Objavljeno: 10.3.2005 11:54 | Avtor: Peter Šepetavc | Monitor Februar 2005 | Teme: preizkus, foto, nenehni testi

Panasonic Lumix DMC-LC80

Panasonicov aparat Lumix LC-80 sodi med kompaktne aparate, ki jih lahko vtaknemo tudi v malo večji žep, kljub temu pa se lahko pohvali z dokaj dobrimi zmogljivostmi. Gre za nadgradnjo modela LC70, od predhodnika pa se razlikuje po tipalu, ki v osemdesetici omogoča zajem slik pri ločljivosti pet milijonov pik. Izdelovalec objektiva je Leica, omogoča pa trikratno optično povečavo. Pri najširšem kotu je svetlobna jakost objektiva 2,8, v tele položaju pa le še 4,9. Ohišje je plastično, a kljub temu med trdnejšimi v tem cenovnem razredu. Razporeditev gumbov na ohišju sicer ne omogoča, da bi aparat uporabljali z eno roko, a resnici na ljubo gre za izdelek, ki ga bo večina uporabljala v samodejnem načinu delovanja, kjer poseg v menuje med slikanjem pravzaprav ni potreben. Aparat se napaja iz dveh baterij AA (priložena sta dva NiMH akumulatorja), slike pa zapisuje na kartice SD.

Aparat poleg samodejnega načina delovanja omogoča tudi ročno nastavljanje nekaterih lastnosti slikanja. Tako lahko nastavimo temperaturo bele barve, poleg prednastavljenih vrednosti pa imamo na voljo tudi zajem temperature s slikanjem bele površine. Prav tako lahko nastavimo občutljivost ISO. Ročno nastavljanje osvetlitvenega časa in odprtosti zaslonke pa ni mogoče. Načine slikanja izbiramo z vrtenjem gumba, omogoča pa kar nekaj posebnih načinov slikanja. Tako imamo poleg scenskih nastavitev na voljo program za začetnike, pri katerem je večina nastavitev nedosegljivih, velikost slike pa je namesto v pikah navedena opisno. Posebnost aparata je "varčevalni program": ta zmanjša osvetlitev zaslona LCD med delom, zaslon pa izključi že nekaj sekund po tem, ko pritisnemo kak gumb, tako da aparat varčuje z energijo.

V praksi se LC80 dobro odreže. Slike so živih barv, tudi s samodejno nastavitvijo temperature bele barve aparat ni imel težav. V temačnejših okoljih se sicer pozna, da nima pomožne lučke za ostrenje, tako da za slikanje v temnih okoljih ni primeren. Pograjali bi nizko ločljivost zajetega videa: višje ločljivosti od 320 × 240 ne omogoča. Pri ostrenju v makro načinu aparat včasih slike ni povsem izostril, kljub temu da smo bili od slikanega predmeta oddaljeni več kot 10 cm, kolikor je od izdelovalca navedena najmanjša razdalja.

Mali Panasonic se lahko pohvali s trdnim ohišjem, dobrim objektivom in preprostim nastavljanjem. Aparat ima sicer nekaj težav z ostrenjem v temačnejših okoljih, vendar imajo take težave skoraj vsi aparati v tem cenovnem razredu.

Panasonic Lumix DMC-LC80

Razred: Manj zmogljivi.

Efektivna ločljivost tipala: 4,92 milijona pik.

Tehnična zmogljivost: 6.

Kakovost fotografije: 7.

Zasnova aparata: 6.

Tehnične lastnosti: Objektiv 35-105 (ekvivalent); svetlobna jakost 2,8-4,9; ostrenje 0,5 m-neskončno (10 cm makro); čas od 1/2000 do 8 s; doseg bliskavice 4,8 m, razpon ISO: samodejna, 80, 100, 200, 400.

Cena: 85.900 tolarjev.

Prodaja: Ram 2, www.ram2.si, (01) 586 27 00.

Za: Pregledne nastavitve, trdno ohišje, kakovosten objektiv.

Proti: Omejene zmožnosti ročnega nastavljanja, nizka ločljivost zajema videoposnetkov.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji