Objavljeno: 18.12.2012 | Avtor: Žiga Veber | Monitor December 2012 | Teme: foto, nenehni testi

Olympus PEN Lite E-PL5

Mali Olympus PEN Lite E-PL3 je na trgu požel veliko zanimanja, zato so se Olympusovi inženirji pri snovanju naslednika precej potrudili. Aparat je hitrejši in odzivnejši kot predhodnik, poleg tega je izboljšan na skoraj vseh področjih.

Njegova ergonomija je glede na velikost zelo dobra, saj je po novem odstranljivo držalo na voljo tudi v razredu E-PL, podobno kot smo vajeni pri večjih PENih. Vtis upravljanja z aparatom je po zaslugi kolesca, ki je združen s 4-smerno tipko, nekoliko oslabljen, saj ne ponuja dovolj trenja, poleg tega je nameščen preblizu izbočenega zaslona. A slednje je le davek na majhne mere. Bolj aparatu očitamo pomanjkanje namenskih bližnjic, pa tudi funkcijska tipka, ki ji lahko uporabnik določi namen, je le ena.

Vtis popravi odličen za dotik občutljiv zaslon, ki mu lahko spreminjamo naklon do skoraj 180 stopinj in omogoča izbiro samodejnega ostrenja ali pa neposredno fotografiranje ob dotiku. Delovanje je tako zelo podobno konkurenčnim Panasonicom s tipalom razreda 4 : 3, Olympus pa se lahko prav tako pohvali z visoko odzivnostjo takega delovanja, saj se ob dotiku ostrenje in zajem izvedeta v trenutku. Ostrenju ne povzročajo težav niti slabo kontrastna področja, Olympus pa lahko v sekundi zajame do osem fotografij.

Močno izboljšano je tipalo, za katero lahko zapišemo, da se lahko prvič postavi ob bok večjim tipalom razreda APS-C. Odlikuje ga zelo majhna občutljivost za šum, zato so pri Olympusu ponudili občutljivosti do ISO 25600. V praksi se izkaže odlično, ponuja pa tudi mehansko stabilizacijo, ki bo dobrodošla predvsem za uporabnike starejših objektivov z adapterjem. Sicer ni tako prepričljiva kot v boljših optično stabiliziranih objektivih, a je njena prednost ta, da je na voljo povsod.

Nekoliko izboljšana je tudi stabilizacija pri zajemanju videa, a pri zajemanju z rok lahko še vedno očitamo opazen "žele" učinek.

Ne nazadnje so v Olympusu novi generaciji aparatov namenili tudi izboljšano povezljivost ob uporabi novih pomnilniških kartic FlashAir, saj so za povezovanje namenili aplikacijo za sistema iOS in Android.

Novi PEN Lite je nadvse odziven in hiter aparat, ki ima kakovosten za dotik občutljiv zaslon, zelo kakovostno tipalo in se lahko pohvali s kompaktno obliko. Z osnovnim objektivom zahtevajo zanj 655, za preizkušen kit z vsestranskim ED 14-150 objektivom pa je treba odšteti 890 evrov.

Olympus PEN Lite E-PL5

Kaj: Digitalni fotoaparat z izmenljivimi objektivi.

Ločljivosti: 4608 × 3456, 2560 × 1920, 1024 × 768.

Tipalo: Efektivno 16,1 milijona pik.

Velikost in vrsta tipala: 17,3 × 13 mm, CMOS, faktor povečave goriščnice 2,0.

Kakovost fotografije: 6.

Zasnova aparata: 6.

Prodaja: www.olympus.si.

Cena: 655 EUR s kit objektivom ED 14-42 mm, 890 EUR z objektivom ED 14-150 mm.

Za: Šum, dober za dotik občutljiv zaslon, velikost, odzivnost.

Proti: Kolesce okrog štirismerne tipke, premalo bližnjic, nima bliskavice.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji