Objavljeno: 3.10.2007 23:42 | Avtor: Matjaž Klančar | Monitor April 2007

Pisma bralcev: april 2007

Kako ste preizkušali Outpost?

Ob zadnjem preizkusu požarnih zidov ste zapisali, da je naš Outpost Firewall na preizkusu padel na kar nekaj testih. Posredujem vam dokument, ki so ga sestavili pri Agnitumu v zvezi z Outpost Firewallom, ki kaže, da je teste, za katere Monitor trdi, da jih ni opravil, uspešno opravil. Od 9. strani naprej so navedeni konkretni programi, ki ste jih uporabili tudi vi, ter screenshoti, kako se nanje odzove Outpost. Prav tako vam posredujem tudi link na PC Flankov primerjalni test firewallov, kjer lahko pogledate, kako se je uvrstil Outpost Pro, in so navedeni tudi testi, s katerimi so preizkušali (nekateri od njih so spet enaki kot vaši): http://www.pcflank.com/leaktests_info_adv.htm.

Predstavnik Outposta je izrazil precejšnje začudenje nad tem, kako je mogoče, da enak test Outpost enkrat uspešno opravi, pri vas pa ne, oz. kakšne nastavitve - bodisi firewalla, bodisi testa - ste uporabili, da mu testa ni uspelo opraviti. Ste uporabljali enako verzijo testa in Outposta ali kakšno prilagojeno? Kajti če je Outpost dejansko zatajil, jih zelo zanima, kje, da bi to nemudoma popravili, če pa je bil po krivem obdolžen slabega funkcioniranja, bi bilo dobro objaviti kak popravek/demanti, da nam to ne povzroči poslovne škode. Saj se zavedate nemajhnega vpliva Monitorjevih tehničnih referenc na potencialne kupce ...

Urban Schrott, Si Splet d.o.o.

Kot smo zapisali tudi v članku, smo vse programe pri preizkusu požarnih zidov v marčni številki naše revije namestili in preizkusili s privzetimi nastavitvami. Pri programu Outpost pro je privzeta nastavitev Normal Security (na voljo je tudi napredna raven), ki jo namestitveni program tudi priporoča za večino uporabnikov. Pred namestitvijo Outpost Pro jasno opozori, da pri običajni ravni varnostnih nastavitev lahko nekateri od preizkusov puščanja pretentajo požarni zid.

Pri preizkušanju programa Outpost Pro smo tudi namenoma onemogočili sprotno zaščito pred vohunskimi programi, saj nas je zanimal resnični odziv požarnega zidu na nedovoljeno početje preizkusov puščanja, ne pa delovanje omenjene zaščite, ki (najbrž) temelji na zbirki podpisov vohunskih programov.

Vsekakor je mogoče, da bi ob uporabi napredne ravni varnostnih nastavitev Outpost Pro dosegel boljši rezultat. Kot smo že omenili, pa smo preizkušali, kako se programi obnesejo pri uporabi privzetih nastavitev, saj se večina uporabnikov ne želi ukvarjati z nastavljanjem požarnih zidov. Seveda pa je pomembno, da zaradi privzetih nastavitev ne trpi sposobnost zaščite. Mimogrede, v spletu smo zasledili spletno stran www.matousec.com/projects/windows-personal-firewall-analysis, ki posveča precej prostora programskim požarnim pregradam. Na istem spletišču

(www.matousec.com/matousec/blog.php) najdemo tudi blogovski prispevek z naslovom "The interception of the test did not fix the problem", ki se poglobljeno in kritično ukvarja z odzivom programa Outpost Pro na preizkuse puščanja.

Kako priklopiti faks

Lepo pozdravljeni! V času vse te elektronike in možnosti sem postal nemočen oz. prekratek. Ne vem pravzaprav, ali se obračam na pravi naslov, pa vendar bi si dovolil vprašati, ali morda veste, kakšne so dandanašnji možnosti priklopa faksa; imam namreč namen kupiti večnamensko napravo s faksom. Jasno mi je, da se tiskalnik priklopi na računalnik, neznanka pa mi je faks in vas glede tega sprašujem, ali ta faks deluje prek spleta, tj. internetne povezave - ADSL, ali na to napravo priklopim tel. kabel. Rad bi se izognil telefonskemu priklopu, torej kot da nimam telefona.

Gorazd

Faksirne naprave je mogoče priklopiti le na navaden telefonski priključek. Se pravi, da morate imeti telefon (in plačevati naročnino zanj). Na voljo so sicer spletne rešitve (npr. www.efax.si, o katerem smo v Monitorju že pisali), vendar potem ne potrebujete "prave" strojne faksirne naprave oz. večnamenske naprave.

Kateri široki monitor bo pravi?

Najprej naj vas pohvalim. Najprej zato, ker kot eni redkih preizkušate tudi vzdržljivost/obremenljivost usmerjevalnikov. Neprecenljivo za vse, ki skrbimo za omrežja v podjetjih. Druga velika pohvala pa, ker ste se odločili, da boste notese testirali tudi glede pravilnosti prikaza barv. Vsem, ki nam je ob nakupu notesa pomemben tudi ta podatek, ste olajšali izbiro med modeli, ki so vsaj približno ustrezni.

 Pri kalibraciji zaslonov tudi sam uporabljam podobno napravo kot vi. Vas je morda kdaj zaskrbelo, da morda testiranje ni nujno natančno zaradi različnih zvijač, ki jih v novejših generacijah zaslonov uporabljajo izdelovalci, npr. svetleči premazi (ki jih morda kalibrator ne zna upoštevati) in dinamična obdelava slike (glede na prikazano, kar je sploh problematično)?

Zdaj pa še k vprašanju. Tu in tam moram obdelati kakšno podobo, ponavadi umetniško delo, pri čemer mi je barvna pravilnost pomembna. Iščem 19/20/21-palčni 16:10 zaslon LCD  s čim boljšo barvno natančnostjo, ki bi ga priključil na notes (in se tako izognil slabostim njegovega zaslona). Kaj bi mi priporočili? Zaradi ujemanja z notesom potrebujem ločljivost 1680 x 1050. Privoščil bi si lahko modele, ki stanejo okrog 1000 evrov.

 

Luka

Preizkus širokih večjih zaslonov LCD je predviden za junijsko številko, tako da ta trenutek v tej smeri žal ne moremo povedati nič pametnega. Seveda jih bomo tudi takrat preizkusili s kalibratorjem.

Kolikor sledimo po spletu, premazi ne bi smeli "škoditi" rezultatom, je pa res, da "škodijo" drugačni viri ozadne svetlobe, kot je npr. LED. Ko/če bodo taki zasloni splošno razširjeni, bo gotovo nujno razmisliti o spremembi metodologije.

 

Zakaj nekaterih fotoaparatov ni v tabeli?

Opazil sem, da je v rubriki zlati Monitor že nekaj številk med aparati z veliko optično povečavo izbran Sonyjev model H2. Kam sta medtem zdrsnila model H5 istega izdelovalca, ki naj bi bil v bistvu njegova nadgradnja, in pa Canonov model S3 IS? Oba sta bila testirana kasneje in kot sem razumel iz članka, naj bi bila tudi tehnično bolj dovršena. Gre morda za razmerje med ugodno ceno in temu primernimi tehničnimi sposobnostmi aparata? Pa še eno vprašanje: če je kakovost fotografije nekega žepnega aparata ocenjena z 8, ali to pomeni večjo kakovost posnetka od zmogljivega aparata, npr. Canon Powershot A 640, ki ima oceno kakovosti fotografije 7, ali pa te ocene veljajo samo po razredih in na splošno niso primerljive med seboj?

Goran

V Monitorju objavimo le rezultate prvih štirih izdelkov v vsaki kategoriji digitalnih aparatov. Cybershot H5 in Canon S3 IS sta prav tako v kategoriji "z veliko povečavo", a vendar trenutno na 6. oz. 8. mestu. Na uvrstitev seveda ne vpliva le kakovost aparata, temveč tudi cena in prav zato sta oba razvrščena za H2, saj sta za pribl. 100 evrov dražja. Kajpada ima cena pri različnih kategorijah tudi različno težo.

Celotno razpredelnico si lahko ogledate na naši spletni strani. Ocene so sicer vidne le, če pri izboru izpisa označite posamezno kategorijo, saj so ocene primerljive le znotraj kategorij. Dostop do teh podatkov bodo v kratkem imeli le naročniki, zato z ogledom pohitite ali, še bolje - postanite naš naročnik če še niste. ;)

Kako "izredno" počasen je pravzaprav SiOL TV

Na vas se obračam zaradi članka v marčni številki, ki sem ga, moram reči, potiho pričakoval. Ker veliko dam na vaše mnenje, zato sem tudi počakal z odločitvijo. Glede na zmožnosti v našem kraju, če odštejem Lastovko, ki jo bom po 8 mesecih odjavil, ker ne prisegam na "kablaše" in se mi zdi stvar napačno zastavljena in v povojih, sem se odločil za Siol TV. Na Siolu mi zagotavljajo, da mi aneksa za 2 leti ni treba podpisati, če imam svojo opremo. Torej si lahko dobim Amin ali pa Sagem na trgu - samo da je sprogramiran na Siol.

Zdaj pa k bistvu. V članku piše, da je novi vmesnik zelo počasen. Zato me zanima, ali naj vzamem stari Amino, ki deluje hitreje (govorim za delovanje brez novih funkcij, ki jih pri nas še ni), ali naj vzamem Sagem in sem future-ready in naj potrpim glede IZREDNO počasnega delovanja. In upam, da bo stvar kmalu delovala hitreje. Siol TV imamo tudi v podjetju na Aminu103 in s tako hitrostjo bi bilo ok. Je upati, da bo kdaj tako tudi s Sagemom?

Omenili ste tudi SmartVision. Se bo stvar takrat spremenila? Imate morda informacije, ali nameravajo v Siolu s tem narediti tudi prehod na kak drug komunikator? Omenili ste AminoCom 130, ki je tudi HD? Ali pa bodo ostali pri Sagemu?

Torej Amino103 (110) ali novi Sagem? Vzel bom pa dva in to znese kar nekaj denarja, zato hočem, da je moja odločitev tehtna.

Peter

Vmesnik za samo gledanje televizije - preklapljanje programov, prikazovanje osnovne informacije (imena trenutne oddaje), je bolj ali manj enako hiter kot na Aminu. Počasne so napredne stvari, kot je prikaz sporeda za več programov hkrati, izpis daljših informacij o sami oddaji, delo z videom na zahtevo (izris osnovnega menuja), delo z igricami ... To je res silno počasno. Navadno "gledanje" televizije pa ni. Mimogrede, morda v članku to ni bilo jasno zapisano - Smartvision je pravzaprav to, ta počasni vmesnik.

Če boste vzeli Amino, ne boste prav nič pridobili, kajti z Aminom vse te napredne stvari niso dosegljive. Pa še za naprej se boste s tem "zaklenili", kajti ves razvoj bo dejansko potekal na Sagemu.

Ta Sagem je tudi HD, zato bo SiOL najverjetneje ostal pri njem. Da bi uporabili Amino 130, bržkone ni pričakovati.

Skratka, če povzamem - kupite Sagem, vendar bodite res pozorni, da bo "pravi".

Brezžično na večje razdalje

Prebral sem članek v decembrski številki Monitorja (2006) o internetu na kmetih in nekako sem dobil občutek, kakor da se v Wlan na kmetih ne splača vlagati. Ni vse tako črno, kot je videti, in tako sem prosil kolega, naj napiše, kaj je potreboval, da je dobil internet ("ADSL") na dom; sploh ker nima možnosti dobiti priključka ADSL na dom. Bom kar citiral njegovo pismo, v katerem mi je opisal, kako stvar deluje pri njem in še nekaterih. Verjetno vas bo zanimalo, pa morda še koga drugega ...
1. primer: Karlovica - Ulaka, zračna razdalja, ocenjena "na pamet", blizu dva kilometra, morda malo manj, razlika v nadmorski višini 80-100 m; dostopni točki se med seboj vidita. Na vsaki dostopni točki je dostopna točka wp4001b2 in 18 dbi flat panel usmerjena antena med dostopnimi točkami in to omogoča več kot dovolj za 4 Mb/s povezavo (dostopni točki delujeta na 802.11b, možnost nastavitve tudi standarda 802.11g). Cena vsake posamezne dostopne točke okrog 65 evrov + kabel antenski 1,8 m 17 evrov + antena flat panel 18dbi 100 evrov.

2. primer: Karlovica - Brankovo - več kot dva kilometra, z zgoraj omenjeno opremo je šlo največ 30 KB/s, z  zunanjimi dostopnimi točkami in enakimi antenami je šlo več kot 100× hitreje.

3. primer: Velike lašče - Turjak, okrog 5 km zračne črte, 360 KB/s. Z zunanjimi dostopnimi točkami in 18dbi flat panel antenami. JWP-9004BM cena okrog 550 evrov. 

Po raznih forumih govorijo, da so z navadno opremo dosegali tudi do 10 km razdalje z yagi antenami ali krožniki. Ne vem, ali naj verjamem ali ne, toda v teh krajih meni ni uspelo. 

Rok

Članek seveda ni bil napisan zato, da bi koga odvrnil od Wifija, temveč je bil le opis enega takih poskusov.

Sicer pa je vsak primer drugačen in specifičen ter seveda bistveno enostavnejši, če se povezovani točki vidita.

Mimogrede, v tokratni številki si lahko preberete o tem, kako stvari delujejo na vidni razdalji v mestu. Povezali smo dve kilometer in pol oddaljeni točki, in sicer z različnimi antenami, različnimi dostopnimi točkami in na različne načine.

Monitor TV v splet

Na Monitor sem že dolgo naročen ... S priloženimi CD in DVD nimam kaj početi, zato jih nikoli nisem naročal ... Večino stvari je tako ali tako moč dobiti v spletu ... razen "Monitor TV" (ali pa vaš iskalnik ne deluje). Bi se lahko potrudili in vsaj za registrirane naročnike omogočili ogled/dolpoteg vašega TV (tudi za nazaj)!? Lahko tudi kot torrent :)

Mišo

Žal vas bomo morali razočarati. Zamisel Monitor TV je namreč ravno v tem, da je na voljo kot dodatna vrednost za tiste kupce/naročnike, ki kupujejo oz. so naročeni na Monitor z DVDjem.

Programsko zrcaljenje diska

Že dalj časa sem vaš naročnik in kljub pomanjkanju časa preberem bolj ali manj vso revijo. Obračam pa se na vas z vprašanjem glede varnostnega kopiranja podatkov. V računalniku imam namreč dva enaka diska z namenom zrcaljenja. Žal so na servisu ugotovili, da moja matična plošča tega ne podpira (krmilnik je vgrajen na plošči, drugega krmilnika pa menda tudi ni mogoče vgraditi).

Ali je možno nastaviti zrcaljenje diska programsko (morda celo z Windows XP ali s kakim drugim programom)? Rad bi, da bi zadeva delovala avtomatsko in bi v primeru okvare prvega diska delo nemoteno nadaljeval z drugim diskom. Prav tako ne želim na novo namestiti operacijskega sistema in vseh programov.

Peter

Ne, Windows XP tega programsko ne podpira, podporo imajo vgrajeno le strežniški operacijski sistemi Windows (npr. 2003 Server) in seveda Linux. Vendar pa je zagotovo mogoče kupiti kartico PCI ali PCI-e (odvisno od tega, kako nov računalnik imate), ki to strojno funkcionalnost doda. Poglejte po spletu za karticami Adaptec in Promise, zagotovo boste kaj našli.

Manj znani fotoaparati

Ali mi lahko poveste kaj več o znamki Vivitar, posebej me zanima model DVR-688. Kakšen kakovostni razred fotoaparatov je to?

Mateja

Prvič slišimo za to znamko, oz. smo jo zdaj našli prek Googla. Predvidevamo, da je to ena izmed blagovnih znamk, ki se prodajajo v supermarketih. Menimo, da taki izdelki (ki se hvalijo, da znajo delati vse, snemati, fotografirati, omogočajo igranje igric, so spletne kamere, malodane nam kuhajo kavico ;), niso vredni svojega denarja.

Pomoč ob slabem signalu

V stanovanju nimam domačega računalnika, temveč uporabljam prenosnik, ki ga uporabljam tudi v službi. Prenosnik ima že vgrajen brezžični vmesnik. V našem kraju pa smo pred kratkim dobili info točko, ki omogoča brezžično povezavo. Težava je v tem, da dobim signal, če imam v stanovanju odprto okno, drugače pa ne. Jakost signala je srednja. Ali je na voljo kakšna naprava, ki bi omogočala, da bi imel v stanovanju močnejši signal za moj prenosnik?

Janez

Ker imate brezžični vmesnik verjetno že vgrajen v prenosnik (ne ob pomoči kartice PC Card), bi bila edina rešitev postavitev brezžične dostopne točke nekam na okno, potem pa povezava nanjo z omrežnim kablom.

Ali je mogoče Buffalo izklopiti na "timer"?

Zanima me, ali ima usmerjevalnik "buffalo airstation WHR-HP-54G" funkcijo časovni izklop-timer. To sem že spraševal tehnično podporo PChanda, pa niso vedeli zagotovo. Tudi sam sem že iskal na buffalovi uradni strani, a podatka nisem našel. Ker ste to napravo testirali, me zanima, ali ste zasledili to funkcijo.

Dean

Omenjene funkcije ta usmerjevalnik žal nima. Podatek smo preverili kar neposredno v spletnem nastavitvenem vmesniku izdelka.

Je pametno zamenjati modem ADSL?

Ali lahko nastopijo kake tehnične težave (npr. da ne bi delovala povezava ipd.), če zamenjam modem ADSL (Iskratel Calisto 821) z drugim modemom ADSL oziroma usmerjevalnikom drugega izdelovalca, npr. AVM Fritz Box DSL? Ta novi modem bi kupil v računalniški trgovini in ne v Siolovi trgovini.

Bojan

Načeloma modemi ADSL uporabljajo privzete parametre za ADSL, tako kot tudi sam SiOL, tako da ne bi smelo biti težav. Prav roke v ogenj pa ne bi dali, četudi smo prav Fritza pri nas že uspešno preizkušali. Na vašem mestu bi si ga raje prej izposodili iz trgovine in preizkusili.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji