Objavljeno: 26.6.2012 | Avtor: Mihael Pajžlar | Monitor Junij 2012

Pametni razdelilec

Računalniki in zabavna elektronika so menda vedno bolj varčni in napredni, s tem pa jih je preprosteje in lažje uporabljati. Za to niso imuni niti električni razdelilci! Preizkusili smo namreč električni razdelilec, ki ga izdelovalec označuje kot "pametnega".

Pametni razdelilec se na prvi pogled ne razlikuje dosti od klasičnega. Bistvena razlika med njima je v tem, da lahko pametnega krmilimo prek računalnika - določamo mu lahko, kdaj električne vtičnice enostavno ugasne. Za kaj bi to potrebovali? Okoli računalnika imamo ponavadi kup naprav (monitor, tiskalnik, zunanji diski, optični bralnik, morebiti faks ...), ki sicer znajo "zaspati", vendar tudi takrat trošijo vsaj nekaj vatov energije. Ko jih pametni razdelilec de facto izklopi, lahko torej privarčujemo nekaj energije.

Da bi vse skupaj delovalo, moramo razdelilec prek USB priklopa obvezno povezati z osebnim ali prenosnim računalnikom, drugače vtičnice, ki so namenjene za izklop naprav, ne bodo delovale. Prav tako moramo biti pozorni ob priklopu računalnika, ker ga ne bomo priklopi v napačno vtičnico, saj v tem primeru ne bo deloval.

Na razdelilcu je namreč pet vtičnic, od tega le ena opravlja isto nalogo kot pri klasičnem razdelilcu. Preostale štiri pa so namenjene za priklop naprav, ki jih želimo ugašati. Ko vse naprave prav priklopimo in USB povežemo z računalnikom ter ga zaženemo, se skoraj v istem trenutku zbudijo vse druge naprave.

S priloženim programom določamo kdaj se bodo zunanje naprave odklopile od električnega omrežja.

Uporaba pametnega razdelilca je seveda smiselna le, če v računalnik namestimo priložen program. Z njim namreč določimo, po kolikšnem času, ko nismo dejavni za računalnikom, razdelilec izklopi druge naprave ali pa popolnoma ugasne računalnik in dodatne naprave. Same nastavitve so zelo podobne oz. zelo spominjajo na nastavitve porabe energije, ki jih najdemo v Oknih. ?? A ni point zadeve, da razdelilec napravam izklopi elektriko? Potem niso v pripravljenosti, ne?

Inovacija je uporabna v podjetjih, kjer uporabniki niso vedno za računalnikom in so dlje časa odsotni. Škoda le, da za delovanje potrebujemo USB povezavo, morda bi bila za današnje čase "zanimivejša" brezžična povezava Wifi. Pa še vtičnic USB nikoli ni dovolj. Slabost je tudi to, da ni mogoče upravljati vsake vtičnice posebej.

Incasolution checktap

Kaj: Pametni razdelilec.

Prodaja: www.checktap.com.

Cena: 48 EUR.

Za: Enostavna raba.

Proti: Brez povezave USB ne deluje, ne nadzoruje vsake vtičnice posebej.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji