Objavljeno: 29.8.2006 03:17 | Avtor: Grega Šimenc | Monitor Julij 2006 | Teme: foto, nenehni testi

Panasonic DMC-FZ7

Panasonic DMC-FZ7 je predvsem nadgradnja lanskoletnega predhodnika FZ5, ki je bil dolgo časa vodilni na naši lestvici aparatov z veliko optično povečavo. FZ7 prinaša 1 milijon več svetlobnih pik (skupaj 6), večji zaslon LCD (pa čeprav z nekaj manjšo ločljivostjo) ter nekaj izboljšav v zmožnostih aparata.

Optični del je pri FZ7 ostal enak kot pri predhodniku - kako tudi ne, saj gre za nadvse dober Leicin izdelek. Omogoča 12× optično povečavo v razponu 36-432 mm pri dobri svetlobni jakosti 2,8-3,3. Pri veliki povečavi pri umirjanju slike pomaga vgrajen optični stabilizator.

Nastavitve izvajamo prek menuja, po katerem se sprehajamo ob pomoči smernih tipk. Tem dela družbo tudi nekakšna krmilna paličica, ki pa je večino časa neizkoriščena, saj nima veliko vlog pri nastavitvah. Na zgornji stranici najdemo gumb za izbiro programa, ki poleg običajnih (P/A/S/M, video, scenske nastavitve) omogoča tudi vklop načina makro. To je precej nenavadna odločitev, saj smo tako pri posnetkih makro omejeni zgolj na osnovne parametre zajemanja.

Kakovostna optika se pozna predvsem pri ostrini in pravilnosti posnetkov, saj ni veliko zoprnih kromatskih popačenj ali napak sodčka in blazinice. Nasploh kakovost fotografije ostaja ena izmed paradnih lastnosti te družine aparatov Panasonic. Posnetki so ostri, barvno pravilni in z veliko podrobnostmi - vse to velja tudi pri največji možni povečavi. Pograjali bi le občutljivost tipala za šum, saj je že pri ISO 200 šum dobro opazen, pri ISO 400 pa na posnetkih že zelo izstopa.

Delovanje aparata in predvsem sistema ostrenja je nadvse hitro. Z enim polnjenjem priložene litij-ionske baterije nam je uspelo narediti več kot 250 posnetkov z ves čas vklopljenim zaslonom LCD. Za iskanje motivov je na voljo tudi elektronsko kukalo, vendar je vanj vgrajen zaslon LCD nekaj slabši, še posebej v problematičnih, temnih razmerah. Ostrenju v temi priskoči na pomoč dodatna lučka za osvetljevanje (bližnjega) motiva. Bliskavica ima deklarirani domet do 5 m, vendar se zdi, da opeša že nekaj prej, pa tudi polnjenje občasno traja več kot 5 sekund.

Izboljšano je tudi zajemanje video posnetkov, saj je poleg zdaj že običajne ločljivosti VGA na voljo tudi zajemanje videa s širokim razmerjem stranic 16 : 9, oboje pri 30 slikah/s. Zumiranje med aktivnim snemanjem ni možno.

DMC-FZ7 je torej povsem dostojen naslednik te razmeroma priljubljene družine aparatov z veliko optično povečavo. Dobra kakovost posnetkov, hitro delovanje, vzdržljivost ter kakovostna izdelava so lastnosti, ki prepričajo tudi bolj skeptične kupce digitalnih fotoaparatov.

Panasonic DMC-FZ7

Razred: Z veliko povečavo.

Efektivna ločljivost tipala: 6 milijonov pik.

Tehnična zmogljivost: 7.

Kakovost fotografije: 7.

Zasnova aparata: 7.

Tehnične lastnosti: Objektiv 36-432 mm (ekvivalent); svetlobna jakost 2,8-3,3; ostrenje 0,3 m-neskončno (5 cm-30 cm makro); čas od 1/2000 do 60 s; doseg bliskavice do 5 m; razpon ISO: samodejno, 80, 100, 200, 400.

Cena: 99.340 tolarjev.

Prodaja: PC Hand, www.pchand.si.

Za: Izdelava, kakovost posnetkov, hitrost delovanja.

Proti: Šum, vklop načina makro.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji