Objavljeno: 28.12.2022 | Avtor: Boris Šavc | Monitor Januar 2023

Pametna svetloba

Pametne žarnice so odličen dodatek, ki v domače okolje prinese vrsto prednosti in nov način izkoriščanja umetne svetlobe. Najbolj priljubljene so pametne žarnice Hue podjetja Philips, ki ob pomoči uradne aplikacije obvladajo nemalo trikov, še več pa se jih naučijo z naslednjimi programi drugih razvijalcev.

Prva aplikacija, ki izdatno nadgradi ustrežljivost Philipsove aplikacije, žarnicam Hue poleg osnovnega nadzora nameni razširjeni nabor svetlobnih scen. Z OnSwitch v izbrani sobi ponazorimo dinamiko oblačnega neba, razburljivost ognjemeta ali umirjenost ognja v kaminu. Luči nas z aplikacijo opozorijo na spremembo rezultata ob določenem športnem dogodku, strašijo v noči čarovnic, grejejo na mrzel zimski dan in mnogo več. Vse našteto dobimo za slabih 40 evrov letno. Ako jih aplikacija zasluži, zlahka ugotovimo v tridnevnem preizkusnem obdobju, ko je njena uporaba za slehernika brezplačna.

Svoj lonček je pri pametnih lučeh ter povezanem domu pristavil tudi Apple. Z aplikacijo Home je pokril zgolj osnovne operacije s Philipsovimi žarnicami in na prvi pogled ne zasluži omembe v pričujočem članku, vendar se Apple Home ponaša s funkcijo, ki je tekmeci nimajo. Adaptive Lighting prilagaja temperaturo svetlobe tako, da je soba zjutraj osvetljena toplo, hladneje čez dan ter brez modre svetlobe zvečer.

Pametne žarnice so odlična spremljevalka zabave. Spreminjanje barv, skladno s sliko na televizorju, obvladajo privzeto, medtem ko jim utripanje v ritmu glasbe omogočijo različne aplikacije. Pravi disko v dnevni sobi z glasbo pretočne storitve Apple Music (ali Spotify) pričara program iLightShow.

Pri dodajanju pameti že tako inteligentnim žarnicam ne moremo mimo spletne storitve za avtomatiziranje postopkov. IFTTT (If This Then That) med drugim podpira tudi žarnice Philips Hue in omogoča vrsto pripravnih postopkov, ki svetilke prižigajo, ko se telefon poveže z domačim omrežjem, ko dobimo obiske, zvoni telefon, vzide sonce in podobno. Možnosti je ogromno in le od naše domišljije je odvisno, kaj bodo žarnice ustvarile z njimi.

Pametne žarnice je najlažje upravljati s priloženim daljinskim upraviteljem. Če ga založimo oziroma si zaželimo hitrejšega dostopa do nekaterih naprednejših zmožnosti, nam priskoči na pomoč njegova digitalna različica v podobi aplikacije HueZapper. Ta je z omejitvami na voljo brezplačno, medtem ko celoten njen potencial odklene sedem evrov, ki jih plačamo enkratno in jih je vredna.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji