Objavljeno: 30.5.2006 03:21 | Avtor: Matic Zupančič | Monitor Maj 2006 | Teme: foto, nenehni testi

Pentax Optio E10

Pentax Optio E10 nima najvitkejše postave v svojem razredu. Ohišje na prvi pogled ne deluje najbolj trdno, najbolj problematična so vratca prostora za baterije, ki so videti zelo krhka. Ko so enkrat baterija in kartica na svojem mestu, pa je občutek v roki bolj gotov in mislimo, da bi Optio E10 brez težav preživel tudi kak ne posebno hud padec.

Slikovno tipalo je tipa CCD in ima efektivno ločljivost v razredu 6 milijonov pik. Objektiv ponuja goriščnico v razponu 34-102 milimetra, se pravi, da ima trikratni optični zoom. Zaslon LCD je sicer dovolj velik (diagonala 61 mm), njegova ločljivost pa je za današnje razmere že kar skromna. Čeprav je v normalnih razmerah slika na njem dobro vidna, pa ob močni svetlobi nastanejo težave z vidnostjo - slika se hitro zgubi in že imamo težave s kompozicijo kadra.

Običajne baterije velikosti AA, ki so tudi priložene paketu, zadostujejo za delovanje, vendar z njimi ne naredimo prav veliko posnetkov, tam nekje med 70 in 80. Za boljšo vzdržljivost bo treba poseči po močnejših akumulatorjih, ki naj bi po specifikacijah izdelovalca "zdržale" okrog 300 posnetkov.

Zasnova ohišja in postavitev gumbov je logična. Na vrhu imamo vrtljiv gumb, na katerem izbiramo način delovanja (scenske nastavitve), vstopimo v nastavitve naprave ali pa izberemo snemanje filma. Zanimiva je funkcija "S" (simple), ki je namenjena tistim, ki se ne želijo obremenjevati z nastavitvami. Pentax Optio E10 ne omogoča ročnega nastavljanja parametrov zajema.

Med uporabo nas je zmotil predvsem glasen in nenatančen zoom - stopnje večanja ali manjšanja goriščnice so prevelike. To nas lahko ovira predvsem pri fotografiranju s stativa, ko ne moremo stopiti korak bliže ali nazaj.

Samodejno ostrenje deluje solidno, le v slabih svetlobnih razmerah se zna zmesti. V makro načinu lahko fotografiramo predmete, oddaljene od 5 cm naprej. Ob večanju ISO ločljivosti se na fotografijah tudi vedno bolj pozna šum, ki je pri najvišji vrednosti že kar precej očiten. Pa vendar moramo poudariti, da nas šum med običajnim fotografiranjem, če le nismo preveč zahtevni, ne bo motil.

Pentax Optio E10

Razred: Žepni.

Efektivna ločljivost tipala: 5,95 milijona pik.

Tehnična zmogljivost: 6.

Kakovost fotografije: 6.

Zasnova aparata: 5.

Tehnične lastnosti: Objektiv 34-102 (ekvivalent); svetlobna jakost 2,8-4,8; ostrenje 0,5 m-neskončno (4 cm-50 cm makro); čas od 1/1000 do 2 s; domet bliskavice 3,4 m, razpon ISO: samodejna, 64, 100, 200.

Cena: 45.477 tolarjev.

Prodaja: Foto Beseničar, www.fotomarket.si.

Za: Kompaktno ohišje.

Proti: Vratca za vstavljanje kartic in baterije, šum.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji