Objavljeno: 24.6.2014 | Avtor: Boris Šavc | Monitor Julij-avgust 2014 | Teme: mobilna aplikacija

Optično branje na Androidu

Pametni telefoni nam z namenskimi aplikacijami bolj ali manj uspešno nadomeščajo marsikatero napravo drugega porekla. Ena takih je optični bralnik, na katerega s pametnim telefonom v žepu mirne vesti pozabimo. Aplikaciji podjetja DocuWare solidno zadostita osnovnim potrebam pri delu s fizičnimi dokumenti.

PaperScan zna zajeto vsebino naknadno optimizirati.

PaperScan zna zajeto vsebino naknadno optimizirati.

Optični bralnik podjetja DocuWare je po spodobnem uspehu na tržnici App Store na voljo tudi uporabnikom (nekaterih) naprav z operacijskim sistemom Android. Brezplačna aplikacija (za zdaj) podpira telefone Nexus 4, Nexus 5, Samsung Galaxy S4 in S5. Pripomoček simulira funkcionalnost optičnega bralnika tako, da uporabnik s kamero na telefonu poišče želeni dokument, nakar program sam zazna meje papirja in zajame vsebino z njega. Po besedah razvijalcev se aplikacija PaperScan od sorodnih razlikuje po prilagajanju šibkejši svetlobi in razlikovanju kontrasta med predmetom in ozadjem. Rezultat je boljša kakovost zajete fotografije oziroma vsebine iz dokumenta. Med dodatnimi priboljški velja izpostaviti zmožnost zajema pomečkanega papirja, saj program sam odpravi nepravilnosti na zajeti sliki. Uporabniku dokumenta ni treba položiti na ravno površino, saj ga lahko zajame med držanjem v rokah. Ustvarjeni PDF program shrani v strežnike podjetja DocuWare, oblačno shrambo Dropbox, pošlje po elektronski pošti, ga natisne ali odloži v krajevno shrambo v telefonu. Škoda, da ne pozna tudi optičnega branja znakov, OCR.

Poleg optičnega branja DocuWare poskrbi tudi za organizacijo dokumentov. Brezplačni PaperOrganizer, ki deluje na vseh napravah z Androidom, urejene dokumente shranjuje v izbrano oblačno shrambo. Posebnost Paper­Organizerja je dinamično indeksiranje shranjenih dokumentov, ki se sproti uči, tako da sčasoma uporabnikovo posredovanje pri umeščanju dokumentov v imenike ni več potrebno.

PaperScan

Mobilna aplikacija.

Prodaja: Google Play.

Cena: Brezplačno.

✓    Delo v slabših svetlobnih razmerah, optimizacija zajete slike.

✗    Ni za resnejše delo z dokumenti, ne pozna OCR.

PaperOrganizer

Mobilna aplikacija.

Prodaja: Google Play.

Cena: Brezplačno.

✓    Podpora priljubljenim oblačnim shrambam.

✗    Nujna povezava s spletom.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji