Objavljeno: 24.4.2007 02:42 | Avtor: Jure Forstnerič | Monitor April 2007 | Teme: foto, nenehni testi

Panasonic Lumix FX3

Panasonicov model Lumix FX3 sodi med cenejše fotoaparate te blagovne znamke, in tudi sicer je dokaj značilen predstavnik nižjega cenovnega razreda. Je kompaktne oblike, povsem lepo se prilega večini žepov, tudi izdelava je solidna. Kot je že navada pri teh aparatih, manjka kukalo. Čez zadnjo stran se razteza dvoinpolpalčni zaslon. Tu je tudi prva večja pomanjkljivost fotoaparata, saj ima zaslon le 115.000 pik in to se zelo pozna pri pregledovanju fotografij. Sicer je dokaj svetel, na voljo pa sta še dve dodatni zmogljivosti: prva je "Power LCD", ki še dodatno osvetli zaslon za 40 %, druga pa "High Angle", ki močno izboljša kotno vidljivost in je namenjena fotografiranju prek množice.

Srce aparata je tipalo s šestimi milijoni pik. To je več kot dovolj za večino domačih uporabnikov. Kakovost slik je solidna, a je opaziti nekaj šuma. Občutljivost ISO lahko nastavimo na 100, 200, ali 400, vendar se s tem močno poveča šum, zato je to bolje prepustiti avtomatiki. Med nastavitvenimi programi imamo na voljo tudi visoko občutljivost, ki ISO poveča celo do 1600, vendar je kakovost fotografij tudi temu primerna. Na ostrino slike zelo dobro vpliva Panasonicov sistem proti tresljajem MegaOIS, ki glede na vibracije dejansko premika lečo. Barve so dobre, globinske ostrine je več kot dovolj. Poleg omenjene občutljivosti lahko določimo tudi prednastavljene temperature bele barve, a tudi s tem avtomatika opravi brez težav. Odprtosti zaslonke in časa osvetlitve ne moremo nadzirati, a pri tem aparatu tega niti nismo pogrešali. Uporabniškega vmesnika se hitro navadimo; programov imamo veliko. Zanimiva sta dva programa za slikanje dojenčka, pri katerih lahko vpišemo otrokov rojstni dan, fotoaparat pa nam k fotografiji doda še starost malčka. Drugi programi so dokaj standardni, od narave, športa pa do samoportreta in nočnega portreta.

Filme lahko snemamo v nadpovprečni ločljivosti 848 × 480 pik s tridesetimi slikami na sekundo. Dolžina snemanja je omejena le s pomnilniško kartico (notranjega pomnilnika je 13,5 MB), uporablja razširjene kartice SD. Kakovost filmov in zvoka je odlična, škoda le, da ne moremo med snemanjem uporabiti povečave (optična povečava je sicer trikratna). Avtomatsko ostrenje je dovolj hitro, zmoti le manjša zakasnitev zaslonke pri večji povečavi.

Lumix FX3 je soliden fotoaparat po dobri ceni, namenjen družinskim fotografom, ki ne potrebujejo veliko naprednih funkcij. Na daljših izletih se izkaže odlično, saj smo z enim polnjenjem posneli približno 300 fotografij. Čeprav ima manjšo ločljivost tipala kot nekateri podobni aparati, ni zaradi tega nič na slabšem, čeprav se včasih zdi, da se fotoaparati prodajajo le po ločljivosti oziroma številu zajetih pik.

Panasonic Lumix FX3

Razred: Žepni.

Efektivna ločljivost tipala: 6 milijonov pik.

Tehnične lastnosti: Objektiv 35-105 (35 mm ekvivalent); svetlobna jakost 2,8-5,6; ostrenje 0,5 m-neskončno (5 cm makro); domet bliskavice 4 m; ISO: samodejno, 100, 200, 400.

Tehnična zmogljivost: 5.

Kakovost fotografije: 6.

Zasnova aparata: 6.

Prodaja: PC Hand, www.pchand.si.

Cena: 283,24 EUR.

Za: Preprosta raba, stabilizacija slike, kakovost videa.

Proti: Šum, ločljivost zaslona.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji