Objavljeno: 30.5.2006 03:21 | Avtor: Grega Šimenc | Monitor Maj 2006

Omrežna shramba podatkov

LinkStation je v zunanje ohišje zapakiran navaden 3,5-palčni disk zmogljivosti 300 GB (dobavljiva je tudi 160 in 250 GB različica). Medtem ko navadne take izdelke priključimo na vmesnik USB, Linkstation z omrežnim kablom priključimo v domače omrežje na usmerjevalnik ali omrežno stikalo. Sledi namestitev omrežnih parametrov (naslov IP, možna je tudi samodejna dodelitev prek DHCP), nato pa disk oz. njegovo vsebino že lahko prikličemo iz poljubnega računalnika v omrežju. Linkstation pozna tako Windows kot tudi Mac OS X sistem deljenja datotek, vgrajen pa je tudi strežnik FTP.

Napravo sicer nastavljamo prek vgrajenega spletnega vmesnika prek kateregakoli računalnika v omrežju. Nastavimo lahko posamezne uporabnike in skupine uporabnikov, ki imajo delni (samo branje) ali polni (tudi pisanje) dostop do vsebin na celotnem disku ali delu diska. Strežnik FTP pozna tako anonimni dostop kot tudi dostop z uporabniškim imenom in geslom, vsakemu uporabniku pa lahko nastavimo poljubne pravice dostopa do posameznih vsebin diska.

Na ohišju je poleg omrežnega priključka tudi priključek USB, a ga ni mogoče izkoristiti za priklop diska na računalnik. Nanj lahko priključimo poljuben tiskalnik z vmesnikom USB, ki ga Linkstation nato spremeni v omrežni tiskalnik.

Vgrajeni omrežni vmesnik podpira povezovanje s 100 Mb/s, vendar so dosežene hitrosti prenosa podatkov prek njega dosti nižje. Prepisovanje datotek z diska in nanj je dosegalo kvečjemu 6 MB/s. To je kar nekaj manj, kot je v praksi mogoče doseči prek takega omrežnega vmesnika.

Omenimo še, da strojna programska oprema izdelka ne pozna protokola UPnP, s čimer bi bilo mogoče neposredno predvajati vsebine na disku na medijskih centrih, opisanih v tokratni številki. Tako funkcionalnost podpira izdelek istega izdelovalca, imenovan HD-HG300.

BuffaloTech Linkstation HD-H300LAN

Kaj: Omrežni disk z zmogljivostjo 300 GB.

Spletni naslov: www.buffalotech.com.

Prodaja: PC-Hand, www.pchand.si.

Cena: 103.740 tolarjev.

Za: Preprosta raba, tiho delovanje, tiskalniški strežnik.

Proti: Ne podpira UPnP, ne najvišja hitrost prenosa podatkov, dokaj visoka cena.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji