Objavljeno: 29.9.2020 | Avtor: Dominik Cigala | Monitor Oktober 2020

Oracle: Tihi prerok

Združene države Amerike so kitajskemu Tiktoku postavile ultimat: ali ga na Zahodu prevzame ameriško podjetje ali pa se storitev za deljenje video posnetkov prepove. Interesentov za priljubljeno aplikacijo pri mladih ni manjkalo, zato se je vnela prava tekma. Ko je odpadel Microsoft, je vodstvo v boju prevzel Oracle. Kdo je Oracle (v prevodu Prerok) in zakaj želi kitajsko podjetje?

Študij na univerzi je Larry Ellison prvič opustil, ko mu je umrla krušna mati.

Lawrence Joseph Ellison, današnji šef Oracla, se je materi samohranilki Florence Spellman rodil 17. avgusta leta 1944 v predmestju New Yorka Bronx. Z njo ni živel dolgo. Ko je pri devetih mesecih zbolel za pljučnico, ga je poslala k teti in stricu v Chicago. Lillian in Louis Ellison sta ga posvojila ter mu dala svoje ime, ki ga je Louis, ruski izseljenec, prevzel v spomin na otok Ellis Island, kjer je prvič stopil na ameriška tla. Po srednji šoli v Chicagu se je mladi Larry vpisal na univerzo University of Illinois at Urbana-Champaign. Zapustil jo je v drugem letniku, ko mu je umrla krušna mati. Louis ga je pregovoril, da je nadaljeval študij na domačem pragu. Zgolj po enem semestru je pustil tudi tega na univerzi v Chicagu.

Ellison se je nad relacijskimi zbirkami podatkov navdušil med službovanjem pri podjetju Ampex.

Leta 1966 se je takrat dvaindvajsetletni Ellis preselil v Kalifornijo, blizu Silicijeve doline, kjer je tehnološka industrija doživljala neverjeten razcvet. Službe je menjal kot po tekočem traku, med drugim je delal v podjetjih Wells Fargo in Amdahl, ter tako hitro pridobil spodobna računalniška in programerska znanja. Prelomna je bila zaposlitev pri podjetju Ampex, kjer se je navdušil nad relacijskimi zbirkami podatkov in začel delati pri projektu za ameriško varnostno agencijo CIA. Kodno ime projekta je bilo Oracle.

Edgar F. Codd je razvil idejo, iz katere so se razvili relacijske zbirke podatkov in podjetje Software Development Laboratories, danes znano pod imenom Oracle.

Leta 1977 Bob Miner, Ed Oates in Larry Ellison z 2.000 dolarji ustanovijo podjetje Software Development Laboratories (SDL), 1.200 jih je prispeval Ellison sam. Trojico je navdušila ideja Edgarja F. Codda o revolucionarnem računalniškem načinu shranjevanja in dostopa do informacij. Tako imenovana, danes popolnoma običajna, relacijska zbirka, ki podatke hrani v tabelah, je v tistih časih obstajala zgolj v teoriji in bila daleč od resničnega življenja. Teorijo so pri SDL kanili uresničiti. Obdržali so projekt za ameriško varnostno agencijo CIA (Central Intelligence Agency) ter kasneje delali tudi za Navy Intelligence, Air Force Intelligence in National Security Agency. Lahko bi rekli, da so tako Ellison kot podjetje Oracle z ameriško vlado tesno povezani že od samega začetka.

Oracle leta 1983 zadnjič spremeni ime. Podjetje se odtlej imenuje po istoimenskem izdelku, relacijski podatkovni zbirki.

Prva različica podatkovne zbirke Oracle ugleda luč sveta leta 1979. Imenuje se Oracle, različica 2. Prve verzije nikdar ni bilo. Isto leto se podjetje preimenuje v Relational Software Inc. in želi doseči združljivost z relacijsko zbirko podjetja IBM, System R, ki je kot prva vpeljala jezik SQL ter sledila istemu cilju. IBM sodelovanje ni dišalo, zato kode sistema R ni delil z RS. Ellison se ni pustil motiti ter je nadaljeval poslanstvo. Uspeh ni izostal. Leta 1983 podjetje še zadnjič spremeni ime. Tokrat se poimenuje po svojem osrednjem izdelku v Oracle Systems Corporation ter tri leta kasneje z delnicami poveča prihodke na zajetnih 55 milijonov ameriških dolarjev.

Oracle z nepremišljno poslovno napako da prostor tekmecem, ki ga brez slabe vesti izkoristijo. Larry si trpko lekcijo za vedno zapomni.

Devetdeseta se pri Oraclu začnejo turbulentno, zaradi poslovne napake so primorani odpustiti 400 zaposlenih, to je 10 odstotkov celotne delovne sile. Računovodsko prirejanje poslovnih izidov, ko so prodajniki uspešne prodaje v prihodnosti knjižili v tekoča obdobja, je podjetju prineslo številne tožbe in težave pri pristojnih službah. Ko so napako odpravili, so se znašli na robu propada, tik pred stečajem. Tekmeci, med njimi tudi Sybase (iz njega je izšel Microsoft SQL Server), so izkoristili trenutek in Oraclu pojedli zajeten kos tržne pogače.

Larry Ellison je v sedemdesetih letih začel delati pri projektu za ameriško varnostno agencijo CIA. Kodno ime projekta je bilo Oracle.

Larry, ki je bil presenečen nad dogajanjem in vedenjem konkurenčnih podjetij, si je lekcijo zapomnil za vse življenje. Okrevanje je sicer trajalo nekaj let, a se je Ellisonu z zbirko Oracle7 in novimi sodelavci uspelo izogniti najhujšemu. Od tega trenutka naprej pri Oraclu niso poznali sramu. Ellison je grdo govoril o tekmecih, jih nenehno izzival, zasmehoval in – kar se je izkazalo za najpomembnejše – jih prevzemal. Postal je serijski prevzemnik, ki je konkurenco zatiral v kali.

Zapravljanje Ellisonu ni tuje, med drugim je večinski lastnik otoka Lanai na Havajih.

Z Ellisonom na čelu delničarjev ter podjetja so se milijoni stekali v blagajno kot nikoli poprej. Razlogov za uspeh podjetja Oracle je več, poleg učinkovitega spopadanja s tekmeci, analitiki največ zaslug pripisujejo programskemu jeziku C, v katerem je bila podatkovna zbirka pisana, ter poslovnemu modelu v obliki letne naročnine. Programski jezik C je poskrbel, da je bilo zbirko relativno lahko prenesti na druge platforme, medtem ko je letna naročnina podjetju zagotavljala reden oziroma stalen dotok denarja. Ellison, ki je danes po reviji Forbes peti najbogatejši človek na planetu, je začel življenje zajemati z veliko žlico. Omislil si je vrsto dragih konjičkov, med katerimi je prednjačilo jadralstvo. Do danes je med drugim kupil teniški turnir, letalsko podjetje in otok. Vse naštete postranske dejavnosti ga kljub nesporni privlačnosti niso odvrnile od posla.

Uspeh prebežnikov Salesforce, na sliki njihov nebotičnik, je Ellisonu prinesel ogromno denarja.

Leta 1999 podjetje Oracle zapusti Ellisonov varovanec Marc Benioff, ki ustanovi Salesforce.com, oblačno podjetje, specializirano za rešitve stikov s strankami. Larry postane eden izmed njegovih prvih podpornikov in v novonastalo podjetje vloži dva milijona ameriških dolarjev. Takoj ko se začnejo kazati prvi uspehi, Larry v Oraclu naroči izdelavo sorodne storitve. Ko Benioff izve za prevaro, nemudoma zahteva njegov odstop iz nadzornega sveta podjetja Salesforce. Ellison ga prisili, da mu dajo odpoved. Tako obdrži svoje delnice, ki mu še danes prinašajo nemalo denarja. Spet se izkaže Ellisonovo vizionarstvo, ko napako obrne sebi v prid. Malokdo se lahko pohvali z zaslužkom, ko gre tekmecem dobro. To dejstvo seveda marsikoga jezi, zgolj z Benioffom imata vsake toliko hud besedni spopad v izjavah za medije.

Serijski prevzemnik Oracle leta 2010 pod okrilje vzame podjetje Sun Microsystem, ki mu prinese tudi nadzor nad priljubljeno zbirko podatkov MySQL.

V času internetnega mehurčka, ko so spletne storitve uspevale kot gobe po dežju, je Oracle imel bogato letino. Vse spletne storitve so namreč potrebovale podatkovno zbirko, ki so jim jo Ellisonovi rade volje prodali. Ko se je v Apple vrnil Steve Jobs, je Ellisona povabil k sodelovanju pri vodenju podjetja, a ta tam ni zdržal dolgo. Raje se je posvetil lastnemu podjetju in ga uspešno vodil tudi čez veliki pok internetnega balona. V času nizkih cen, ko je vrednost prenapihnjenih podjetij upadla dobesedno pod ničlo, je pokupil, kar se je pokupiti dalo. Tako je Oracle leta 2003 za dobrih deset milijonov ameriških dolarjev prevzel podjetje s kadrovskimi programskimi rešitvami PeopleSoft ter leta 2010 Sun Microsystems. Ti so svojo pot začeli ob približno istem času kot Oracle. Prevzem mu je ponudil številne tehnološke pridobitve (in seveda strojno opremo), med katerimi je pomemben tudi nadzor nad priljubljeno brezplačno zbirko podatkov MySQL.

Vse kaže, da bo Tiktok novo veliko poglavje v bogati zgodovini podjetja Oracle.

Ellison vodenje podjetja leta 2014 prepusti Marku Hurdu in Safri Catz. Z Oraclom je povezan še danes in prste ima vmes tudi pri novačenju Tiktoka. Nenazadnje je osebni prijatelj Donalda Trumpa in njegov politični podpornik. Poteza je logična tudi sicer, ZDA skrbi varnost podatkov spletne storitve Tiktok in Američani bi veliko mirneje spali, če bi njihove informacije varovalo podjetje, ki že od nekdaj uspešno sodeluje z državnimi varnostnimi organi. Na videz ne najbolj posrečena kombinacija lahko hitro postane srečen zakonski par. Tihi, skoraj dolgočasni Oracle, ki za podatke o Američanih skrbi že več kot štiri desetletja, bo zagotovo poskrbel, da na Kitajsko ne bo ušel niti najmanjši bit iz njihove relacijske zbirke podatkov.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji