Objavljeno: 24.11.2015 | Avtor: Jure Forstnerič | Monitor December 2015

Optimizirano za Windows

Optimizirano za Windows

Proizvajalci se vedno znova hvalijo s funkcijami, ki bi tako ali tako morale biti samoumevne. Razen takrat, ko niso.

Na tokratnih nenehnih preizkusih smo preizkusili dva prenosnika, ki bi težko bila bolj drugačna. Na eni strani dobesedno gromozanski Acerjev stroj, namenjen največjim navdušencem nad računalniškimi igrami. Na drugi pa majhen in preprost Asus z eno dvaintridesetino toliko pomnilnika, četrtino teže in dobro desetino cene prvega, torej Acerja. Edina skupna lastnost je Windows 10 – to so prve naprave, ki smo jih preizkusili in že imajo nameščen novi sistem.

Množijo pa se že tudi reklame in napisi, ki promovirajo to, da je neki računalnik (največkrat prenosnik) že »združljiv« ali celo »optimiziran« za novi Windows 10. To ni nič drugega kot marketinška zvijača, saj novi sistem brez težav poganjajo vsi računalniki, kupljeni v zadnjih nekaj letih.

Težave nastanejo prej pri starejših kosih zunanje opreme, denimo pri kakšnih optičnih bralnikih (čeprav, roko na srce, teh zares ne razvijajo že več let) ali čem podobnem. Moramo pa se zavedati, da je Windows 10 zelo nov sistem in se v njem še vedno najdejo nenavadni hrošči. Včasih gre za hrošč v samem sistemu, včasih v katerem izmed programov, ki se s čim novim ne znajde najbolje, tu in tam pa so težave tudi pri samem izdelovalcu strojne opreme oziroma gonilnikov.

Kot sem omenil, z Windows 10 še nismo imeli resnih težav na nobeni izmed preizkušenih naprav, tudi na sedem let starih računalnikih ne. No, je pa seveda tudi izjema, ki morda potrjuje pravilo. To je iMac, ki ga imam za domačo rabo. Na njem sem imel vedno poleg Mac OS X tudi Windows, delno zaradi testnih programov, delno zaradi računalniških iger.

O Applovih čudnih odločitvah pri namestitvi drugih operacijskih sistemov prek sistema Boot Camp raje ne bi (o tem sicer piše kolega med nasveti), morda bi omenil le neumnost, da moramo ob vsakem poizkusu gonilnike znova prenesti iz spleta, te datoteke pa ne moremo shraniti nikamor drugam kot na ključ USB. A namestitev je načeloma potekala brez večjih težav, tudi po namestitvi Applovih gonilnikov je sprva vse delovalo, kot bi moralo.

Nekaj dni zatem pa se je v nekem trenutku zunanji monitor odločil, da bo postal črno-bel. V Mac OS je deloval normalno, v Windows 10 pa bi bil rad videti kot Humphrey Bogart v svojih filmih. Vnovična namestitev gonilnikov ni zalegla, še huje je, ko se zažene nadgradnja gonilnikov na najnovejšo različico. AMDjev program prenese zadnjo različico, nato veselo sporoči, da v računalniku ni združljive strojne opreme.

Skratka, napise »Optimizirano za Windows 10« lahko mirne vesti prezrete, razen če uporabljate jabolčno računalo. Tam je logika pač drugačna, tam je najbolje, da ostanete na Applovem vrtičku, oziranje čez ograjo je nezaželeno, tam namreč vlada neka čudna, napol organizirana divjina.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji