevalnik naredil nedelujoč. Nesel sem ga na servis, pa niso znali nič narediti, lahko bi ga pa poslali v Ljubljano, a tudi tam niso vedeli, ali bi lahko pomagali. A to se mi niti ne bi splačalo, ker bi verjetno popravilo stalo več kot nov primerek. Tako imam zdaj doma usmerjevalnik, ki ne služi ničemur. Ko sem prebral vaš članek, sem dobil idejo, da bi tudi svoj usmerjevalnik poskusil spraviti k sebi. Uporabiti bi moral način, ko ga je treba odpreti, vendar sam nimam Linksysovega modela, temveč Canyon CN-BR1.

Za omenjeni usmerjevalnik v internetu ni najti kakšnega posebnega postopka za reanimacijo, zato je vse, kar vam lahko svetujemo, strojno resetiranje naprave (pritisnjena resetirna tipka in hkraten vklop napajanja, potem še 10 sekund držanja), a to ste verjetno že poizkusili, oz. so to storili serviserji.

Miha

Pred kratkim sem v svoj računalnik na novo naložil Windows XP. Ustvarile so se nove mape, stari dokumenti (glasba, slike, video) pa so postali nedostopni.
Okna pravijo: C:\Documents and Settings\User\My Documents ni na voljo. Dostop je zavrnjen.

Kaj bi lahko naredil? Ali jih lahko dobim nazaj samo s kakšnim programom?

Težava je v tem, da ste po vnovični namestitvi oken zdaj drug uporabnik kot prej, zato nimate dostopa do starih imenikov, ki so bili zaščiteni in namenjeni za uporabo "starega" uporabnika.

Spremeniti morate torej pravice za dostop do te mape, oz. če vam tudi to ne bo dovoljeno, prevzeti lastništvo nad njimi ("take ownership"). Do izbir pravic imenika v Explorerju, in sicer z desno tipko, prek izbire Properties in potem Security.

Ivo

Kateri tiskalnik priporočate za tiskanje na kompaktne plošče (CD) neposredno v barvah, brez nalepk? Število tiskanih CDjev na mesec je do 30. Ali se za potisk lahko uporabljajo standardne CD in DVD plošče?

Najbolje bo izbrati katerega izmed Canonovih brizgalnih tiskalnikov, npr. Pixma iP4200, prava izbira pa bodo tudi nekateri Epsoni.

Za tiskanje morate kupiti posebne CDje oz.DVDje, ki imajo na zgornji strani belo mat površino, na katero se barvilo lepo prime.

Tine

Zanima me, ali je za PocketPC na voljo program, s katerim bi programe, ki se shranjujejo v Program files, lahko namestil na kartico CF ali SD? Tako da bi imel samo v Program files bližnjico do njih.

Največkrat je dovolj, če programe kar ročno prenesete na kartico CF /SD in si potem naredite bližnjico do njih. Kar z vgrajenim Explorerjem ali pa na namiznem računalniku, s "pravim" okenskim Explorerjem.

Če tako preneseni program noče več delovati, ga pač prenesete nazaj.

Janez

Z zanimanjem sem prebral članek o vremenskih napravah in imam namen kupiti podobno postajo. Ali mi lahko svetujete dobavitelja/ponudnika take opreme?

Na žalost ponudnikov v Sloveniji ni ravno veliko, zaradi majhnosti trga pa je tudi cena postaj nekoliko višja kot v tujini. LaCrosse vremenske postaje WS-2300 in WS-3600 prodajajo pri Conradu Slovenija (www.conrad.si) in v podjetju Thesaurus (www.thesaurus.si). Pri slednjih je mogoče dobiti tudi postajo WMR-928. Za postaje znamke Davis pa bo treba pogledati čez mejo, še največ možnosti je prek spleta, na eBayu.

Marko

Zanima me, kako je s priklopom telefonov v omrežje T2.

Če so mi na T2 prav razložili, o čemer pa dvomim, naj bi po njihovo stvar delovala samo tako, da pride za njihovim modemom njihov razdelilnik, v katerega lahko vtakneš do dva telefona PSTN, v Lan priključek pa internetni telefon. Po njihovo stvar ne deluje, če je med njihovim modemom in razcepnikom brezžična povezava, pa tudi ne, če je med razcepnikom in internetnim telefonom brezžična povezava. Ali to drži ali pa je mogoče uporabljati njihovo telefonijo tudi, če imamo vmes brezžično omrežno povezavo?

 

Teoretično bi sicer moral delovati kak brezžični most oz. bridge (potrebujete dve taki napravi), kar navaden brezžični usmerjevalnik pa zagotovo ne.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji