Objavljeno: 19.9.2017 | Avtor: Jure Forstnerič | Monitor Oktober 2017

Pametno oko

Z nižanjem cen se je tudi pri nas povečala priljubljenost varnostnih kamer, priključenih v splet. Eno izmed enostavnejših smo tudi preizkusili.

Kamera Sense izdelovalca SpotCam je srednje velika, v preteklosti smo naleteli že tudi na manjše modele. Ta model je primeren za notranjo rabo, saj ni odporen proti vremenskim vplivom (velja sicer omeniti, da imajo v prodajnem programu tudi take kamere). Spodaj je okroglo stojalo, ki ga lahko s priloženimi vijaki pritrdimo tudi na steno, kamero lahko zavrtimo in ji spreminjamo naklon (nima pa vgrajenih motorjev za samodejno premikanje).

Naprava se priklopi v brezžično omrežje, nima pa klasičnega žičnega omrežnega vmesnika. Priloženi kabel za napajanje meri dobre tri metre, kar moramo pri montaži vzeti v zakup. Kamera nima dodatne baterije. Na zgornji strani je tudi manjši zvočnik, podprta je namreč dvosmerna glasovna komunikacija.

Izdelovalec poudarja predvsem možnosti snemanja v njihovo brezplačno oblačno shrambo, a to je omejeno na en dan posnetkov – za več moramo doplačati. Hramba do tri dni gradiva stane štiri dolarje na mesec (ali 39 dolarjev na leto), sedem dni stane 6 dolarjev na mesec (59 na leto), mesec hrambe pa 20 dolarjev na mesec (ali 200 na leto).

Prva postavitev je načeloma dovolj preprosta, čeprav zna biti na trenutke tudi muhasta. Opravimo jo lahko prek telefona, tablice ali računalnika, v vsakem primeru si moramo najprej ustvariti račun na njihovi spletni strani, naprava pa mora imeti brezžični vmesnik. Namizni računalniki tako odpadejo. Mi smo postavitev opravili z aplikacijo za iPhone.

Delovanje kamere je sicer dovolj preprosto. Ločljivost videa je 1080p. Čeprav se shrani le 720p, je tudi to načeloma dovolj. Pri posnetem gradivu lahko iščemo po »dogodkih«, to so premiki ali zvoki. Naprava omogoča tudi nastavitev urnikov, torej da se ob določeni uri vklopi zajem, občutljivost za premik itd.

Zanimiva funkcija je tudi popisovanje temperature in vlažnosti v prostoru, aplikacija lahko prikaže tudi grafe nihanja temperature, vlažnosti, svetlosti, gibanja in zvoka čez dan. Kamera ima tudi nočni način, čeprav je tam občutno preveč šuma, da bi bilo res uporabno pri malo večjih razdaljah. Nima pa kakšnih naprednejših možnosti, denimo prepoznave obrazov ali česa podobnega.

Je pa zanimiva možnost povezave prek spletne storitve IFTTT (If This Then That). O tej storitvi smo sicer že pisali, omogoča pa povezovanje različnih spletnih strani in aplikacij. Tako lahko nastavimo upravljanje prek Google Assistanta ali pa, da kamera ob glasnejšem zvoku naredi posnetek in nam ga pošlje po elektronski pošti.

Spotcam Sense je zanimiva in preprosta majhna kamera, ki pa ima kljub vsemu svoje pomanjkljivosti. Ena večjih je tudi to, da ne podpira standardnih strežnikov, oziroma je ne moremo povezati s strežniki NVR (kot je v tej številki preizkušeni Synologyjev Surveillance Station). Je pa primerna za tiste, ki si želijo preprosto rešitev, ki jo bodo uporabljali predvsem s pametnimi telefoni.

Spotcam Sense

Brezžična varnostna kamera.

Izdeluje: www.spotcam.com

Prodaja: www.evj-center.si

Cena: 120 EUR.

Za: Preprosta raba, podpora IFTTT.

Proti: Nekoliko omejene funkcije.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji