Objavljeno: 20.10.2008 00:17 | Avtor: David Vidmar | Monitor September 2008

Picnik

Aplikacije se nezadržno selijo v splet. To, kar se je še pred letom ali dvema zdelo povsem nemogoče, je danes realnost. V to kategorijo nedvomno sodijo spletni urejevalniki fotografij, ki jih je iz dneva v dan več. V majski številki smo že pisali o programu Photoshop Express, za to številko pa smo preizkusili Picnik, ki je verjetno najbolj priljubljen tak program.

Naj za začetek opravimo s skeptiki, ki si nedvomno mislijo, "čemu sploh potrebujemo spletni urejevalnik, ko pa je toliko dobrih in brezplačnih, ki jih lahko namestimo v računalnik". S tem se seveda načeloma strinjamo. Orodja, kot so Paint.NET ali gimp, so neprimerno zmogljivejša, a včasih enostavno niso na voljo. Naj bo to na službenem ali šolskem računalniku, kjer sistemski upravitelji preprečijo nameščanje programov, na računalniku v hotelu ali internetni kavarni ali pa na računalniku, ki ga ne želimo "onesnažiti" z nameščanjem namenskih programov, recimo strežniku ali prijateljevem računalniku. Spletni urejevalnik je povsem spodobno orodje, kadar želimo sliko obrezati, spremeniti njeno velikost ali pa s fotografije odstraniti rdeče oči. Urejevalniki, ki so trenutno na voljo, pa zmorejo še precej več. Med vsemi najbolj izstopata v uvodu omenjeni Photoshop Express, ker se kiti s slavnim imenom, in Picnik, ki velja za trenutno najbolj priljubljenega, na voljo pa jih je še nekaj, recimo FotoFlexer (fotoflexer.com) in Splashup (splashup.com), za katera avtorji trdijo, da sta najbolj zmogljiva med vsemi.

Avtorji Picnika so želeli, da bi bil Picnik enostaven in zabaven za uporabo. Po nekaj mesecih občasne rabe lahko zatrdimo, da jim je to uspelo. Izbor orodij je primerljiv s tistim v Photoshop Expressu in bo zadovoljil osnovne potrebe. Na voljo je samodejno popravljanje barvin kontrasta fotografije, vrtenje, obrezovanje, spreminjanje velikosti slik, ročno spreminjanje osvetlitve, barv, ostrenje in zelo priročno odstranjevanje rdečih oči. Poleg tega je na voljo še kup učinkov, možnost dodajanje besedila, sličic in oblik in okvirov. V primerjavi s Photoshop Express je v Picnik na voljo nekaj več "igračkarskih" možnosti, ki so za občasne uporabnike, kakršnim so ti programi namenjeni, najbolj dobrodošle.

Picnik zna urejati slike neposredno iz spleta, pa tiste, ki so shranjene na spletiščih Flickr, Picasa Web Albums, photobucket, facebook in podobnih, z diska računalnika in celo neposredno s spletne kamere, priklopljene na računalnik. Žal ne ponuja lastne shrambe, kot jo ponuja Adobe v Photoshop Express. Zelo uporabna sta dodatka za brskalnika Firefox in Internet Explorer, s katerima z enim klikom odpremo v Picnik katerokoli sliko v spletu. Poleg tega omogočata tudi zajem celotne strani v brskalniku ali pa njenega vidnega dela, kar pride prav, ko želimo na primer po elektronski pošti poslati posnetek kakšne strani.

Poleg brezplačne različice Picnik pozna tudi t. i. Premium, ki ga cenijo na 25 dolarjev na leto. Izboljšana različica aplikacije ne vsebuje reklam (ki jih z dodatki za brskalnike z lahkoto "odpravimo" tudi v brezplačni različici!), še več orodij in možnosti ter možnost delovanja v celozaslonskem načinu, kar je zelo uporabno in program približa klasičnim namiznim programom.

Kljub vsemu napisanemu vam, če ste zahtevnejši uporabnik, Picnik zagotovo ne bo nadomestil namiznega programa za urejanje fotografij. Za manj zahtevne uporabnike pa zna biti boljša izbira kot namizni programi zaradi svoje enostavnosti. Tudi način dela je prijaznejši, saj je v vsakem koraku na voljo manj korakov, gumbi in izbire pa so lepo oblikovani in veliki. Slovenci pa spet potegnemo kratko, saj slovenščine ni med jeziki, s katerimi lahko uporabljamo program.

Kaj pa slabosti? Če se sprijaznimo z enostavnostjo, jih ni prav veliko. Nekoliko nadležno je nalaganje programa, ko odpiramo novo sliko ali se povezujemo s spletišči. Samo delo s slikami je presenetljivo hitro in gladko. Glede na to, da govorimo o spletni aplikaciji, je največja slabost, da aplikacija ni dosegljiva, kadar ostanemo brez interneta ali ta slabše deluje. Prav tako smo izpostavljeni nenehnim nadgradnjam, ki jih opravljajo avtorji, včasih pa se jim tudi zalomi. Obeh težav se zavemo šele v trenutku, ko ju srečamo. Kot po Murhyju je avtor imel ob pisanju članka nemalo težav z dostopnostjo picnik.com, saj Picnik uporablja storitev S3 podjetja Amazon, ki je ravno ta dan imelo polne roke dela z nedelovanjem strežnikov. To se sicer res ne zgodi pogosto, kadar pa se, je nadvse nadležno.

Spletne aplikacije so res nadvse praktične, a prav zaradi težav s povezovanjem in posledično nezaupanjem uporabnikov v oddaljene shrambe bomo še dolgo časa na mizah imeli svoje računalnike z velikimi diski.

Kaj: Spletni urejevalnik fotografij.

Izdeluje: Picnik, www.picnik.com.

Cena: Osnovna različica brezplačno, Premium 24,95 USD na mesec.

Za: Praktičnost, hitrost.

Proti: Manj zmogljiv kot namizni programi, za udobno delo potreben hiter dostop do spleta.

Kaj pa slabosti? Če se sprijaznimo z enostavnostjo, jih ni prav veliko. Nekoliko nadležno je nalaganje programa, ko odpiramo novo sliko ali se povezujemo s spletišči, samo delo s slikami pa je presenetljivo hitro in gladko.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji