Objavljeno: 27.4.2021 | Avtor: David Vidmar | Monitor Maj 2021

Pametne ure in EKG - Ali vaše srce deluje pravilno?

Površni opazovalec bi lahko ocenil, da na področju pametnih ur ni več prav veliko inovacij. Mnogi jih uporabljajo za sledenje športnim aktivnostim ali štetje korakov, le tu in tam kdo nanjo pogleda še, ko ga zanima koliko je ura, kaj več pa se od nje ne pričakuje. Ključni razliki med izdelki na trgu, o katerih uporabniki govorijo, sta cena in vzdržljivost baterije. Vendar to ni povsem res. Pomislimo na – EKG!

Proizvajalci se z razmišljanjem, da sta najpomembnejši cena in vzdržljivost baterije ne pustijo zmesti. Podrobnejši pogled na zmogljivosti najnovejših in najzmogljivejših pametnih ur pokaže, da proizvajalci nenehno inovirajo in svoje paradne izdelke nadgrajujejo ter dopolnjujejo z vedno novimi zmogljivostmi, ki pa niso namenjene vsakemu uporabniku, pa čeprav se v reklamah te zmogljivosti zdijo imenitne.

Po podatkih analitikov za zadnje poslovne kvartale ima največji tržni delež med pametnimi urami Apple s svojo paleto izdelkov Watch. Apple je podjetje, ki diktira tudi tempo inovacij, in zdi se, da jim še ni zmanjkalo idej. Zadnji modeli, pa tudi nadgrajeni starejši, zmorejo marsikaj novega in nenavadnega in neznanega. Med prikupnejšimi zmožnostmi, ki so jih razvili pri Applu in konkurenci v zadnjem času, sta zaznavanje, kdaj si umivamo roke, in opozarjanje, ko je umivanje preslabo ali prekratko. Funkcionalnost je seveda povezana s pandemijo covida 19 in z vsesplošnim spodbujanjem k izboljšanju osebne higiene. Med manj znane možnosti, ki lahko pomagajo v času pandemije, dodajmo še merjenje kisika v krvi. Prihajajoča nadgradnja prinaša samodejno odklepanje telefona z uro, če telefon odklepamo z prepoznavanjem obraza, a nosimo masko. Na seznam manj znanih zmogljivosti dodajmo še možnost periodičnega merjenja glasnosti okolja in opozarjanja na posledice hrupa na zdravje.

Med prikupnejšimi zmožnostmi, ki so jih razvili pri Applu in konkurenci v zadnjem času, sta zaznavanje, kdaj si umivamo roke, in opozarjanje, ko je umivanje preslabo ali prekratko.

Tudi pri Googlu so zelo aktivni na področju osebnega zdravja. V začetku letošnjega leta so svoje telefone Pixel in aplikacijo Google Fit nadgradili z zmožnostjo spremljanja dihanja in delovanja srca. Prav ste prebrali, merjenje delovanja dihanja pljuč in srca, celo brez ure. Za meritve frekvence dihanja uporabljajo sprednjo kamero telefona, ki mora za meritve jasno in mirno zaznavati sliko zgornjega dela telesa. Tako zaznava drobne spremembe oblike telesa ob dihanju in iz tega algoritemsko določi rezultat meritve. Nadgrajeni telefoni Pixel lahko s kamero zaznajo še praktično nevidne spremembe v barvi prstov in tako izmerijo pretok krvi.

Poudarek na – srcu!

Ravno z delovanje srca in s krvnim obtokom so povezane zadnje večje nadgradnje mnogih pametnih ur. Za merjenje srčnega utripa se uporabljajo utripajoče LED-diode na spodnji strani ure, katerih svetloba prodre skozi kožo. Ko se svetloba odbije od krvi v žilah, senzorji na uri zaznajo odbito svetlobo in iz zajetih podatkov algoritemsko določijo srčni utrip. Merjenje srčnega utripa premorejo tudi najcenejše pametne ura, natančnost pa se je od precej klavrnih poskusov pred leti dvignila na že zavidljivo raven in redko še slišimo pritožbe, da so meritve na zapestju veliko slabše kot tiste, ki jih lahko med vadbo izmerimo s senzorjem, pripetim na prsni koš.

Če je tako izmerjen, ali bolje rečeno izračunan, podatek več kot dovolj dober za spremljanje telesne vadbe in pripravljenosti, pa je za spremljanje zdravstvenega stanja tistega, ki uporablja pametno uro, nezadosten. Proizvajalci zdaj poskušajo meriti delovanje krvnega obtoka na podoben način, kot to naredi elektrokardiogram, torej EKG. A seveda brez obiska ambulante, brez uporabe številnih, na telo pritrjenih elektrod, drage opreme in zamudnega postopka. Meritev EKG na pametni uri je zanimiva, ker lahko zazna nepravilno delovanje srca in ožilja ter pomaga opaziti atrijsko fibrilacijo, resno zdravstveno stanje, ki lahko vodi v možgansko kap. EKG-meritve na pametnih urah so torej namenjene predvsem starejšim uporabnikom in vsem, ki imajo takšne ali drugačne težave z delovanjem srca ali ožilja.

Sodobne pametne ure z naprednimi meritvami so priljubljene pri raziskovalcih na medicinskem področju, saj jim omogočajo izvajati raziskave na mnogo večjem vzorcu, s pogostejšimi meritvami in v bolj realnih okoliščinah kot v preteklosti. Rezultati so zelo koristni, čeprav natančnost ne more doseč preciznosti profesionalnih naprav, kar potrjujejo vedno nove raziskave priznanih ustanov.

Od velikih proizvajalcev je meritve EKG z uporabo pametne ure leta 2018 prvi predstavil Apple ob izidu Apple Watch 4. Kmalu so sledili Samsung z Watch 3, Fitbit z modelom Sense in drugi proizvajalci, nekateri med njimi pa so meritvam EKG dodali tudi merjenje krvnega tlaka, ki ga Apple še ni izvedel. Na žalost vse ure s temi možnostmi teh ne dovoljujejo uporabiti v Sloveniji, kar žalosti predvsem lastnike Applovih ur. Apple na seznam držav, v katerih aplikacija za EKG-meritev deluje, redno dodaja nove države, a do zdaj v Sloveniji še ni pridobil ustreznih zdravstvenih certifikatov. Nekateri uporabniki se zatečejo k postopku aktiviranja ure čez mejo, lahko tudi na Hrvaškem, kar je precej nerodno, zadnje tedne pa celo zelo težko izvedljivo.

Samsung Galaxy Watch 3

Samsungovo paradno uro s klasičnim videzom, z mnogimi zmožnostmi in dokaj visoko ceno lahko v Sloveniji opazimo na marsikaterem zapestju. Ker je podjetje Samsung januarja dobilo dovoljenje, da aktivira funkcionalnost EKG in merjenje krvnega tlaka na urah Watch 3 in Active 2, je to razveselilo obstoječe kupce in gotovo privabilo tudi nove.

Merjenje EKG na tej uro poteka na podoben način kot pri Applovih in ostalih urah. Proizvajalec priporoča, da se udobno namestimo, roko, na kateri nosimo uro sproščeno odložimo na trdno podlago, s kazalcem druge roke pa se dotaknemo urine krone, ki takrat deluje kot elektroda. Med merjenjem lahko na zaslonu telefona opazujemo delovanje srca, po približno tridesetih sekundah pa bomo ob pomoči aplikacije dobili nekakšen »izvid«, ki vsebuje prikaz sinusnega srčnega ritma in podatek, ali je bilo zaznano nepravilno delovanje srca.

K sreči Samsung ocenjuje, da je s to meritvijo delovanja srca vse v redu.

Na našem preizkusu smo že ob drugem poskusu na moškem zapestju brez težav dobili pravilne rezultate. Ugotovili smo le, da mora biti ura pripeta dovolj tesno. Na tanjših zapestjih, v našem primeru je bilo to, ko smo uro preizkusili na ženskem zapestju, pa je imela naprava precej težav z zaznavanjem signala in meritve tako niso bile uspešne. Po večkratnih poskusih in improvizaciji, da se je ura tesneje prilegala zapestju, so težave izginile in k sreči nihče od preizkušancev ni dobil opozorila, da je z delovanjem njegovega srca kaj narobe.

Poleg meritev EKG zna Samsung Watch 3 izmeriti tudi krvni tlak.

Meritev krvnega tlaka je nekoliko zahtevnejša in bolj zamudna, saj je pred prvo uporabo in nato približno enkrat na mesec uro treba umeriti oziroma kalibrirati z vzporedno meritvijo na običajnem domačem merilniku krvnega tlaka. Ko to opravimo, lahko na priročen način izmerimo krvni tlak, a natančnost meritve je po naših izkušnjah treba jemati z rezervo. Zmožnost bo zanimiva za tiste, ki morajo izvajati takšne meritve vsakodnevno ali celo večkrat na dan. Če bodo občasno morali meritev izvesti še na klasičen način, bodo še vedno prihranili precej časa. Vsi ostali bomo verjetno meritev izvedli en- ali dvakrat in nato na vse skupaj pozabili ter uro še naprej uporabljali za kolesarjenje, tek ali merjenje korakov na sprehodih.

Samsung Galaxy Watch 3

Pametna ura z možnostjo EKG in merjenja krvnega tlaka.

Izdeluje: www.samsung.com

Cena: Okrog 500 EUR.

Za: Odlična ura z naprednimi možnostmi za vsak okus.

Proti: Cena, merjenje krvnega tlaka zahteva precej priprave.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji