Objavljeno: 28.4.2009 | Avtor: Jure Forstnerič | Monitor April 2009 | Teme: preizkus, foto, nenehni testi

Pentax K-m

Digitalni aparati SLR so po ceni že pred časom postali povsem primerljivi s kompaktnimi aparati zgornjega kakovostnega razreda (predvsem takimi z velikim razponom goriščnic - zumom). Pentax se je že kar nekajkrat lahko pohvalil z najcenejšim aparatom DSLR na trgu, v zadnjem letu pa jih je nekaj konkurentov prehitelo. Z novim aparatom K-m se želijo spet zavihteti na prestol najugodnejšega aparata DSLR na trgu.

V Pentaxu se niso odločili za okrnjeno različico aparata K-200D (ki smo ga preizkusili junija lani), kot so storili pri Canonu z modelom EOS 1000D, temveč so razvili samostojen aparat, ki je še malo manjši od omenjenega K-200D. Tipalo je sicer skoraj enako, gre za tipalo vrste CCD, njegova ločljivost je 10 milijonov pik, povečalo so največjo občutljivost ISO, s 1600 na 3200. Kakovost fotografij je načeloma zelo dobra, s šumom ni večjih težav, aparat je povsem primerljiv s konkurenti.

Povsem novo je ohišje, ki je, kot smo pri Pentaxu že vajeni, zgled kakovosti in izdelave. Je sicer med najmanjšimi v svetu DSLRjev, zato bodo imeli tisti z večjimi rokami kar nekaj težav, kljub temu pa je dobro oblikovano in zelo trdno. So pa pri tem aparatu opustili zatesnjenost proti prahu in vlagi (kot jo imajo drugi člani Pentaxove družine), a to je pravzaprav povsem razumljivo. Zaslon je enak kot pri večjem bratu, meri torej 2,7 palca, njegova ločljivost pa je 230.000 pik. Zaradi manjšega ohišja bodo izleti na menuje kar malce prepogosti, kake dodatne tipke ali funkcijskega kolesca na ohišju se ne bi branili. Zanimivo, da so celo pohitrili zajemanje zaporednih fotografij, K-200D jih lahko zajame 2,8 na sekundo (a se že po štirih upočasni), K-m pa 3,5 (ta pa se upočasni po petih fotografijah), pri obeh seveda velja podatek ob uporabi formata JPEG.

Kot smo omenili že v uvodu, je K-m ta hip med najcenejšimi novimi aparati DSLR, saj velja, skupaj z objektivom DA L 18-55, le 399 evrov. Tako si deli prestol najcenejšega skupaj z Nikonovim D40 in Sonyjevo Alpho 200 (prvi je na trgu že dobri dve leti, drugi pa leto dni). Aparati so med seboj dokaj primerljivi, a Pentax kljub temu izstopa predvsem po kakovosti ohišja.

Pentax K-m

Kaj: Zrcalnorefleksni digitalni fotoaparat z izmenljivimi objektivi.

Ločljivosti: Do 3872 × 2592.

Tipalo: Efektivno 10,2 milijona pik.

Velikost in vrsta tipala: 23,5 × 15,7 mm, CCD, faktor povečave goriščnice 1,5.

Izdeluje: Pentax, www.pentax.com.

Prodaja: Foto Beseničar, www.fotobesenicar.com.

Cena: 399 EUR (ohišje in objektiv DA L 18-55).

Za: Kakovost ohišja, velikost in teža, cena.

Proti: Za marsikoga premajhno ohišje, premalo funkcijskih tipk na ohišju.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji