Objavljeno: 10.3.2005 11:54 | Avtor: Matjaž Klančar | Monitor Maj 2004 | Teme: preizkus, foto, nenehni testi

Olympus mju 410 digital

O Olympusovih digitalnih naslednikih zelo dobro prodajane analogne serije mju smo veliko povedali že pri obeh preizkusih prvotnih modelov mju 300 in mju 400 (marec, september 2003). Najnovejši model 410 se od modela 400 razlikuje le po podrobnostih, zato bomo tokrat krajši.

Naj osvežimo spomin, da so "mjuji" eni redkih fotoaparatov za povprečne uporabnike, ki so odporni proti vlagi in občasnim pljuskom (tudi dežja), kar pomeni, da so uporabni tudi na smučanju ali morda za igranje na morski obali (niso pa primerni za potapljanje, vsaj ne brez dodatnega podvodnega ohišja). Vklopimo jih tako, da na sprednji strani pokrov pred objektivom povlečemo vstran. To ima včasih za posledico nehoteni vklop, če je fotoaparat v žepu, ali nehoteni izklop med nastavljanjem po menujih. Toda kot vsega se tudi te posebnosti hitro privadimo.

Mju 410 je po zunanjosti bolj ali manj enak mjuju 400, razlikuje se le po vgrajeni elektroniki. Vgrajeno je Olympusovo vezje z zvenečim imenom TruePic Turbo, ki naj bi izboljšalo zajem fotografije, predvsem pa naj bi bilo delovanje fotoaparata z njim do 30 % hitrejše. Reči moramo, da smo pohitritev res opazili, predvsem ostrenje pri novem modelu ni več tako počasno, kot smo očitali modelu 400, pa tudi shranjevanje fotografij je nekoliko hitrejše (a še vedno ne vrhunsko). Očitno je tudi, da so v Olympusu poskušali odpraviti težavo s preveč osvetljenimi bližnjimi izdelki, ki so bili izdelani s pomočjo bliskavice. Morda celo preveč, saj so zdaj zelo bližnji izdelki (fotografirani z nastavitvijo makro) kljub bliskavici celo premalo osvetljeni.

Tako kot večini žepnih modelov tudi mjuju 410 ne moremo ročno nastavljati vseh parametrov, temveč sistem nastavljanja temelji na množici prednastavljenih nastavitev. Na voljo jih je kar nekaj in amaterski fotografi bodo med njimi vedno našli tisto, ki jo v danem okolju potrebujejo. Vendar šele, ko se bodo privadili nekoliko čudnim, pa vendar tipično Olympusovim menujem.

Kakorkoli že, mju 410 je evolucijski model oz. nekakšna "nadgradnja" modela 400 in kot tak ne prinaša kaj bistveno novega. Glede na ultra lahke modele konkurence bi si pravzaprav še najbolj zaslužil nekakšno shujševalno kuro, da bi v turistov žep bolje in laže sedel.

Olympus mju 410 digital

Razred: Žepni.

Efektivna ločljivost tipala: 4 milijone pik.

Tehnične lastnosti: Objektiv 35-105 mm (ekvivalent); svetlobna jakost 3,1-5,; ostrenje 0,5 m-neskončno (20 cm-neskončno makro); čas do 4 s; ISO samodejno, 64-480.

Cena: 98.400 tolarjev.

Prodaja: Petra Marketing, www.petramarketing.si, (01) 423 45 10, Olympus Slovenija, www.olympus.si, (01) 236 33 10.

Za: Majhno, trdno in proti vlagi odporno ohišje, visoka ločljivost, enostavna raba, zdržljiv litijev akumulator.

Proti: Zaščitni pokrov objektiva in vratca akumulatorja se hitro odprejo, občutljiv za šum.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji