Objavljeno: 18.2.2011 | Avtor: Blaž Hafner | Monitor Februar 2011 | Teme: preizkus, foto, nenehni testi

Olympus SP-800UZ

Zadnja leta je Olympus v ospredju dirke za zmogljivost objektivov na digitalnih fotoaparatih. Prvi je predstavil modele z 18, 20 in 26-kratno optično povečavo, z modelom SP-800UZ pa se zgodba nadaljuje. Ta je najzmogljivejši član družine SP in se ponaša z razmerjem goriščnice od 28 do 840 mm (35 mm ekvivalent), kar je polnih 30x. Le malce manj od zgoraj preizkušenega Canona SX30.

Tipalo aparata sliko zajema pri ločljivosti 14 milijonov pik in omogoča izbiro občutljivosti od ISO 50 do ISO 1600 (ISO 3200 ob zmanjšani ločljivosti), a je šum opazen že pri ISO 400. Mogoče je tudi spodobno zajemanje videa ločljivosti 1280 × 720 pik pri 30 slikah na sekundo (720p). Za shranjevanje posnetega je na voljo 2 GB vgrajenega pomnilnika, pomnilno kartico pa je treba dokupiti. Poleg standardnega priključka USB je na ohišju tudi izhod HDMI, ki uporabniku omogoča predvajanje vsebin s fotoaparata na digitalnem televizijskem sprejemniku.

Fotografije imajo realistične barve predvsem ob slikanju predmetov v bližini in v makro načinu, v katerem je mogoče pri najširšem kotu izostriti do 1 cm bližine. Na drugem koncu pa ob večji stopnji zuma barve opazno zbledijo, obenem pa je težko dobiti ostro sliko pri največjih povečavah, čeprav ima fotoaparat vgrajeno mehansko stabilizacijo slike. Stojalo je za takšno fotografiranje skoraj nuja. Omeniti velja še, da je ob slikanju s širokim kotom zelo opazna ukrivljenost.

Na pogled je aparat videti malce nenavadno, saj se zdi, kot da bi pri Olympusu vzeli žepno napravo, ji dodali majhno držalo in privarili velikanski objektiv. Zaslon ima diagonalo 7,6 cm in ločljivost 230 tisoč pik pri razmerju 16 : 9. Zgradba sicer deluje solidno, izstopa le ceneno kolesce, namenjeno sprehajanju po menujih. Ti so enostavni za uporabo, a poleg nastavitev beline in ISO vrednosti ne omogočajo drugih ročnih nastavitev. Na voljo je nekaj različnih filtrov, makro in panorama, ki vsebuje največ tri fotografije. Nastavitev za bliskavico ni, še več, če jo želimo, jo moramo ročno odpreti. Sami menuji so dovolj enostavni za vsakega uporabnika in jim ne manjka odzivnosti.

Olympus SP-800UZ s svojim odličnim objektivom lepo izstopa iz sivega povprečja, a naprednih uporabnikov ne bo vselej privabil. Še vedno je to naprava predvsem za široko občinstvo, ki ga napredne nastavitve niti ne zanimajo niti jih ne potrebujejo, a bodo veseli visoke povečave in zmožnosti, da tu in tam kdaj posnamejo tudi kakšen video, ki ni videti, kot bi bil narejen s telefonom.

Olympus SP-800UZ

Razred: Zmogljivi.

Efektivna ločljivost tipala: 14 milijonov pik.

Tehnične lastnosti: Objektiv 28-840 (35 mm. ekvivalent); svetlobna jakost 2,8-5,6; ostrenje 0,1 m-neskončno (1 cm makro); domet bliskavice 10,2 m; ISO: samodejno ali ročno (50-1600).

Prodaja: www.olympus.si.

Cena: 271 EUR.

TEHNIČNA ZMOGLJIVOST: 7.

KAKOVOST FOTOGRAFIJE: 7.

ZASNOVA APARATA: 6.

Za: Objektiv, stabilizacija slike, enostavnost rabe.

Proti: Šum pri višjih vrednostih ISO, pomanjkanje ročnih nastavitev.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji