Objavljeno: 19.10.2010 13:01 | Avtor: Jure Forstnerič | Monitor Oktober 2010 | Teme: preizkus, foto, nenehni testi

Olympus FE-4050

Olympus je pri nas močno navzoč predvsem v nižjem cenovnem segmentu žepnih aparatov. To niti ne preseneča, saj ponuja solidne aparate po dobri ceni, hkrati pa so ti aparati resnično majhni in lahki. Tudi z novim FE-4050 ni nič drugače. Serija 'FE' predstavlja aparate, ki naj bi bili lahki za uporabo. Povedano drugače, tu bomo zaman iskali kake ročne nastavitve ali napredne funkcije, pa tudi ohišja bodo bolj plastična kot pri kakovostnejših aparatih serije Mju. So pa zato cene res silno konkurenčne.

Prvo, kar opazimo pri FE-4050, je njegovo resnično majhno in tanko ohišje. Aparat gre v res še tako majhen žep - tudi na srajci. Ohišje je plastično in izredno lahko, kljub temu pa je kakovost izdelave zgledna. Žal pa tega ne moremo zapisati za tipke na zadnji strani. Te so predvsem zelo majhne in nič kaj kakovostne. Škoda, saj je zadaj dovolj prostora za malenkost večje tipke - diagonala zaslona meri povprečnih 6,9 cm. Tudi gladka plastika ni najboljša izbira, saj imamo občutek, da bo hitro zgubila svoj sijaj, hkrati pa prsti radi spodrsnejo s tipk.

Kot aparat nižjega razreda ima FE-4050 tipalo z 12 milijoni svetlobnih pik (malce dražji žepni Olympusi jih premorejo 14), a je to vrh glave dovolj. Pravzaprav smo med fotografiranjem raje izbrali polovično vrednost, kar se pozna tako pri prostoru na pomnilni kartici in računalniku kot pri hitrosti preletavanja fotografij. Objektiv sega od 27 pa do 108 mm v klasičnem, 35 mm formatu. Glede na ceno aparata so te goriščnice pravzaprav zelo dobre, saj imajo nekateri neposredni konkurenti široke kote bistveno ožje (več kot 30 mm).

Kakovost fotografij je povsem zadovoljiva. Želeli bi si malce močnejšo bliskavico, medtem ko v tem razredu še nekaj časa ne pričakujemo optične stabilizacije slike. Občutljivost sega do ISO 1600, kar je uporabno bolj v dokumentarne namene oziroma takrat, ko bi raje imeli na fotografiji veliko šuma, kot pa ostali brez fotografije.

Že ves čas omenjamo cenovno dostopnost tega aparata, pa povejmo še ceno - borih 118 evrov. Še pred nedavnim bi za ta denar dobili le kake zares slabe aparate brezimnih izdelovalcev. A FE-4050 je prav spodoben žepni model, ki je idealen za vse, ki potrebujejo preprost aparat po zelo razumni ceni.

Olympus FE-4050

Razred: Žepni.

Efektivna ločljivost tipala: 12 milijonov pik.

Tehnične lastnosti: Objektiv 27-108 (35 mm. ekvivalent); svetlobna jakost 3,2-5,9; ostrenje 0,6 m-neskončno (8 cm makro); domet bliskavice 4,2 m; ISO: samodejno (100-1600) ali ročno.

Kakovost fotografije: 6.

Zasnova aparata: 4.

Prodaja: Olympus Slovenija, www.olympus.si.

Cena: 118 EUR.

Za: Polnjenje prek vmesnika USB, velikost in teža, cena.

Proti: Majhne tipke, razmeroma glasno ostrenje, slabe tehnične lastnosti.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji