Objavljeno: 28.6.2005 13:25 | Avtor: Peter Šepetavc | Monitor Junij 2005 | Teme: preizkus, foto, nenehni testi

Panasonic Lumix DMC-FZ5

Panasonic je po modelu DMC-FZ20, ki je eden najzmogljivejših fotoaparatov z veliko optično povečavo in smo ga opisali letos februarja, predstavil tudi nekoliko okrnjen model DMC-FZ5, ki skupaj s štirimilijonskim DMC-FZ4 nadomešča že nekoliko ostareli aparat FZ3. FZ5 ima v primerjavi z dvajsetico nekoliko bolj plastično ohišje (pri FZ20 je to deloma kovinsko), objektiv ima nekoliko slabše optične lastnosti, a isto povečavo, nima tudi vmesnika za zunanjo bliskavico. Po drugih lastnostih pa sta si aparata podobna kot jajce jajcu, deloma pa na to kaže že oblika obeh Panasonicov, saj sta si tudi po zunanjosti zelo sorodna.

DMC-FZ5 je tako aparat s petmilijonskim tipalom in 12-kratno optično povečavo (razpon ekvivalenten 36-432 mm pri 35-milimetrskih aparatih). Objektiv pri najširšem kotu ponuja svetlobno jakost 2,8, v položaju tele pa ta pade na 3,3. Za napajanje skrbi litijev akumulator, eno polnjenje pa v praksi zadostuje za okoli 300 fotografij, če jih ne pregledujemo prepogosto na zaslonu LCD. Pohvalili bi obliko aparata, saj ta zelo dobro leži v roki, skoraj vsi gumbi pa so dosegljivi tudi takrat, ko aparat držimo le z eno roko. Menuji so pregledni, nastavitve pa logično razporejene.

Lastnosti slikanja so enake kot pri zmogljivejšem modelu. Tako lahko ročno vplivamo na bolj ali manj vse lastnosti slikanja: občutljivost ISO, temperaturo bele barve (poleg prednastavljenih vrednosti aparat ponuja tudi zajem), ročno nastavljanje zaslonke in osvetlitvenega časa. Na voljo je tudi 9 scenskih načinov za vse, ki ne želijo vsega prepustiti osnovni avtomatiki. Ročnega ostrenja ni, je pa novost v primerjavi s predhodniki tipalo za navpično slikanje, ki pri navpičnih posnetkih sliko v pomnilniku zasuka za 90°.

Pri slikanju z velikimi povečavami se zelo dobro izkaže optični stabilizator, ki poskrbi, da je slika dokaj mirna tudi pri nekoliko daljših osvetlitvenih časih. Čudežev seveda ne moremo pričakovati, tako da je pri slikanju z veliko povečavo stativ vseeno priporočljiv. Po dokaj počasnem zagonu sta ostrenje in slikanje zelo hitra, prav tako pa je med hitrejšimi tudi zapisovanje fotografij na kartico. Za boljše kot pri dosedanjih Panasonicih se izkaže tudi odpravljanje šuma, je pa nagnjenost k šumu vendarle Ahilova peta Panasonicovih aparatov z veliko optično povečavo in pet milijoni pikami, saj je ta rahlo opazen že pri najnižji občutljivosti ISO 80. Pograjali bi tudi omejene zmožnosti zajema videoposnetkov: največja ločljivost snemanja je le 320 × 240 pik.

Kakovost fotografij je med boljšimi. Aparat se lahko pohvali z ostrimi posnetki, barve pa so naravne in žive.

Panasonic DMC-FZ5 je aparat, ki za svojo ceno veliko ponuja. Je nekoliko manj zmogljiv od modela FZ20, predvsem kar se opremljenosti tiče, vendar pa se za to odkupi s kar 40 tisočakov nižjo ceno, tako da je cenovno precej bolj sprejemljiv za širši krog kupcev.

Panasonic Lumix DMC-FZ5

Razred: Velika optična povečava.

Efektivna ločljivost tipala: 4,92 milijona pik .

Tehnična zmogljivost: 8.

Kakovost fotografije: 7.

Zasnova aparata: 7.

Tehnične lastnosti: Objektiv 36-432 (ekvivalent); svetlobna jakost 2,8-3,3; ostrenje 0,5 m-neskončno (5 cm makro); čas od 1/2000 do 8 s; doseg bliskavice 4,5 m, razpon ISO: samodejna, 80, 100, 200, 400.

Cena: 100.650 tolarjev.

Prodaja: PC Hand, www.pchand.si, (01) 530 08 00 .

Za: Kakovostna optika, velika optična povečava.

Proti: Dokaj opazen šum pri višji občutljivosti ISO, slabše zmožnosti zajema videoposnetkov.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji