Objavljeno: 24.11.2015 | Avtor: Boris Šavc | Monitor December 2015

Pamet brez Googla

Trg pametnih ur obvladujeta Apple in Google. Prvi z najuspešnejšo nosljivo napravo ta hip, drugi pa z operacijskim sistemom Android Wear, ki ga uporablja vojska naprav različnih izdelovalcev. Med njimi je tudi Samsung, ki pa z zadnjo predstavljeno uro stavi na lasten sistem Tizen.

Na videz nespametna poteza Korejcev se obrestuje. Operacijski sistem Tizen postreže z najprijaznejšim uporabniškim vmesnikom, ki je svetlobna leta pred pametnimi urami z Android Wear in tudi boljši od Applovega watchOS. Ura Gear S2 je dokaz, da se Samsung uči na napakah iz preteklosti. Okrogla oblika naprave je privlačna, dodan je vrtljiv okvir, ki olajša skakanje med zmožnostmi. Ura je na voljo v dveh izvedbah, s plastičnim ali usnjenim pasom. Oba modela imata 1,2-palčni zaslon sAMOLED z ločljivostjo 360 × 360 slikovnih pik. Dobrih 300 pik na palec pomeni, da se zaslon po ostrini meri tudi z Applovo uro Watch. Tako imenovani zaslon Super AMOLED ima izboljšano vidljivost na soncu, kar omogoča nemoteno rabo naprave sleherni trenutek dneva.

Ura se brez težav spari z mobilnimi napravami, opremljenimi s povezljivostjo Bluetooth 4.1. Tizen tokrat ne deluje zgolj s Samsungovimi telefoni, temveč je ob pomoči programa Samsung Gear Manager z njim združljivih večina Androidov. Gear S2 z Applovimi napravami ne deluje. Ura ima pospeškometer, barometer, žiroskop, tipalo bližine in merilec srčnega utripa. Opremljena je z brezžično povezavo, a brez samostojnega modula GPS. Dvojedrnemu procesorju s hitrostjo 1 GHz delata družbo 512 MB pomnilnika RAM in 4 GB velika shramba. Strojna oprema nalogo opravi z odliko. Priložena programska oprema deluje tekoče, brez večjih težav. Malce preglavic povzroča slaba prepoznava zvoka, ki onemogoča pošiljanje sporočil brez programske tipkovnice. Klicev na uri brez telefona ni mogoče sprejemati (na testnem modelu brez 3G).

Samsung Gear S2 je med boljšimi urami na trgu. Privlačno oblikovanje, navdušujoč uporabniški vmesnik z vrtljivim okvirjem in oster zaslon niso dovolj za krono prvaka. Prednost ure je tudi njena slabost. Operacijski sistem Tizen za zdaj ni prepričal razvijalcev, zato uro hromi siromašna ponudba dodatne programske opreme.

Samsung Gear S2

Prodaja: Janus Trade.

Cena ob objavi: 390 EUR (različica Sport 360 EUR).

Za    Okrogla oblika z vrtljivim okvirjem, deluje z različnimi androidnimi telefoni.

Proti    Ni aplikacij, slaba glasovna prepoznava.

5348767

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji