Objavljeno: 18.2.2011 | Avtor: Matjaž Jeruc | Monitor Februar 2011

Petičnež

Večina večpredstavnih podaljškov ni ravno znana po resnih oblikovnih prijemih; marsikateri ljubitelj komponent je zaman iskal napravo, ki bi ustrezala meram in klasični obliki avdio ojačevalcev ali DVD predvajalnikov. HDI Dune, podjetje iz Hongkonga, se je usmerilo prav v ta segment kupcev, ki zahtevajo tudi tehnično brezhibnost in neštete možnosti različnih nastavitev.

Preizkušeni model Base 3.0 je, kot razkriva že samo ime, trenutno HDIjev izhodiščni model (katerega življenjska doba se počasi izteka). Večinoma se sicer izdelki podjetja HDI Dune razlikujejo le po ohišju, kombinirani uporabi pogona bluray in diskov, ter uporabljenemu čipovju Sigma Designs (večinoma različice 8642/3), lanskoletna novost pa so tudi "mini" komponente pod imenom Smart (podobna sistemom miniHiFi), kjer po delih kupujemo predvajalnik, ohišja za diske, BluRay pogon ipd. Podobno filozofijo izdelave in oblikovanja je imel pred časom danski Kiss (pionir na področju večpredstavnosti), dandanes pa podjetje Syabas (avtorji prvega NMT izdelka Popcorn Hour).

Base je torej odet v črne barve, s kovinskim ohišjem standardne komponentne velikosti (43 x 26 x 5 cm). Na sredini predvajalnika se skrivajo vratca, kamor je bil v preizkušeni model že vgrajen disk zmogljivosti 2 TB (ki ga je sicer treba dokupiti). Poleg mehanskega gumba za vklop predvajalnika je preprost zaslonček, na čelni strani predvajalnika pa najdemo še nekaj gumbov za osnovno upravljanje, tik ob strani pa tudi vhod USB 2.0. Zadnja stran skriva vse standardne priključke, presenečenje pa sta vsekakor analogni 7.1 avdio izhod (zunanjega dekoderja zaradi dobre programske podpore ne potrebujemo, le ojačevalec in zvočnike) in eSATA priključek. Daljinski upravljalnik je robusten, dobro pregleden, gumijaste tipke so logično razporejene, a žal neosvetljene.

Podobno "puste" oblike je tudi uporabniški vmesnik; je neprepričljiv zaradi podobnih ikon, ki se na določenih menujih spremenijo v golo besedilo. Medel videz vmesnika pa vsekakor nadomestijo številne možnosti nastavljanja: izhod HDMI lahko podrobno nastavimo (podpira ločljivost 1080p do 60Hz), omrežna kartica lahko deluje v eksperimentalnem gigabitnem načinu (Sigmino čipovje tega sicer ne podpira), v omrežje se lahko povezujemo po SMB, NFS ali UPnP protokolu, Base pa vgrajeni disk lahko izkoristi tudi kot FTP ali SMB strežnik - NAS, s katerim lahko delimo tudi torrente. Dodana je podpora IP televiziji (sicer le v multicast načinu prek predvajalnih seznamov, tudi z možnostjo snemanja in HD vsebin, česar pa nam zaradi časovne stiske ni uspelo v celoti preizkusiti), širok spekter storitev obsega tudi internetni radio, internetni brskalnik, pregledovalnik slik in z ustrezno strojno podporo tudi DVB-T sprejemnik (ki ga je treba dokupiti, podobno kot brezžični vmesnik). Na napravo si lahko namestimo tudi programske dodatke zunanjih razvijalcev, npr. Tvixie, MyMovies, Zappiti in še bi lahko naštevali.

Podpora različnim video in avdio formatom, kodekom in tipom podnapisov je tako rekoč popolna. Base predvaja DVD in BluRay slike ter strukture prek omrežja in lokalno, predvajanje vseh zapisov steče zares hitro. Pri predvajanju videa lahko preskakujemo po 10 sekund, minuto in 10 minut, prevrtavamo s hitrostjo do 32x (ki je prek omrežja bolj problematično) in skočimo na poljuben čas v posnetku. Predvajalnik si tudi zapomni, kje smo si nazadnje ogledovali vsebino in predvajanje nadaljuje prav tam. Zunanje in notranje podnapise predvajalnik predvaja v petih velikostih, šestih barvah, nastavimo si lahko tudi poljubno višino prikazovanja, vse spremembe pa se prikažejo kar med samim predvajanjem. Na voljo so trije načini deinterlacije, sedem načinov povečevanja slike (tudi poljubno nastavljiva), informacije o predvajani datoteki (tudi podatki o video pretoku) ter ročna sinhronizacija tako zvoka kot podnapisov. Podobno hitro in zanesljivo je tudi predvajanje glasbe (kjer se nam po zaslonu sprehajajo podatki o predvajani skladbi) ter slik, kjer lahko še posebej izpostavimo možnost samodejnega prilagajanja zaslonu (tako velikosti kot usmeritve).

Modro ozadje, neizrazite ikone, povsem špartansko oblikovanje. Pravi dolgčas v primerjavi s tem, kar nam ponujajo nekateri drugi izdelovalci.

Če je predvajalni del naprave brez omembe vrednih zamer (še najbolj moteče je občasno trzanje predvajanja HD vsebin prek omrežja), se pri dodatnih storitvah precej zaplete. Internetni brskalnik je kljub dobri zasnovi precej neodziven, upravljanje pa neintuitivno in pomanjkljivo. Base je med brskanjem večkrat povsem odpovedal, podobno se nam je dogajalo tudi pri predvajanju internetnega radia in IP televizije. Naprava je pravzaprav ujetnik filozofije nenehnega nadgrajevanja programske opreme, kjer kakšna različica povzroča le več težav, kot pa jih v resnici odpravlja. V to rubriko spadajo tudi nelogičnosti pri ukazih, kjer izbira predvajanega elementa (slike, videa, glasbe) s tipko Enter sproži le ogled dotične vsebine, za pregled drugih se je treba vrniti v raziskovalca (ki omogoča polno urejanje datotek), tipka Play pa požene predvajanje vseh elementov v mapi, med katerimi potem poljubno preskakujemo.

HDI Dune Base 3.0 je večpredstavni podaljšek, poln nasprotij: petične zunanjosti in cene, a "špartanske" notranjosti (uporabniški vmesnik bo ljubitelje estetike vsekakor razočaral), izvrsten predvajalnik večpredstavnih vsebin, nekoliko slabši pri dodatkih (manjka podpora bolj znanim spletnim storitvam), silno preprost za uporabo, a hkrati poln možnosti za nastavljanje ...

HDI Dune HD Base 3.0

Večpredstavni podaljšek, predvajalnik, enota NAS.

Izdeluje: dune-hd.com.

Prodaja: www.archus.si.

Cena: 299 EUR.

Za: Kakovost izdelave, obilica nastavitev, inovativne rešitve, možnost razširitve.

Proti: Pust uporabniški vmesnik, občasno nezanesljivo delovanje.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji