Objavljeno: 30.6.2015 | Avtor: Matej Šmid | Monitor Julij - avgust 2015 | Teme: pametna ura

Pametna ura, ki je tudi – ura

O pametnih urah pišemo že skoraj dve leti, toliko časa je že namreč od tega, kar je Samsung predstavil uro, ki so ji nadeli oznako »pametna«. Zdaj jih izdelujejo vsi elektronski velikani, pa vendar je šele (zelo) majhno podjetje iz nje naredilo uporaben izdelek.

Za začetek – po našem mnenju mora biti pametna ura še vedno najprej – ura:

• Na zaslonu mora prikazovati trenutni čas.

• Baterija mora zdržati veliko več kot samo 12 ur, kar so nas sicer navadili s pametnimi telefoni.

• Biti mora vodotesna (tuširanje, plavanje).

In da, prav nobena od pametnih ur »velikih mojstrov elektronike« (Apple, Samsung, LG, Motorola, Asus …) teh treh postavk ne zmore. »Podvodnost« nekatere še obvladajo, prvih dveh postavk pa ne. Kako, da ne? Saj prikazujejo čas, mar ne? V resnici ne, prikazujejo ga le, če zapestje obrnemo k sebi, takrat se vključi zaslon in prikaže (tudi čas). Če ga, kajti zgodi se, da našega giba kdaj tudi ne razume. Kar je zoprno, pa četudi se to zgodi le enkrat na uro/dan/teden. Zoprno je. In ta kompromis je v uveljavi le zato, da bi ura zmogla vsaj tistih 12 ur delovanja, ki smo ga izpostavili v točki dve. Zaslon je namreč največji porabnik električne energije, ki jo je v majhno uro težko prav veliko stisniti.

Ali pa tudi ne. Ura Pebble Time, ki smo jo preizkusili tokrat, namreč nima zaslona LCD (ali OLED), ampak – tricentimetrski e-paper! Da, takega, kot ga imajo e-bralniki (Kindle, Kobo …), le da je povrhu še barven. Ključna lastnost zaslonov e-paper pa je, da v mirovanju ne potrebujejo prav nič električne energije, ta je potrebna le ob zamenjavi vsebine. Če ura ne prikazuje sekund, zaslon »troši elektriko« le enkrat na minuto, ko mora zamenjati eno samo številko (tudi menjava le nekaj pik potrebuje manj elektrike kot menjava celega zaslona). Pebble Time zato uro prikazuje stalno, prvo zahtevo zgornjega spiska tako torej brez težav izpolni. Še več, ker zaslon za prikaz ne potrebuje osvetlitve od zadaj, je na soncu naravnost odlično viden (kar za zaslone LCD/OLED ne moremo reči). In izpolni tudi točko dve, saj brez tega največjega potrošnika ura brez težav zdrži tudi sedem dni (da, vključujoč noči). Mi smo jo mučili en dan, pa nam ji je uspelo ukrasti manj kot deset odstotkov energije. In še za posladek – točka tri, Pebble Time je vodotesen, čeprav ga ne polnimo brezžično, temveč prek magnetnega polnilnika.

Pebble je bil prva pametna ura na tržišču (da, pred Samsungom), uspelo pa ji je s kampanjo na Kickstarterju, kjer so leta 2012 zbrali kar 10 milijonov dolarjev. Takratni model je bil črno-bel, ura pa je (bila) videti nekoliko neresno, očitno namenjena tehnološkim navdušencem. Tudi novi barvni model Time je podrl vse rekorde in na Kickstarterju zbral kar 20 milijonov dolarjev, eden izmed 78.471 podpornikov pa je uro posodil tudi nam. Mimogrede, podpora ga je stala 167 dolarjev. In novi Pebble je videti veliko manj »geekovsko«, v resnici deluje kot čisto simpatična in »prava« pametna ura. Res pa je, da ima poleg že omenjenih prednosti v primerjavi z »velikimi« (Apple Watch, Samsung Gear, LG G Watch, Motorola Moto 360, Sony Smartwatch 3 …) tudi slabosti. Za začetek, barve na zaslonu so videti blede in izprane, barvna paleta pa je zelo omejena (le 64 barvnih odtenkov). Dalje – zaslon ni občutljiv na dotik (sicer bi pač moral biti stalno »prižgan«), ampak uro upravljamo s tipkami ob strani. Z njo tudi ni mogoče telefonirati (klic lahko le zavrnemo), seveda tudi ne premore tipkovnice, s katero bi lahko kaj malega natipkali (s čimer se pohvali Samsungov Gear S). Mikrofon sicer ima, tako da lahko osnovne stvari uri vseeno dopovemo (recimo na prispelo e-sporočilo odgovorimo z »okay«), neposredne povezave z Google Now ali s Siri pa žal nima.

Da, Pebble Time deluje tako s telefoni Android kot iPhone prek namenske aplikacije. Pri iPhonu je zgoraj omenjena glasovna komunikacija za zdaj še bolj omejena, vendar naj bi sčasoma ne bila več. Aplikacija sicer omogoča spreminjanje videza ure in nameščanje aplikacij iz lastne trgovine. Teh je res zelo veliko, vendar njihova funkcionalnost zaostaja za tistimi za ure Android Wear, zlahka pa najdemo kakšno štoparico, beležnik prehojenih korakov in podobno. Prikazovanje prejete e-pošte, klicev in SMS-sporočil pa je tako in tako že privzeto in deluje odlično. Le še povratne povezave bi si morda kdo želel – prebrano sporočilo na uri namreč še ne pomeni, da je prebrano tudi na telefonu/strežniku. Kar je morda tudi prav, odvisno od želja.

Sploh pa je pohvalno, kako lepo in enostavno deluje urin uporabniški vmesnik. Brez težav se ga privadimo, delo s tipkami ni prav nič bolj nerodno od podrsavanja po zaslonu. Pa še zaslon manj zapackamo …

Omenimo še razširitvena vratca na uri, prek katerih Pebble obljublja razširitve, začenši z modulom GPS.  

Pebble Time

Pametna ura

Prodaja: Še ni naprodaj.

Cena: 200 dolarjev (167 dolarjev za podpornike na Kickstarterju)

✓    Deluje ves teden, zaslon je stalno viden, enostavnost uporabe. Hitro delovanje, strojna nadgradljivost.

✗    V primerjavi z drugimi pametnimi urami ima manj funkcionalnosti.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji