Objavljeno: 30.9.2014 | Avtor: Žiga Veber | Monitor Oktober 2014 | Teme: nenehni testi

Panasonic Lumix DMC-FZ1000

Tokrat preizkušeni model DMC-FZ1000 nas je spomnil na DMC-FZ200, ki smo ga preizkusili pred časom. Ta nas je navdušil z objektivom, ki je po celotnem razponu ultrazumirnega razreda od 25 do 600 mm ponujal odprtost zaslonke f2,8. FZ1000 sicer ponuja “le” razpon od 25 do 400 mm, a je to kljub temu odlična razporeditev “elastičnosti” objektiva, in največjo odprtost zaslonke od f2,8 do f4,0.

Njegova prednost je ob vseh teh dobrih lastnostih pravzaprav povsem drugje, saj je opremljen s tipalom velikosti enega palca, kakršnega najdemo med drugim v Sonyju RX10 in Nikonovi seriji 1. Panasonic zna navdušiti fotografske navdušence, to je dokazal že večkrat. Dober je tudi na področju videa. Zato je pika na i  tokrat kakovosten video ločljivosti 4k.

Aparat so opremili z zmogljivim procesorjem, ki je sposoben tako velik tok podatkov tudi obdelati (do 100 Mb/s). V praksi gre torej za zelo hitro in odzivno napravo. Delo s FZ1000 je tako v zadovoljstvo, tudi po zaslugi številnih bližnjic, ki jim lahko določamo namen. Nekoliko smo razočarani nad le enim kolescem za spreminjanje nastavitev, a se aparat oddolži z zares velikim in kakovostnim ohišjem.

Prav tako nas je dodobra zmedla izbira nastavitev ostrenja, ki jih je zelo veliko in so nekoliko nerazumljive. A tudi tu si aparat zasluži obilo pohval, ko govorimo o dejanski rabi ostrenja. Gre za enega boljših sistemov samodejnega ostrenja v razredu, saj deluje prepričljivo hitro (morda ima tudi tu zasluge procesorska moč) in ne odneha pri slabši osvetlitvi.

Hitrost FZ1000 se med drugim pozna tudi pri zajemanju 12 fotografij na sekundo pri polni ločljivosti, pa tudi upočasnjene video posnetke pri 100 sličicah na sekundo aparat zajema v polni ločljivosti HD.

Ostrina 100 % izreza videa je na optično manj zahtevnih območjih zelo dobra (zelena veja zgoraj), kljub temu pa so že vidne omejitve objektiva na preosvetljeni palici (vijolični robovi).

Ostrina 100 % izreza videa je na optično manj zahtevnih območjih zelo dobra (zelena veja zgoraj), kljub temu pa so že vidne omejitve objektiva na preosvetljeni palici (vijolični robovi).

Največ zanimanja in vprašanj pa je vsekakor glede videa 4K, saj gre za najcenejšo napravo, ki postreže s pravimi tovrstnimi posnetki, uporabno optiko in veliko ročnih nastavitev. Zato lahko tudi resnejšim uporabnikom rabi kot dopolnilno orodje. Kakovost videa se zdi na prvi pogled zelo dobra, a jo razen kamer GoPro in nekaj telefonov trenutno pravzaprav težko s čim primerjamo. V primerjavi z aparati DSLR, ki video zajemajo pri 1080p, je ostrina tudi na zaslonih polne visoke ločljivosti izjemna, opazno boljša. Navdušujoče je tudi luščenje posameznih slik iz videa, saj ponujajo ločljivost kar 8 megapik. Ob 100 % povečavi prav tako ponujajo dovolj vidnih podrobnosti. Z videom 4K je FZ1000 tako pripravljen na prihodnost, mnogi radi poudarjajo. In če je slika izboljšana tudi, če nimamo 4K monitorja, je treba omeniti, da naša zaloga kartic SD ni dovolj dobra. Za zajemanje videa pri tej ločljivosti so uporabne le kartice SD razreda UHS 3. Poleg tega hkrati z aparatom priporočamo tudi nabavo dodatnega diska, saj vsaka minuta videa zavzame približno 700 MB. Zato bi bilo morda bolje rečeno, da je aparat prezahteven za sedanjost.

Zrnatost je zelo dobro nadzorovana (ISO 1600), hvalimo tudi dinamični razpon (dinamika senc).

Zrnatost je zelo dobro nadzorovana (ISO 1600), hvalimo tudi dinamični razpon (dinamika senc).

A kot smo že omenili, FZ1000 ni le aparat, ki omogoča zajemanje 4K videa. Kombinacija njegovega tipala in objektiva pozna v razredu zmogljivih kompaktnih aparatov le enega konkurenta, Sony RX10, za podobno zmogljiv komplet objektivov na brezzrcalniku pa bi prav tako odšteli zajeten kup denarja. Objektiv FZ1000 se ponaša z zelo majhnimi popačenji geometrije. Opaznega je nekaj vinjetiranja na širokem delu, hitrost ostrenja pa je zelo dobra. Objektiv je opremljen tudi z obročem, ki omogoča upravljanje ostrenja ali pa spremembo goriščne razdalje. Namen spreminjamo s stikalom na strani objektiva, kjer je tudi stikalo za vklop optične stabilizacije slike.

Tudi tipalo nas je prepričalo z odlično kakovostjo fotografij do vrednosti ISO 3200 in dobro barvno reprodukcijo. Uporabne vrednosti za manj zahtevne sicer segajo precej višje, konkurenca z enako velikimi tipali pa se obnese zelo podobno. Izpostaviti velja, da Panasonic prikaže zelo veliko podrobnosti.

Gre torej za vrhunski kompakten aparat, katerega največja prednost in hiba obenem je zasnova v kombinaciji z visoko ceno. Kupci za slabih 900 evrov raje posežejo po aparatih z izmenljivimi objektivi, pa čeprav ni s tako zmogljivimi kompaktnimi aparati prav nič narobe. Še posebej ne v tem primeru, ko gre obenem še za najugodnejšo 4K kamero na trgu. S tega stališča je DMC-FZ1000 pravzaprav poceni ;)

Panasonic Lumix DMC-FZ1000

Razred: Zmogljivi.

Efektivna ločljivost tipala: 20 milijonov pik.

Tehnične lastnosti: Objektiv 25–400 (35 mm. ekvivalent); svetlobna jakost 2,8–4,0; ostrenje 3 cm (makro)–neskončno; domet bliskavice 13,5 m; ISO: samodejno  ali ročno (80–25.600).

Prodaja: Bolje založene prodajalne.

Cena: 849 EUR.

❚❚❚❚❚❚❚❚❚❚ Tehnična zmogljivost

❚❚❚❚❚❚❚❚❚❚ Kakovost fotografije

❚❚❚❚❚❚❚❚❚❚ Zasnova aparata

✓    Zelo dober objektiv, tipalo, kakovost in oblika ohišja, odzivnost, vrhunski video.

✗    Cena, razporeditev nekaterih funkcij.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji