Objavljeno: 29.9.2015 | Avtor: Boris Šavc | Monitor Oktober 2015 | Teme: nenehni testi

OnePlus Two

Kitajski telefoni že dolgo niso več tarča posmeha. Za manj denarja praviloma ponujajo veliko. Nekateri med njimi celo vse, kar imajo veliki. Če želimo telefon, ki se enakovredno meri z Applovim ali Samsungovim prvakom, a stane pol manj, je OnePlus pravi naslov. Le v vrsto se moramo postaviti.

Znameniti slogan podjetja OnePlus pravi, da se ne smemo zadovoljiti s povprečnimi napravami, ki praviloma stanejo pravo premoženje. Prepričati nas skušajo s telefonom, ki ima vse, kar ponujajo veliki. Po pol nižji ceni!

Znameniti slogan podjetja OnePlus pravi, da se ne smemo zadovoljiti s povprečnimi napravami, ki praviloma stanejo pravo premoženje. Prepričati nas skušajo s telefonom, ki ima vse, kar ponujajo veliki. Po pol nižji ceni!

V podjetju OnePlus so si pred letom dni začrtali smelo strategijo. Naredili bodo najboljši telefon na svetu, ki bo kupca stal precej manj kot modeli velikanov. Nizko ceno bodo dosegli z optimizacijo proizvodnje, logistike in ljudsko reklamno kampanjo. Izdelava Applovega (ali Samsungovega) zastavonoše stane podjetji dvesto evrov, prodajata pa ga trikrat dražje.  OnePlus bo telefon prodajal z minimalnim dobičkom. Ker enormnih stroškov ne bo, zaslužek ne uide. Rodil se je OnePlus One. Prodaja s povabili, nizka cena in sanjska strojna opremljenost so poskrbeli za uspeh. Ker telefon ni bil brez napak, so pri načrtovanju drugega prestavili v višjo prestavo. OnePlus 2 (tokrat s številko v imenu) ne bo zgolj najboljši telefon letošnjega leta, temveč bo boljši tudi od naprav, ki bodo nared za prodajo leta 2016.

Visokoleteči načrti se zaradi neizbežnih kompromisov niso posrečili, a rezultat kitajskega truda kljub vsemu ni slab telefon. Gre za vrhunsko napravo, vredno vsakega evra.

Naslednik najcenejšega najboljšega telefona je podoben predhodniku. Še vedno je poceni, zmogljiv in težko dobavljiv. Oblikovanje je praktično, a mu manjka leska jabolk in galaksij. Dvojka je izdelana iz trpežnejšega in boljšega materiala kakor enica. Najopaznejša pridobitev pa je kovinski rob, ki napravi daje pridih prestiža. Hrapavo ozadje po želji zamenjamo, med alternativami je na voljo tudi hrbtišče iz pravega lesa. Svojevrstna posebnost na levem robu naprave je stikalo za utišanje opozoril. Ima tri nastavitve: prva prikaže vsa sporočila in opozori na klice, druga zgolj na pomembnejše klice, tretja pa povsem utiša telefon in se oglasi le ob nastavljenem alarmu. Stikalo se izkaže za odlično in bi ga morali imeti vsi telefoni z operacijskim sistemom Android. Omeniti velja še bralnik prstnih odtisov in priključek USB-C. Prvi igra tudi vlogo osrednjega gumba in deluje odlično, drugemu je vseeno, kako obrnemo kabel pri priklopu naprave za polnjenje ali prenos podatkov.

Operacijski sistem je Oxygen OS, minimalno preoblečeni Android 5.1 Lollipop. Po želji izberemo prikaz zaslonskih gumbov, razvrstimo zmožnosti hitrih nastavitev v opozorilnem središču ali se odločimo za temnejšo grafično predlogo. Še največja sprememba glede na deviški Android je Shelf, zaslon levo od osrednjega, ki zbira podatke o pogostosti rabe aplikacij in stikov, da zagotovi lažji dostop do njih. Če nam ni všeč, ga v nastavitvah brez težav izklopimo. Dobrodošle so geste, s katerimi pri uspavanem zaslonu s trkanjem napravo obudimo, z narisano črko V prižgemo svetilko ali z O neposredno zaženemo kamero.  

Kamera je vsaj na papirju med boljšimi na trgu. Ima ločljivost 13 MP, zaslonko f/2.0, optično stabilizacijo slike in z laserjem podprto izredno hitro samodejno ostrenje. V dobrih svetlobnih razmerah so fotografije odlične, v slabših žal precej manj. Obenem je počasnejša kot pri tekmecih višjega cenovnega ranga. Bojda nameravajo težave s počasnostjo s programskimi posodobitvami povsem odpraviti. Na srečo je kamera edini počasnejši del telefona. Zadnja inačica procesorja Snapdragon 810 (osem 64-bitnih jeder, Cortex A57 in A53) v navezi s hitrim pomnilnikom DDR4 (4GB) leti kot blisk. Pri strojni opremljenosti tako pogrešamo zgolj NFC in razširljivost s pomnilniškimi karticami microSD. Zaradi omejenosti s prostorom priporočamo nakup dražje različice telefona, ki je opremljena s 64 GB prostora za shranjevanje podatkov in nameščanje dodatnih aplikacij.

OnePlus Two je odličen telefon, ki se lahko meri tudi z najboljšimi. Zaradi kompromisov, ki prinašajo nižjo ceno, ga žal ne moremo označiti za najboljši telefon letošnjega leta, kaj šele, da bi ga okronali za kralja 2016. Kljub temu z gotovostjo trdimo, da gre za napravo, pri kateri za svoj denar dobimo največ. Moti zgolj omejevanje prodaje s povabili. Akcije podeljevanja so za zdaj redke, na prosta mesta pa, ko tole pišemo, čaka kar pet milijonov in pol interesentov. K sreči so nas, novinarje, vzeli mimo vrste. Najkrajša pot do telefona so forumi, kjer hitro naletimo na koga, ki telefon že ima. Vsak kupec namreč ob sklenjeni kupčiji prejme dodatno povabilo, ki ga lahko deli z naslednjim srečnim izbrancem.

OnePlus 2

❚❚❚❚❚❚❚❚❚❚ Hitrost delovanja

❚❚❚❚❚❚❚❚❚❚ Kakovost izdelave

Prodaja: oneplus.net.

Cena: 320/400 EUR (32 GB/64 GB).

✓    Cena, hiter pomnilnik, bralnik prstnih odtisov, gumb za utišanje.

✗    Ni brezžičnega polnjenja in NFCja, dolgočasna oblika.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji