Objavljeno: 22.4.2011 | Avtor: Žiga Veber | Monitor April 2011 | Teme: preizkus, foto, nenehni testi

Olympus mju Tough-8010

Pred približno letom dni predstavljeni Olympusov Tough-8010 je še vedno aktualen paradni konj med oklepljenimi žepnimi aparati tega izdelovalca, ki je to vrsto aparatov najbolj razvil v smeri odpornosti za vodo in udarce. Kakovostno kovinsko ohišje mu omogoča, da se z njim lahko potopimo vse do globine deset metrov, in to nam z globinomerom tudi pokaže. Prenese tudi padec na trda tla z višine dveh metrov in celotno težo človeka, ki tehta sto kilogramov.

Ker deluje zares trpežno, se teh lastnosti nismo bali preizkusiti niti v praksi, krožijo pa govorice, da prenese tudi dvakrat globlje potope v morje. Aparat ima vse pomembne dele zelo zaščitene, pokrov reže, kjer je akumulator, reža pomnilniške kartice SD in priključki pa se trdno zapirajo in so opremljeni s kar dvojnim zaklepanjem. Zaradi tega je bojazen, da bi se ponesreči odprl, pod vodo odveč.

Širokokotni objektiv, ki je skrit v samem ohišju, ponuja 28 mm širokega kota in petkratno povečavo. To je za tak objektiv precej, poleg tega je aparat opremljen še z mehansko stabilizacijo slike. Od nje sicer ne gre pričakovati čudežev, vendar deluje solidno in na meji lahko reši marsikatero zamegljeno fotografijo. Bolj problematična je največja odprtost zaslonke, f3,9, ki do tipala s 14 megapikami ne prepusti vedno dovolj svetlobe in je tudi eden izmed razlogov, da ostrenje v temnejših prostorih ne deluje vedno najbolje. Tipalo ponuja občutljivosti vse do ISO 1600 in čeprav je nekoliko vidnejša že pri občutljivosti ISO 400, se do največje občutljivosti ne poveča preveč. Nekoliko zmoti le prikaz barv pri višjih občutljivostih, saj delujejo nekoliko sprano, aparat pa uporablja tudi močno mehčanje slike, zato podrobnosti niso dovolj jasne. Delno tudi pri nižjih občutljivostih ISO.

Aparat omogoča zajemanje videa v visoki ločljivosti 720p, a mu to v primerjavi z zajemanjem posnetkov standardne ločljivosti nekoliko skrajša življenjsko dobo akumulatorja.

Urejenost menujev je sicer pregledna, vendar je samo premikanje po njih z razmeroma trdimi tipkami, ki omogočajo uporabo tudi pri večjih okoliških tlakih, nekoliko manj udobno. Najbolj očitni sta tisti, namenjeni zumiranju, zmoti pa tudi to, da aparat za nastavitev osnovnih možnosti ne ponuja praktično nobenih bližnjic in je vedno treba poseči po menuju, ki pa prav tako ni dostopen z enim samim pritiskom na tipko. Ga je pa mogoče z vgrajenim merilcem pospeškov upravljati tudi s tapkanjem.

Aparat s ceno 346 evrov glede na ponujene fotografske možnosti ni poceni in bi tistim nerodnim uporabnikom, ki želijo le aparat, ki dopušča njihovo fizično grobost, raje priporočili kakšen manj oklepljen model. Najzahtevnejšim uporabnikom, ki se radi potapljajo na vdih in ohišje žepnega aparata velikokrat izpostavljajo udarcem, pa ga toplo priporočamo.

Olympus mju Tough-8010

Razred: Žepni.

Efektivna ločljivost tipala: 14,0 milijona pik.

Tehnične lastnosti: Objektiv 28-140 mm (35 mm. ekvivalent); svetlobna jakost 3,9-5,9; ostrenje 7 cm(makro)-neskončno; domet bliskavice 4 m; ISO: samodejno ali ročno (80-1600).

Tehnična zmogljivost: 5.

Kakovost fotografije: 5.

Zasnova aparata: 5.

Prodaja: Olympus Slovenija, www.olympus.si.

Cena: 346 EUR.

Za: Vodotesnost in zaklepanje vratc, odporen za padce, trdno in kakovostno ohišje, mehanska stabilizacija, globinomer, lučka za makro fotografiranje.

Proti: Teža, vidne podrobnosti in mehka slika, barve pri višjih občutljivostih, nekoliko težje pritiskanje na tipke in premikanje po menujih.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji