Objavljeno: 10.3.2005 18:14 | Avtor: Arnold Marko | Monitor Januar 2005 | Teme: preizkus, foto, nenehni testi

Pentax Optio 750Z

Med majhnimi in trdnimi zmogljivimi fotoaparati najdemo tudi Pentaxov Optio 750Z. Obliko kovinskega ohišja poudarja črna nedrseča prevleka na prednji strani ohišja, ki rabi tudi za boljši oprijem sicer kar precej drsečega ohišja. Na hrbtni strani je nameščen po obeh oseh vrtljiv barvni zaslon LCD z diagonalo 46 mm. Alternativa mu je majhno optično kukalo ob strani ohišja. Prek upravljalnega dela lahko upravljamo menuje, zumiramo (pri čemer aparatu zamerimo precejšnjo sunkovitost in majhno število vmesnih položajev), določamo način delovanja bliskavice, izberemo zakasnitev proženja ali hitre zaporedne posnetke ter določimo način ostrenja (makro, panorama, ročno). Zgoraj je okoli sprožilca nameščeno tudi krožno stikalo za izbiranje načina delovanja. Med temi je na voljo tako samodejni, polsamodejni in tudi ročni način določanja časa osvetljevanja in velikosti zaslonke. Na voljo je tudi 12 scenskih nastavitev, ki prilagodijo delovanje avtomatike (najdemo celo take programe, kot so "jesenske barve", "ognjemet" ali "hrana"), poleg tega pa lahko posnamemo panoramske posnetke z več slikami v vodoravni ali navpični vrsti ter celo "stereo slike" (iz dveh malo zamaknjenih slik), snemamo dokaj kakovosten video (640 × 480 pik, 30 slik na sekundo), eden bolj nenavadnih programov pa je zagotovo možnost, da napravo uporabljamo kot digitalni merilec za merjenje osvetlitve. V tem načinu lahko izmerimo čas in zaslonko, ki jo potrebujemo za določeno občutljivost filma glede na neko sceno. Druge nastavitve, kot so določanje občutljivosti zajemanja, izbor temperature bele itd., so na menujih, ki so pregledni, a žal niso prosojni (če torej kaj spreminjamo, izreza ne vidimo več).

Optična povečava objektiva je kar petkratna, izražena v formatu leica pa je enaka goriščni razdalji med 37,7 in 187,5 milimetra, pri svetlobni jakosti med 2,8 in 4,6. Nameščen je skoraj na sredino ohišja, poleg njega pa je lučka, ki pri slabši svetlobi pomaga pri ostrenju. Ostrenje je hibridno (ima tudi pasivno tipalo) in deluje precej točno in hitro. Vsaj ob dobri svetlobi. Pri širokem kotu sicer deluje dobro tudi v slabih svetlobnih razmerah (ko pomožni snop svetlobe jasno osvetli svoj "cilj"), v tele položaju pa nekoliko slabše, prav verjetno tudi zaradi slabše svetlobne jakosti. Objekte zna izostriti na razdalji od 60 cm naprej, v makro načinu od 15 cm naprej, super makro način pa zna ostriti celo od le dveh centimetrov naprej. Bliskavica je vgrajena tako, da je na slikah pogosto opaziti moteče sence na desno, ki včasih delujejo, kot da bi bili objekti v ospredju "nalepljeni" na podlago. Tipalo sodi med najzmogljivejša v tem razredu in zajema slike s 7,02 milijona svetlobnimi elementi. Največje imajo 3056 × 2296 pik, na voljo pa so še ločljivosti 5 MP, 3 MP, 2 MP ter ločljivosti XGA in VGA. Vse ločljivosti so na voljo tudi v "klasičnem" razmerju 3 : 2 (razmerje digitalnih fotoaparatov je sicer večinoma 4 : 3). Diagonala tega meri 1/1,8 palca. Kakovost fotografij je večinoma dobra, v določenih okoliščinah pa pride do cvetenja in nastanka barvnih senc na kontrastnih robovih (predvsem pri močni svetlobi, pa tudi zaradi bliskavice). Šuma je sicer nekaj, a tudi pri višjih občutljivostih ne veliko (tako da so te povsem uporabne). Barve so dobre, tudi zato, ker samodejno prilagajanje bele deluje dobro.

Pentax Optio 750Z

Razred: Zmogljivi.

Efektivna ločljivost tipala: 7,02 milijona pik.

Tehnična zmogljivost: 6.

Kakovost fotografije: 7.

Zasnova aparata: 6.

Tehnične lastnosti: Objektiv 37,5-187,5 mm (ekvivalent); svetlobna jakost 2,8-4,6; ostrenje 60 cm-neskončno (10-65 cm makro; 2-65 super makro); čas 1/2000-15 s; doseg bliskavice 0,4-5,2 m; občutljivost ISO: samodejna, 80, 100, 200, 400.

Cena: 149.990 tolarjev.

Prodaja: Foto Beseničar, (01) 436 26 64, www.fotomarket.net.

Za: Majhno in trdno ohišje, veliko načinov delovanja, petkratni zum, ločljivost.

Proti: Postavitev bliskavice, sunkovito zumiranje, ostrenje ob večjih povečavah pri slabi svetlobi.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji