Objavljeno: 28.4.2010 | Avtor: Žiga Četrtič | Monitor April 2010 | Teme: preizkus, foto, nenehni testi

Olympus Pen E-PL1

Ni še preteklo leto dni, odkar so v Olympusu skupaj s Panasonicom predstavili male fotoaparate z izmenljivimi objektivi in s tem splavili nov standard, imenovan mikro štiri tretjine, že je predstavljen naslednik pionirja Pen E-P1, Pen E-PL1.

Zamisel je ob predstavitvi požela veliko odobravanja. Gneča svetlobnih detektorjev na malih tipalih kompaktnih fotoaparatov botruje slabi kakovosti fotografij v svetlobno ne ravno naklonjenih razmerah. Včasih bi si želeli možnosti razširiti tudi z možnostjo menjave objektiva, a to ponujajo le večji, dragi in okorni fotoaparati DSLR. Križanec se zdi res dobra zamisel. A prvi izdelki so bili občutno dražji od vstopnih zrcalno-refleksnih fotoaparatov in razen prikupnosti in majhnih mer niso skrivali veliko adutov v rokavu.

Olympus se je z modelom E-PL1 tako odločil za cenejšo izvedenko mikro štiri tretjinskega fotoaparata. K temu ga je najbrž spodbudila tudi napoved Samsunga in Sonyja, da se bosta s svojimi izdelki pridružila tekmi za tržni delež.

Videz ostaja klasičen, na voljo pa nam je še nekaj barvnih različic, med katerimi najdemo poleg srebrne tudi rdečo, zlato in črno. Ohišje je kljub cenejšim uporabljenim materialom še vedno trdno in vliva zaupanje tudi zaradi solidne ergonomije. A udobje uporabe se pri držanju konča. Za upravljanje aparata so nam na voljo le plastične tipke in pogosto so potrebni izleti na menuje, ki bi bili lahko prijazneje oblikovani. Za spreminjanje osnovnih fotografskih nastavitev, kot sta zaslonka in čas, sta nam bila pri predhodnikih na voljo vrtljivi kolesci, tokrat pa se moramo zadovoljiti s pritiskanjem tipk. Nekoliko nas je zmotila tudi umestitev navoja za stojalo, ki ni v osi tipala.

Dober vtis pusti izbirni gumb na zgornji strani, s katerim lahko izbiramo med klasičnimi načini fotografiranja, kot so prioriteta zaslonke, časa, popolno ročno upravljanje in programski način. Kot dodatek se aparat lahko odloča za scenske nastavitve tudi samodejno, ponudi izbiro teh nam, predela fotografije s posebnimi učinki ali zajema video posnetke. A za snemanje niti ni treba izbirati posebnega načina, saj je Pen E-PL1 dobil dodaten gumb z rdečo piko.

Varčevalnih ukrepi so malenkost prizadeli tudi prikazovalnik, ki je za 0,3 palca manjši, a ohranja ločljivost 230.000 pik. Na močni svetlobi bi bil lahko bolje viden, saj aparat ne premore vgrajenega iskala, lahko pa si ga omislimo kot dodatno opremo. Pod ležiščem za dodatno bliskavico je namreč vmesnik, saj je dodatno iskalo elektronsko. Če že govorimo o varčevanju, omenimo še, da smo pogrešali tipalo za orientacijo posnetkov, zato je treba pokončne fotografije obračati ročno, in da je najkrajši čas osvetlitve skrajšan s 1/4000 na 1/2000. Glede na to, da aparat nima fizične zavese pred svetlobnim tipalom, gre po vsej verjetnosti za omejitev, postavljeno v programski kodi. A varčevanje ni bilo brezglavo. E-PL1 ima vgrajeno prikupno bliskavico, ki močno poveča uporabnost in odpravlja eno največjih pomanjkljivosti serije PEN v primerjavi s kompaktnimi fotoaparati.

"Poslabšati kakovost fotografije res ni pravi izziv, a v E-PL1 vgrajeni učinki omogočajo tudi izlet v lomografijo."

Prišli smo do najpomembnejšega: kakovosti posnetkov. A v primerjavi s svojima predhodnikoma novi Olympus v svojem drobovju ne skriva bistvenih razlik. Centralna procesna enota je enaka, prav tako tipalo NMOS ločljivosti 12 milijonov pik, optične zmogljivosti pa so odvisne od uporabljenega objektiva. Razlike bi torej lahko povzročala le vgrajena programska oprema. Barve posnetkov so pravilne in razen v najtežjih razmerah težav z nastavitvami temperature beline aparat nima. Ostrenje je v primerjavi z zrcalno refleksnimi aparati občutno počasnejše, saj v PEN ni vgrajeno namensko vezje, temveč ostri glede na kontrast. A če se objekti ne gibljejo prehitro, je ostrenje natančno, izbiramo pa lahko med zaznavo obrazov, posameznimi točkami ali celotnim področjem.

Zaradi razmeroma velikega tipala je šum dobro nadzorovan. Opazen postane pri vrednostih ISO 400 in več, a so posnetki več kot le zadovoljivi tudi pri ISO 800 in celo 1600, če nismo alergični na nepravilnosti v temnejših delih. PEN E-PL1 še vedno zaostaja za najnovejšimi DSLRji, a se brez težav kosa z malo starejšimi predstavniki, medtem ko kompaktne fotoaparate pusti daleč zadaj.

Velika slabost razreda mikro štirih tretjin so bile visoke cene, ki so bile primerljive z naprednejšimi ljubiteljskimi DSLRji. E-PL1 želi to spremeniti, čeprav 600 evrov z objektivom 14-42 mm še vedno ni malo. Konkurenca namreč ponuja vstopne DSLRje z optično bolj zmogljivimi objektivi za še odtenek ugodnejšo ceno. Res pa je, da so večji in manj prikupni od Olympusovega novega borca za naklonjenost naprednejših ljubiteljskih fotografov.

Olympus Pen E-PL1

Kaj: Digitalni fotoaparat razreda štiri tretjine z izmenljivimi objektivi.

Ločljivost: Do 4032 × 3042 pik.

Tipalo: Efektivno 12 milijonov pik.

Velikost in vrsta tipala: 17,3 × 13,0 mm, NMOS, faktor povečave goriščnice 2.

Izdeluje: www.olympus.com.

Prodaja: www.olympus.si.

Cena: 531 EUR (ohišje), cena z objektivom 14-42 mm 1 : 3.5-5.6 599 EUR.

Za: Videz, velikost in teža, stabilizacija tipala.

Proti: Nima kolesc za nastavljanje delovanja, počasno ostrenje.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji