Objavljeno: 19.4.2005 09:51 | Avtor: Peter Šepetavc | Monitor April 2005 | Teme: foto, nenehni testi

Pentax Optio SV

Pentax je z aparatom Optio SV v primerjavi z drugimi modeli iz družine Optio S naredil velik korak naprej. V ohišje, ki je po velikosti primerljivo z modelom S50, mu je uspelo vgraditi za ta razred zelo zmogljiv objektiv, ki ponuja kar petkratno optično povečavo (pri 35-milimetrskih fotoaparatih razpon ustreza goriščni razdalji od 36 do 180 mm). Pri Pentaxu se radi pohvalijo tudi z novim procesorjem ASIC, ki naj bi poskrbel za dobro odzivnost aparata.

Aparat v povsem kovinskem ohišju ponuja zajemanje slik z ločljivostjo največ 5 megapik, videoposnetke pa snema pri ločljivosti 320 × 240 pik. Optio SV z maso 165 g in debelino 2,8 cm z lahkoto pospravimo v vsak malo večji žep. Za napajanje poskrbi litijev akumulator, slike pa shranjuje na kartice SD (priložena je kartica z zmogljivostjo 32 MB). Aparatu je priložena tudi priklopna postaja, ki omogoča lažje napajanje akumulatorja in prenašanje slik v računalnik. Na zadnji strani je najbolj očiten velik zaslon LCD z diagonalo 1,8 palca in ločljivostjo 118.000 pik. Razporeditev gumbov je dobra, enako kot pri drugih Pentaxovih žepnih aparatih, zaradi dosegljivosti bolj uporabljanih zmožnosti neposredno s pritiskom na gumb na ohišju pa lahko vsaj temeljne lastnosti slikanja nastavljamo z eno roko.

Optio SV ponuja dokaj dober nadzor nad lastnostmi fotografiranja. Poleg nastavljanja temperature bele barve, občutljivosti ISO in podobnih lastnosti, ki so pri večini aparatov v tem cenovnem razredu standardne, namreč omogoča tudi nastavljanje osvetlitvenega časa, odprtosti zaslonke ali obojega hkrati. Če aparat ne izostri posnetka glede na naše želje, pa lahko sliko tudi ročno izostrimo.

Pri slikanju se je Optio SV dobro odrezal, če so bile svetlobne razmere ugodne. V temačnejših prostorih in v temi pa je ostrenje precej slabše, saj aparat nima pomožne lučke, ki bi olajšala izostritev. Nekoliko nas je razočarala tudi odzivnost aparata: model S5i istega izdelovalca je namreč opazno hitrejši, tako pri vklopu kot pri ostrenju in pisanju na kartico. Kakovost posnetkov je dobra, barve žive, pri samodejni nastavitvi ISO je nekoliko bolj opazen šum, kar priča o tem, da elektronika to vrednost včasih nastavi više, kot bi bilo treba.

Optio SV je s svojim objektivom, ki ponuja petkratno optično povečavo, obenem pa je vgrajen v majhno ohišje aparata, nov izziv za konkurenco, ki bo Pentaxu nedvomno kmalu sledila. Izdelovalca pa čaka še nekaj dela pri dodelavi elektronike aparata.

Pentax Optio SV

Razred: Žepni.

Efektivna ločljivost tipala: 4,92 milijona pik.

Tehnična zmogljivost: 8.

Kakovost fotografije: 6.

Zasnova aparata: 6.

Tehnične lastnosti: Objektiv 36-180 (ekvivalent); svetlobna jakost 2,8-4,7; ostrenje 0,6 m-neskončno (3 cm makro); čas od 1/2000 do 4 s; doseg bliskavice 4,2 m, razpon ISO: samodejna, 50, 100, 200, 400.

Cena: 114.900 tolarjev.

Prodaja: Foto Beseničar, www.fotomarket.net, (01) 280 08 00.

Za: Kompaktno in trdno ohišje, velika optična povečava za žepni aparat.

Proti: Ostrenje v slabših svetlobnih razmerah, nizka ločljivost videoposnetkov.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji