Objavljeno: 25.2.2014 | Avtor: Matjaž Klančar | Monitor Marec 2014 | Teme: pametni telefon

Pamet  v roke!

Prodaja pametnih telefonov je končno presegla prodajo »neumnih«, beremo. To ne čudi, saj zmorejo veliko več, po zaslugi vedno hujše konkurence z vzhoda pa si jih lahko omislimo že po dokaj zmerni ceni.

Kaj smo ugotovili?

Dejstvo je, da cenejši telefoni najrazvpitejših blagovnih znamk niso vredni svojega denarja. V resnici gre na tem področju bolje anonimnim Kitajcem, še najbolje pa podjetju, ki mu je Google dovolil delati bolj ali manj brez dobička – Motoroli. Spet pa vam priporočamo, da se ozrete na drugo stran, k Nokii.

Če je bilo še pred nekaj leti dokaj dvoumnosti glede definicije »pameti« v telefonskih aparatih, je danes popolnoma jasno, kaj uporabniki štejemo za pametni telefon – to je tisti telefon, ki je videti in deluje podobno kot »ajfon«. Se pravi, da ima velik zaslon, občutljiv za dotik, in da na njem teče množica bolj ali manj koristih programov, po potrebi pa si nameščamo še nove. Uporabljamo jih za dostop do interneta (to vključuje tudi Facebook in še vedno tudi elektronsko pošto) in za igranje iger, nekoliko naprednejši jih uporabljajo tudi za organizacijo opravkov (koledar …), tisti najnaprednejši pa še za tisoč drugih stvari – od GSPa prek športanja do specializiranih aplikacij, od beleženja menstruacije naprej. Da, včasih z njimi tudi telefoniramo.

In vendar – je za vse to res treba odšteti 700 evrov in več, kolikor danes stanejo vrhunski pametni telefoni, kot sta Samsung Galaxy S4 in Apple iPhone 5s? Še ne dolgo tega bi odgovorili pritrdilno, saj so bili cenejši pametni telefoni večinoma prehuda obremenitev za uporabnikove živce, danes pa ne več. Res je sicer, da lahko uporabniki tudi danes naletijo na telefone uveljavljenih blagovnih znamk, ki poskušajo pod to znamko prodati tudi izdelke, ki niso nevredni svojega denarja (namig – Samsung!), a je mogoče za manj kot 200 evrov najti tudi že kar odlične telefone.

Kaj pravzaprav v danem trenutku pomeni »odličen telefon«? To je telefon, ki ima dovolj velik zaslon, dovolj dobro viden tudi na soncu. Telefon, ki je dovolj hiter, da je upravljanje z njim tekoče, da se programi ne zatikajo, da je prehod iz ene aplikacije v drugo lepo tekoč. Ki ima dovolj prostora, da lahko nanj namestimo tudi kaj več programov in se ne bo sesedel, če bo program za elektronsko pošto naložil nekaj večjih sporočil. In, ne nazadnje, to je telefon, ki mu bo vgrajeni akumulator zdržal vsaj ves dan normalnega dela.

Na naslednjih straneh si lahko preberete, kateri telefon(i) so dosegli tako postavljene standarde, že vnaprej pa lahko namignemo, da med njimi niso le telefoni z operacijskim sistemom Android, kot ste morda pričakovali. Ne, tudi Nokia za dovolj zmeren denar danes (spet!) ponuja telefon, ki ga lahko zlahka priporočimo vsakomur. Nameščen ima sistem Windows Phone, ki je sicer drugačen od konkurence, a se mu dokaj hitro privadimo. Če je verjeti zadnjim novicam, bomo lahko naslednje leto morda izbirali tudi med Nokiami z Androidom …

Video

Ob preizkusu smo posneli tudi kratek video, ki si ga lahko ogledate na naslovu: www.monitor.si/telefoni_2014

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji