Objavljeno: 18.12.2007 15:19 | Avtor: Miha Horvat | Monitor December 2007 | Teme: foto, nenehni testi

Panasonic Lumix DMC-FX100

DMC-FX100 se kot prvi iz Panasonicovih vrst lahko pohvali s tipalom 12,2 milijona pik in objektivom 28-100 mm, s svojimi merami pa ravno še sodi v kategorijo žepnih digitalnih fotoaparatov.

Pod elegantnim črnim ohišjem (aparat je sicer na voljo še v srebrni in zlati barvi) se skriva Panasonicov napredni procesor LSI, ki ponuja visoko hitrost in omogoča zajem posnetkov z minimalnim popačenjem. Svoje delo opravlja dobro tudi posebej za DMC-FX100 razvit 28-milimetrski širokokotni objektiv Leica DC, ki omogoča 3,6-kratno optično povečavo, vendar je ni mogoče uporabljati med snemanjem videoposnetkov. Efektivna ločljivost 12,2 milijona pik se sliši primerljivo s profesionalnimi fotoaparati razreda DSLR, vendar le na papirju. Za fotografe, ki dejansko potrebujejo tako ločljivost, se vse te pike seveda ne morejo primerjati s tistimi pri fotoaparatih višjega ranga. Mimogrede, visoka ločljivost s seboj prinese tudi slabosti. Fotoaparat ima namreč 27 MB vgrajenega pomnilnika in to zadostuje za zgolj štiri fotografije. Nakup vsaj 1 GB velike pomnilniške kartice (za približno 160 slik najvišje kakovosti) bo torej nujen. A to je danes tako ali tako običajno tudi pri konkurenci.

Fotografom z manj mirno roko bo prišel prav optični stabilizator slike Mega O.I.S., ki dobro preprečuje nastanek neostrih posnetkov zaradi tresljajev fotoaparata. Aparat ima na vrhu ob gumbih za vklop/izklop, proženje in izbiranje (ta je delno skrit in tudi nepriročen) še zanimiv gumb, ki ga do zdaj pri fotoaparatih nismo bili vajeni. To je tako imenovani Easy Zoom, ki po prvem pritisku nanj poskrbi za samodejno največjo optično povečavo, po drugem in tretjem pritisku nanj se uporabi še delna in nato polna zmogljivost digitalnega zuma, po četrtem pritisku pa se zum postavi v začetno nevtralno stanje in nam tako omogoči najširši možni pogled. Zanimivo.

Na zadnji strani ima fotoaparat poleg sedmih gumbov za upravljanje tipičnih Panasonicovih enostavnih menujev še 2,5-palčni zaslon LCD z ločljivostjo 207.000 pik, ki dobro prikazuje posnete slike in omogoča dober pogled na snov, ki jo želimo zajeti, a vendar smo tako kot pri večini fotoaparatov žepnega formata tudi pri modelu FX100 pogrešali običajno iskalo.

Ob dobrih svetlobnih razmerah se fotoaparat odziva hitro in izdeluje kakovostne in čiste fotografije, ki jih lahko zajemamo v formatih 4 : 3, 3 : 2 ali 16 : 9 v skupno 14 različnih ločljivostih. Nekaj težav mu povzročajo slabše svetlobne razmere, ko je treba poseči po višjih ISO vrednostih (to najlaže storimo tako, da z vrtljivim gumbom izberemo program Intelligent ISO), saj se takrat pokaže zrnavost slike in slabša ostrina. Nepredvidljiv pa je tudi makro, ki nam je na preizkusu občasno deloval popolnoma brez težav, spet drugič pa mu objekta ni in ni uspelo izostriti. Omeniti velja še zmogljiv litijev akumulator, ki ob zmerni uporabi bliskavice zadostuje za nekaj več kot 300 posnetih slik.

Panasonic Lumix DMC-FX100

Panasonic Lumix DMC-FX100

Razred: Žepni.

Efektivna ločljivost tipala: 12,2 milijona pik.

Tehnične lastnosti: Objektiv 28-100 (35 mm. ekvivalent); svetlobna jakost F2.8-F9.0 (wide), F5.6-F18.0 (tele); ostrenje 0,5 m-neskončno (5 cm makro); domet bliskavice 2,5 m; ISO: samodejno, ročno 80-1600.

Tehnična zmogljivost: 7.

Kakovost fotografije: 5.

Zasnova aparata: 5.

Prodaja: PC Hand, www.pchand.si.

Cena: 439 EUR.

Za: Enostavni menuji, zmogljiv akumulator, stabilizator slike.

Proti: Ni iskala, delno skrit vrtljiv izbirni gumb, makro, cena.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji