Objavljeno: 30.9.2014 | Avtor: Jure Forstnerič | Monitor Oktober 2014 | Teme: nenehni testi

Olympus Stylus SP-100ee

Še eden izmed kompaktnih aparatov z zmogljivim objektivom je Olympusov Stylus SP-100ee. Gre za aparat, namenjen zahtevnejšim uporabnikom, ki pa ne potrebujejo DSLR, oziroma si želijo večjo pokritost goriščnic brez potrebe po menjavi objektivov. Aparat ima nadvse kakovostno ohišje s poudarjenim držalom na desni strani. Kot je pri teh aparatih v navadi, je dobro opremljeno z različnimi tipkami.

Letos so se izdelovalci očitno odločili, da morajo imeti vsi taki aparati objektive, ki sežejo do 1200 milimetrov v klasičnem formatu, tako je tudi tu. Aparati se sicer bolj razlikujejo pri širokih kotih, kjer se Olympus hvali s 24 milimetri, kar je resda zelo široko, a je prvak na tem področju Panasonicov FZ-72 z goriščnico 20 milimetrov. Kakorkoli se objektiv obnese povprečno, tako kot pri Panasonicu bi tudi tu lahko bil nekoliko ostrejši. To je seveda razumljivo, saj je razmeroma težko narediti objektiv, ki bi bil zelo oster pri tako velikem razponu, kot je na voljo tu. Seveda je dodana tudi optična stabilizacija slike, ki svoje delo opravi dobro.

Zelo zanimiv je sistem, imenovan Dot sight. Gre za rdeče obarvano prozorno stekelce, ki se prikaže pod bliskavico, ko je ta dvignjena. Na njem je prikazan majhen, a opazen rdeč krogec, ki predstavlja točko, ki jo ostrimo. To nam pomaga pri velikih povečavah, kjer mimogrede izgubimo predmet, ki ga sicer želimo izostriti oziroma fotografirati (recimo, ptico v letu).

Aparat ima poleg vseh samodejnih programov tudi možnost docela ročnih nastavitev. Poleg vrtljive tipke, položene okoli prožilca, ki skrbi za spreminjanje goriščnice (zum), lahko uporabljamo tudi drsnik, nameščen na strani objektiva. Z njim je zumiranje počasnejše, kar je koristno za finejše popravke. Ostrenje je na splošno dovolj hitro in natančno, kot rečeno, je v veliko pomoč prej omenjeni sistem Dot Sight.

Kakovost fotografij je načeloma dobra, sploh pri nižjih vrednostih ISO. Okoli ISO 800 (občutljivost gre sicer do ISO 6400) je že opaziti kar nekaj mehčanja, tega je višje seveda še več. Video je zelo dober, aparat omogoča ločljivosti FullHD pri 60 slikah na sekundo (seveda lahko izberemo tudi manj slik na sekundo in nižje ločljivosti), tudi tu je stabilizacija slike zelo koristna.

Pri Olympusu so vgradili kar nekaj digitalnih filtrov, s katerimi lahko naknadno fotografije še dodelamo. Zanimivo, da smo pogrešali vgrajeno povezavo WiFi, ki jo ima že kar veliko konkurentov (denimo Panasonicov FZ-72, Sonyjev HX400v in Canonov SX50 HS) in tudi kar nekaj drugih Olympusovih aparatov. Aparat je v tem trenutku tudi malenkost dražji od nekaterih konkurentov. Ponuja pa dobro izbiro, predvsem za tiste, ki velikokrat lovijo bolj oddaljene, hitro premikajoče se motive.  

Olympus Stylus SP-100ee

Razred: Zmogljivi.

Efektivna ločljivost tipala: 16 milijonov pik.

Tehnične lastnosti: Objektiv 24–1200 (35 mm. ekvivalent); svetlobna jakost 2,9–6,5; ostrenje 1 cm (makro)–neskončno; domet bliskavice 19 m; ISO: samodejno ali ročno (100–6400).

Prodaja: www.avtera.si.

Cena: 359 EUR.

❚❚❚❚❚❚❚❚❚❚ Tehnična zmogljivost

❚❚❚❚❚❚❚❚❚❚ Kakovost fotografije

❚❚❚❚❚❚❚❚❚❚ Zasnova aparata

✓    Razpon objektiva, sistem Dot Sight za lažje ostrenje.

✗    Cena, šum pri višjih vrednostih ISO.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji