Objavljeno: 26.11.2019 | Avtor: Miran Varga | Monitor December 2019

Omrežja 5G, kje ste?

Do čistokrvne komercializacije omrežij 5G smo morebiti res oddaljeni še več let, a nas ta že zdaj draži.

Tehnološka kristalna krogla ob vprašanju, kaj nam prinašajo mobilna omrežja pete generacije, pogosto odgovori, da bomo priče samovozečim avtomobilom. Ali pa operacijam, ki jih bodo v celoti izvajali roboti. Mogoče nas bo nekoč v samovozečem avtomobilu celo operiral robot, saj bodo z umetno inteligenco podprta infrastruktura in povezani sistemi ugotovili, da so naše možnosti preživetja ob morebitni nesreči ali poškodbi tako večje, ker nimamo na voljo dovolj časa, da bi premagali razdaljo do najbližje bolnišnice. Morebiti se zgornji stavek bere kot izsek iz besedila znanstvenofantastičnega žanra, a omrežja 5G bodo omogočila marsikaj, kar se danes zdi nemogoče.

Globalna tehnologija, lokalne ambicije

Obljube o izredno velikih hitrostih brezžičnega prenosa podatkov in odlični odzivnosti omrežja se bodo sčasoma uresničile. A podobno kot omrežja 4G/LTE niso takoj dosegla velike pokritosti prebivalstva, tega ni pričakovati niti v primeru omrežij 5G. Še več, ker visoke frekvence omrežij 5G pokrivajo manjšo površino, bo pokritost še večji izziv in bo sprva omejena le na posamezna področja, pretežno urbana središča, kjer je tudi število (potencialnih) uporabnikov večje in s tem doba povrnitve naložbe mobilnega operaterja krajša. Glede na to, da bo omrežja 5G sestavljalo večje število baznih postaj, je v začetnih letih pričakovati znatno slabšo pokritost s signalom kot v primeru omrežij LTE. Ambicije ponudnikov, ki bodo za svoje mobilne storitve potrebovali zmogljivosti in odzivnost omrežja 5G, bodo tako v prvih letih izrazito lokalne.

Samovozeča vozila, vsaj tista, ki se bodo zanašala tudi na mobilna omrežja 5G, bodo tako sprva omejena na mesta in ne avtoceste, kaj šele posamezne države. Z vidika mobilnih operaterjev bo zgodba podobna uvajanju širokopasovnih povezav – stranke bodo najprej iskali na področjih, kjer je veliko število prebivalcev. Kdaj bodo omrežja s signalom 5G pokrila 90 odstotkov prebivalstva Slovenije, ne upa napovedati nihče – vsaj ne z zaupanja vredno stopnjo natančnosti.

Mobilna omrežja in porazdeljeno računalništvo

Z vidika povprečnega uporabnika mobilnega telefona se z omrežji 5G ne bo veliko spremenilo. Še vedno bo imel mobilni dostop do vsebin in storitev, na račun večje pasovne širine pa bodo te lahko bogatejše – denimo ogled videa v ločljivosti 4K namesto HD. Celo zahtevnejše aplikacije, kot je raba rešitev za navidezno resničnost (VR), že zdaj (beri: v omrežjih LTE) delujejo brezhibno.

Kaj torej ostane mobilnim operaterjem, s čim naj prepričajo stranke? Omrežja 5G bodo na račun svojih lastnosti omogočila še bolj porazdeljeno računalništvo, ki bo v praksi omogočilo še bolj personalizirane storitve. S tem, ko bomo uporabniki v omrežje oddajali več podatkov, nas bodo sistemi bolje poznali, storitve pa se prilagajale našim potrebam in zahtevam. Veliko več bo avtomatizacije, tudi na račun sprejemanja odločitev namesto končnega uporabnika. Podatkovni centri v malem bodo tako povsod okoli nas, saj bo robno računalništvo predpogoj za zagotavljanje zahtevnejši storitev. A do res »pametnih« 5G-omrežij utegne preteči veliko časa – nekateri strokovnjaki menijo, da jih bomo ugledali šele čez deset let.

Novi poslovni modeli

Uporabniku prilagojene storitve bodo s seboj prinesle tudi uporabniku prilagojene račune. Gledano skozi današnje oči in »vsega obsegajoče« pakete ter neomejenost ponudbe utegnemo v prihodnje narediti korak nazaj. Ponudniki povezljivosti in različnih storitev se bodo lahko odločili za uvedbo različnih tarif – tudi glede na prioriteto podatkov. Celo zagotavljanje odzivnosti storitve utegne v prihodnje postati postavka na ceniku operaterja. Danes nas pač zanima le to, kako velik je naš bazen (zakupljenih) podatkov, v prihodnosti pa bomo morebiti morali spremljati tudi to, kako široka bo pipa in kako hitro jo bomo odpirali in zapirali, saj bo od tega odvisen znesek na našem računu za mobilne storitve.

Obstaja celo možnost, da bodo mobilni operaterji posvojili poslovno strategijo letalskih družb in povsem razbili svojo ponudbo, pri čemer bo treba za vsako (dodatno) raven storitve doplačati. A to bo imelo lahko tudi dobrodošle posledice za manj zahtevne uporabnike. Vsakdo pač ne potrebuje 99,999-odstotne zanesljivosti storitve in bo pripravljen sprejeti manjšo (zajamčeno) zanesljivost delovanja za nižjo ceno.

Mar sploh potrebujemo omrežja 5G?

Tudi to vprašanje si zastavljajo operaterji in uporabniki. Vse naprave, sistemi in rešitve, ki jih uporabljamo danes, roko na srce, res ne potrebujejo omrežij 5G za svoje delovanje, bazično povezljivost smo jim zagotovili že na druge načine. Tudi mobilne, z nizkoporabnim LTE M in s podobnimi implementacijami. Internet stvari se dogaja tudi brez omrežij 5G, je pa res, da bo z njimi še precej večji. Toda za branje števcev za elektriko, toploto in vodo res ne potrebujemo najsodobnejšega mobilnega omrežja. Glavno besedo bodo zato imele napredne in vsebinsko bogate storitve.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji