Objavljeno: 10.10.2007 17:52 | Avtor: Nikolaj Pečenko | Monitor Posebna 2007 | Teme: foto, nenehni testi

Pentax

Pentax Optio E30

Megapike 7

Zum 3x (36-108 mm)

LCD 6,1 cm

2xAA

Kartica SD

Prodaja: Foto Beseničar, www.fotobesenicar.com.

Cena: 150 EUR

Za: Preprosta raba, ločljivost.

Proti: Nima optičnega iskala.

Pentaxov vstopni model se od nekaterih podobnih modelov loči po nekoliko večji ločljivosti, kar se nekoliko pozna tudi pri malce višji ceni (po drugi strani pa je med tistimi s 7 megapikami med cenejšimi). Sodi med manjše tovrstne fotoaparate, njegov nižji cenovni razred pa izdaja debelina in plastično ohišje. Omeniti velja nekoliko boljši in svetlobno močnejši objektiv od marsikaterega vstopnega modela. Po drugih fotografskih lastnostih od povprečja ne odstopa. Povprečno velik LCD je povprečno dober in ko smo ga preizkušali v jasnem sončnem vremenu, smo pogrešali optično iskalo.

Povprečnost, pri čemer hitro dodajmo, da to pravzaprav ne pomeni nič slabega, se nadaljuje pri oblikovanju menijev in preprosti rabi, konec koncev pa tudi pri samem delovanju. Kot se za vstopni model spodobi, je poudarek na samodejnem delovanju. Tudi po številu tematskih avtomatik (11) ne odstopa od povprečja, prav tako pa ne bo možnosti za ročne posege (popravek osvetlitev, belina, občutljivost). Fotoaparat sicer nima vrtljivega gumba za preprosto in hitro izbiro načina delovanja, zato pa ima posebno zeleno tipko, s katero vklopimo povsem samodejno delovanje. E30 ne prepozna obrazov in tudi tresenja naših rok ne zna umiriti, a tega v najcenejšem razredu še ne smemo pričakovati.

Odzivnost in hitrost delovanja sta povprečna, nekoliko nadpovprečno pa se izkaže elektronika, ki je v večini primerov pravilno izostrila in osvetlila posnetek. Ničesar omembe vrednega ne moremo očitati niti kakovosti fotografij, še posebno, če upoštevamo tudi ceno. Največja občutljivost je ISO 400, kar je sicer nekaj manj, kakor zmore večina tekmecev, po drugi strani pa uporabniki tako vsaj ne bodo razočarani zaradi pretiranega digitalnega šuma.

Z bliskavico nismo imeli težav, nekoliko slabše od povprečja pa se izkaže pri bližinski fotografiji (motivu se lahko približamo na 15 cm). Pri snemanju ostaja v mejah povprečja.

Optio E30 je soliden vstopni model, namenjen manj zahtevnim uporabnikom, ki od fotoaparata pričakujejo preprosto rabo in dobre fotografije. Glede na zmogljivos in predvsem glede na ločljivost, je cena ugodna, je pa tudi res, da je gneča v vstopnem razredu precejšnja in o nakupu največkrat odločajo podrobnosti - na primer optično iskalo, ki ga E30 nima.

Pentax Optio M30

Megapike 7

Zum 3x ( 38-114 mm)

LCD 6,3 cm

Litij-ionski

Kartica SD

Prodaja: Foto Beseničar, www.fotobesenicar.com.

Cena: 195 EUR

Za: Cena, preprosta raba.

Proti: Nima optičnega iskala.

Korak više na Pentaxovi lestvici je M30, ki sodi med elegantno majhne in tanke modele, ki svoj nekoliko višji cenovni razred razkrivajo tudi s kovinskim ohišjem. Po osnovnih fotografskih zmogljivostih je sicer enak modelu E30, pa tudi zaradi enako razporejenih tipk in enako oblikovanih menijev je videti kot njegova pomanjšana različica, vendar se v njegovi notranjosti skriva nekoliko zmogljivejša elektronika.

M30 sledi sodobnim smernicam in zna na posnetku zaznati obraz in na njem izmeriti ostrino in svetlobo. Vgrajen je tudi "umirjevalnik slike", ki pa sliko umiri tako, da poveča občutljivost tipala in izbere ustrezno krajši osvetlitveni čas. Ker občutljivost tipala in s tem digitalni šum poveča tudi takrat, ko ni nujno potrebno, ga je pri vsakdanji rabi bolje izklopiti. Svetlobno tipalo je pošteno "navito", saj lahko izberemo celo občutljivost ISO 3200, ki pa je, tako kakor pri vseh podobnih modelih, le pogojno uporabna. A kot smo že nekajkrat napisalo - bolje kot nič, le zavesti nas ne sme prevečkrat.

Po drugih lastnostih je M30 zelo podoben E30. Tudi pri njem smo v jasnem sončnem vremenu pogrešali optično iskalo. Zelen gumb za hiter vklop osnovnega samodejnega delovanja je tu, prav tako pa vse tematske avtomatike in osnovne možnosti za ročne posege. Od naprednejših M30 omogoča tristopenjsko nastavitev kontrasta, zasičenosti barv in digitalne izostritve slike, vklopimo pa lahko tudi ročno ostrenje objektiva.

Na preizkusu se je fotoaparat solidno izkazal. Je povprečno odziven in hiter. Elektronika v večini primerov svoje delo dobro opravi. Barve so naravne in primerno zasičene, ostrina pa ločljivosti primerna. Tako kakor pri večini tovrstnih fotoaparatov se je bolje držati najmanjših občutljivosti, saj digitalni šum kar hitro postane moteč. Pri širokokotni legi objektiva je na robovih sicer opaziti manjša popačenja, ki pa niso nič večja od tistih pri večini tekmecev.

Bliskavica je malce šibkejša kakor pri E30, a pri rabi opaznejših razlik nismo opazili. Pri bližinski fotografiji se fotoaparat izkaže povprečno, od večine drugih modelov pa ga loči samodejni vklop bližinskega načina delovanja, kar lahko reši marsikateri posnetek. Kakovost videoposnetkov ne odstopa od povprečja, razen v tem, da lahko uporabimo digitalni umirjevalnik slike, ki deluje podobno kakor pri večini videokamer.

Pentax M30 je za rabo preprost fotoaparat, ki sicer ne sodi med zmogljivejše, a kakovost posnetkov večine uporabnikov ne bo razočarala, predvsem pa sodi med cenejše v razredu elegantnih žepnih fotoaparatov.

Pentax Optio A30

Megapike 10

Zum 3x ( 38-114 mm)

LCD 6,3 cm

Litij-ionski

Kartica SD

Prodaja: Foto Beseničar, www.fotobesenicar.com.

Cena: 315 EUR

Za: Ločljivost, umirjevalnik slike, video.

Proti: Ni optičnega iskala.

Še stopničko više v Pentaxovi paleti modelov je A30. Oblikovno in po velikosti je podoben prejšnjemu modelu, vanj pa so vgradili še zmogljivejšo elektroniko. Na 10 megapik se povečali tudi ločljivost. Zaslon LCD je sicer ostal enako velik, a ima še enkrat večjo ločljivosti (232.000 pik) in je za povrhu v jasnem sončnem vremenu še nekoliko bolje viden. Kljub temu smo od časa vseeno pogrešali optično iskalo.

Za razliko od modela M30, ki sliko "umirja" tako, da poveča občutljivost tipala, je v A30 vgrajen pravi umirjevalnik slike, ki premika tipalo CCD in zaradi katerega lahko uporabimo za do dve stopnji daljši osvetlitveni čas, kot bi ga sicer lahko. Če zaradi slabih svetlobnih razmer to ne zaleže, lahko uporabimo tudi večjo občutljivost - vse do ISO 3200, pri čemer fotoaparat z združevanjem pik samodejno zmanjša ločljivost na 5 megapik. A čudežev pri tako majhnih tipalih seveda ni mogoče delati in kakovost tako narejenih posnetkov je podobno skromna kakor pri večini drugih sodobnih fotoaparatih, ki občutljivost tipal navijajo prek vseh razumnih meja.

Tudi A30 na posnetkih zazna obraze in samodejno nastavi ostrino, osvetlitev in barve tako, da bodo na fotografiji kaj najbolje zabeleženi. Poudarek je sicer še vedno na preprosti in samodejni rabi, vendar ima nekoliko zahtevnejši uporabnik na voljo tudi širši nabor ročnih nastavitev. Izberemo lahko avtomatiko s prednostjo osvetlitvenega časa, ali pa se odločimo celo kar za povsem ročno izbiro osvetlitvena časa in zaslonke.

A30 je kljub visoki ločljivosti spodobno hiter fotoaparat. Pri hitrem zaporednem slikanju lahko v dobrih dveh sekundah naredimo do 4 posnetke. Fotografije, ki smo jih naredili med preizkušanjem, so bile v veliki večini pravilno osvetljene in izostrene, njihova kakovost pa zelo spodobna, še posebno, dokler smo se držali manjših občutljivosti tipala.

Bliskavica sodi med povprečno močne, pri bližinski fotografiji A30 ne blesti, bolje od povprečja pa se izkaže pri snemanju, pri katerem lahko na primer uporabimo digitalni umirjevalnik slike. Žal optični zum med snemanjem ne deluje. Video shranjuje v zapisu MPEG-4 in ima celo potrdilo DivX, kar pomeni, da lahko video le presnamemo na DVD in uporabimo v kateremkoli predvajalniku DVD/DivX.

Pentax Optio A30 je namenjen uporabnikom, ki bi radi imeli za rabo preprost, a vseeno zmogljiv žepni fotoaparat. V svojem velikostnem razredu je med zmogljivejšimi in glede na vse, kar zmore, je tudi cena ugodna.

Pentax Optio W30

Megapike 7

Zum 3x (38-114 mm)

LCD 6,3 cm

Litij-ionski

Kartica SD

Prodaja: Foto Beseničar, www.fotobesenicar.com.

Cena: 260 EUR

Za: Vodotesno ohišje, cena.

Proti: Digitalni šum pri višjih občutljivostih.

Pentax W30 sodi v poseben razred fotoaparatov in ima na tokratnem preizkusu enega samega tekmeca, Olympusa SW770. Je namreč vodotesen in ne samo, da ga lahko vzamemo s seboj pod prho, tudi do tri metre globoko se lahko z njim potopimo, in ostanemo pod vodo do dve uri. Kar je sicer manj od Olympusove dvoživke, a resnici na ljubo je treba povedati, da se prav veliko uporabnikov tovrstnih fotoaparatov ne bo nikoli potopilo tako globoko, vsaj ne s fotoaparatom v roki.

Fotoaparat na zunaj ne izdaja svoje podvodne narave. Je nenavadno dolg, kar pa niti ni slabo, saj ga je mogoče v roke prijeti nekoliko bolje od drugih malčkov, za v žep je pa še vedno dovolj majhen. Kovinsko ohišje daje vtis vzdržljivosti, čeprav je tudi v tem pogledu Olympus SW770 v prednosti.

Objektiv je narejen tako, da med delovanjem ne pogleda iz ohišja, v katerem se skriva tudi napredna elektronika, ki zna med drugim zaznati obraze na posnetku. Med 17 tematskimi avtomatikami bomo skoraj gotovo našli tisto, ki jo potrebujemo, od ročnih nastavitev pa imamo na voljo le osnovne. Za "umiritev" slike je na voljo povečanje občutljivosti (do ISO 3200) z vsemi posledicami, ki smo jih omenjali že pri drugih modelih.

Fotoaparat se je na preizkusu solidno izkazal. Ne sodi sicer med hitrejše, a bodo to opazili le zahtevnejši uporabniki. Elektronika svojo nalogo opravi dobro in neuspelih posnetkov smo uspeli narediti približno toliko, kot pri večini drugih modelov. Kakovost fotografij je dobra, podobna kot pri M30. V širokokotni legi objektiva na robovih malce trpi ostrina, pri občutljivosti ISO 200 začne neprijetno naraščati šum, na robovih zelo svetlih predmetov pa se opazi nekaj vijoličnega "cvetenja", a to so pomanjkljivosti, značilne za tako rekoč vse fotoaparate v tem cenovnem razredu. Pri slikanju z bliskavico in bližinski fotografiji se izkaže nekoliko bolje od povprečja, v vlogi videokamere pa od povprečja odstopa le možnost digitalnega umirjanja slike.

Pentax W30 je odličen počitniški fotoaparat, ki se ne izkaže samo pod morsko gladino, ampak ga brez strahu vzamemo s seboj tudi na spust po Soči, blatni festival Rock Otočec, puščavski safari ... Kljub vodotesnem ohišju je priročno majhen, kakovost posnetkov je solidna, raba pa enostavna. Za enak denar sicer lahko dobimo tudi fotografsko zmogljivejše modele, a seveda brez dodane podvodne vrednosti. Podoben Olympusov fotoaparat je še nekoliko zmogljivejši, a tudi precej dražji in s Pentaxovim bo velika večina uporabnikov enako zadovoljna.

Pentax K100D

Megapike 6

Zrcalno-refleksni

LCD 6,3 cm

4xAA ali 2xCR-V3

Kartica SD

Prodaja: Foto Beseničar, www.fotobesenicar.com.

Cena: 570 EUR

Za: Cena, umirjevalnik slike, preprosta raba, združljivost s starejšimi objektivi, kakovost posnetkov.

Proti: Hitrost, ostrenje v težjih pogojih, ločljivost.

Pentax je v svojih najboljših letih slovel po cenovno dostopnih in kakovostnih zrcalno-refleksnih fotoaparatih, z manjšo zamudo pa ta svoj sloves na novo gradi tudi pri digitalcih. Ohišje iz vzdržljive plastike in kovinsko notranje ogrodje zagotavljata, da bo fotoaparat prenesel tudi nekoliko manj nežno ravnanje, seveda pa to vseeno ni poklicni rabi namenjen fotoaparat. Ohišje ne sodi med manjše in lažje zrcalne-refleksneže, v rokah pa lepo leži in prsti kar sami od sebe najdejo vse potrebne gumbe in tipke. Poleg zaslona LCD je na zgornji strani še manjši prikazovalnik z osnovnimi podatki o trenutnih nastavitvah. Vse potrebne podatke vidimo tudi v iskalu, ki sicer ni tako svetlo in veliko kot pri marsikaterem boljšem modelu, a bo to motilo le najzahtevnejše uporabnike.

Lastnost, ki K100D najbolj loči od nekaterih neposrednih tekmecev, je vgrajen umirjevalnik slike. Tisti, ki so vgrajeni v objektive, so praviloma sicer nekoliko zmogljivejši, a tudi Pentaxov svoje delo dobro opravi, predvsem pa umiri sliko tudi pri rabi vseh starejših objektivov. Nanj lahko nataknemo vse objektive z bajonetom K, z vmesnim obročkom pa celo tiste z navojem M42.

K100D uporabniku omogoča popoln nadzor nad vsemi nastavitvami, ne zanemari pa niti manj izkušenih uporabnikov, ki imajo poleg navadnega samodejnega delovanja na voljo tudi ducat tematskih avtomatik. Med preizkušanjem se je fotoaparat zelo dobro izkazal. Fotografije so bile tudi v težjih svetlobnih pogojih pravilno osvetljene, nekaj manjših težav pa smo tokrat imeli pri ostrenju. Kakovost posnetkov je zelo dobra in digitalni šum je tudi pri ISO 800 povsem sprejemljiv, pri 1600 in 3200 pa že nekoliko načne ostrino. Pri največjih povečavah sicer postane očitno, da ima tipalo "samo" 6 megapik, v večini primerov pa tega sploh ne bomo opazili. Davek ceni je nekoliko počasnejše delovanje, seveda po merilih, ki veljajo za zrcalno-refleksne fotoaparate. Zaradi majhnega predpomnilnika lahko z največjo hitrostjo 2,8 posnetka/s naredimo samo 5 fotografij.

Pentax K100D se na tržišču zrcalno-refleksnih fotoaparatov sicer spopada z močno konkurenco, a če morate varčevati in se vam zdi, da bo 6 megapik zadostovalo, si ga vsekakor skrbno oglejte, kajti zmogljivejšega za ta denar trenutno ne boste dobili.

Pentax K110D nima umirjevalnika slike in je zato nekaj deset gramov lažji in nekaj deset evrov cenejši.

Pentax K10D

Megapike 10

Zrcalno-refleksni

LCD 6,2 cm

Litij-ionski

Kartica SD

Prodaja: Foto Beseničar, www.fotobesenicar.com.

Cena: 920 EUR (ohišje), 1040 EUR (z objektivom 18-55 mm).

Za: Ločljivost, zmogljivost, cena, odporno ohišje.

Proti: Velikost.

Trenutno najzmogljivejši Pentaxov fotoaparat je namenjen najzahtevnejšim ljubiteljem, prav nesramežljivo pa se spogleduje tudi s poklicnimi fotografi. Ohišje je iz vzdržljive plastike, v notranjosti ima kovinsko ogrodje, pred vdorom vlage, dežja in prahu pa so posebej zaščiteni vsi stiki in odprtine. Če se odpravljate v tropske kraje ali puščavo, utegne biti to odločujoča prednost. Posebno zaščito pred prahom so namenili tudi tipalo CCD, ki je poleg tega opremljeno še z zmogljivim umirjevalnikom slike.

Podobno kot K100D ima tudi zmogljivejši brat vgrajen zmogljiv umirjevalnik slike, s katerim lahko za 2 do 3 stopnje podaljšamo uporabne osvetlitvene čase. Zelo bogat je nabor različnih nastavitev, med katerimi najdemo tudi nekatere, na katere pri tekmecih (še) nismo naleteli. Izberemo lahko na primer avtomatiko, pri kateri izberemo osvetlitveni čas in zaslonko, fotoaparat pa zagotovi pravilno osvetlitev z ustrezno nastavitvijo občutljivosti tipala. Ali nasprotno, samo z vrtenjem gumba lahko spreminjamo občutljivost tipala, fotoaparat pa ustrezno spreminja osvetlitveni čas oziroma zaslonko.

Po fotografskih zmogljivostih sodi K10D tik pod vrh, od katerega ga loči tipalo, ki ni "polne" velikosti, kakor pri Canonu 5D, in ima "samo" 10 megapik ločljivosti, poleg tega pa je tudi nekoliko počasnejši od najhitrejših, poklicni rabi namenjenih modelov. Pri čemer velja omeniti, da so v resnici tudi 3 posnetki na sekundo vsega spoštovanja vredna hitrost.

Kakovost posnetkov je odlična in tudi pri največji občutljivosti je digitalni šum v mejah sprejemljivega. Morda bo koga motila le malce mehkejša slika, ki sicer po eni strani deluje bolj "analogno", po drugi strani pa ob veliki povečavi opazimo, da ostrina ni čisto takšna, kakršno bi pri 10 megapikah smeli pričakovati. Najzahtevnejši fotografi bodo zaradi tega raje uporabljali zapis RAW, pri katerem te težave (ki je posledica digitalne obdelave) ni. Izbiramo lahko celo med dvema "surovima" zapisoma, Pentaxovim in Adobovim. Pohvalimo lahko posebno tipko, s katero lahko v katerem koli trenutku vklopimo shranjevanje posnetka v zapisu RAW.

Pentax K10D je odličen fotoaparat, ki ga glede na kakovost in zmogljivost odlikuje tudi zelo ugodna cena. Spopadati se mora sicer z izjemno hudo konkurenco, ki pa ji je brez težav kos. Če razmišljate o novem zrcalno-refleksnem fotoaparatu in ste pripravljeni seči prek vstopnih modelov, si ga vsekakor zelo natančno oglejte.

Enak model, z nekaj drobnimi spremembami, pod svojim imenom prodaja tudi Samsung (GX10).

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji