Objavljeno: 28.4.2010 | Avtor: Žiga Četrtič | Monitor April 2010 | Teme: preizkus, foto, nenehni testi

Olympus FE-4030

Med pol ducata Olympusovih fotoaparatov, ki so prispeli v naš laboratorij, sta se znašla tudi dva predstavnika serije FE, ki naj bi bila zasnovana za enostavno rabo. Kot prvega smo vzeli pod drobnogled rožnatega FE-4030.

A malček ni preprosto rožnat. Je plamenčasto rožnat, omisliti pa si je mogoče tudi indijevo sivega, akvamarinsko modrega in snežno belega. Prijetno obarvano ohišje se lahko pohvali s trdno zgradbo, čeprav kovinskih delov ni čutiti. K videzu dodatno pripomore še prozoren nanos in preprosto oglato oblikovanje tipk na zadnji strani ohišja, ki je temnejšega barvnega odtenka. Pokrovček, oz. bolje rečeno, čep priključka USB malenkost izstopa s svojo črnino in se ne odpre ravno zgledno. Morda se z rednejšo rabo kaj zrahlja, a glede na to, da priloženi litijev akumulator polnimo kar v aparatu prek vmesnika USB, bi lahko bil bolj kakovosten. Za primere, ko računalnika nimamo v bližini, nam izdelovalec priloži majhen napetostni pretvornik, ki se na enem koncu priključi v električno omrežje, na drugem pa v režo USB na fotoaparatu. Omenimo še, da se je Olympus končno odrekel rabi pomnilniških kartic xD in jih nadomestil z bolj razširjenimi in cenovno ugodnejšimi SD.

Ob vklopu je FE-4030 hitro pripravljen za delo. Diagonala zaslona meri malenkost manj kot 7 centimetrov. Ločljivost je sicer povprečna, a prikaz je dovolj dobro viden tudi na močni svetlobi. Menuji so pregledni in glavne nastavitve so nam na voljo po le dveh pritiskih na smerno tipko, prikazujejo pa se nam ob robu zaslona. V programskem načinu lahko nastavljamo občutljivost ISO, kompenzacijo osvetlitve in temperaturo beline, a je žal ne moremo zajeti ročno. Med množico scenskih načinov je "sveča", ki zmanjša ločljivost posnetka in še dodatno poveča občutljivost ISO. Mali Olympus se sicer s šumom bori razmeroma uspešno, a za ceno podrobnosti, ki jih prikaže na sliki. Šum je sicer opazen že pri najnižjih vrednostih, a ob običajnih povečavah fotografij, posnetih v solidnih svetlobnih razmerah, ne bi smelo biti občutnih težav.

Optično zmogljiv objektiv ponuja zajem pri širokem kotu 26 mm in svetlobni jakosti kar F/2,6, ki pri 105 mm upade na F/5,9. Ostrina posnetkov je zadovoljiva, čeprav ne more slediti kar 14 milijonom pik svetlobnega tipala. Nekaj preglavic povzroča optiki še kromatična aberacija. Tudi geometrijska popačenja so pri 26 mm zaznavna, a zaradi širokega kota moramo nekaj kompromisov vzeti v zakup. Gledano v celoti so fotografije živih, a še vedno naravnih barv. Med hitrim ostrenjem je aparat glasnejši, kot smo vajeni, štirikratno optično zumiranje pa bi bilo lahko manj sunkovito in nekoliko počasnejše.

Poleg že omenjene množice scenskih načinov fotografiranja lahko nadzor prepustimo avtomatiki tudi v pametnem načinu, ki scene prepoznava sam, asistentu za panoramske posnetke ali pa se poigramo z nekaj posebnimi učinki, med katerimi najdemo "ribje oko" (ki je seveda programske narave), "risbo", "starinsko fotografijo" in dodatno barvno nasičenje. Med možnostmi ob pregledovanju fotografij je še učinek svetlobne obdelave, ki posvetli temna območja na fotografiji. Seveda nam je na voljo tudi snemanje videa, a le do ločljivosti 640 × 480 pik in z digitalnim zumiranjem, ki je sicer tekoče, a povzroča velike izgube pri ostrini.

V celoti gledano je FE-4030 zelo soliden aparat, ki kljub visoki ločljivosti tipala ni preobčutljiv za šum. Največ svobode nam omogoča širokokotni objektiv, ki mu zato laže odpustimo tudi kakšno napako. Hkrati nam aparat ponuja nekaj tako zabavnih kot tudi uporabnih nastavitev in posegov v delovanje. Seveda se ne more kosati z dražjimi in večjimi kompaktnimi brati, a beleženja spominov željne ljubiteljske uporabnike bo brez težav zadovoljil in jim ponudil tudi za odtenek več kot le pritiskanje na sprožilec.

Olympus FE-4030

Razred: Žepni.

Efektivna ločljivost tipala: 14 milijonov pik.

Tehnične lastnosti: Objektiv 26-105 (35 mm. ekvivalent); svetlobna jakost 2,6-5,9; ostrenje 4 cm (makro)-neskončno; domet bliskavice 5,2 m; ISO: samodejno in ročno (100-1600, 3200 v scenskem načinu).

Tehnična zmogljivost: 7.

Kakovost fotografije: 6.

Zasnova aparata: 4.

Prodaja: www.olympus.si.

Cena: 159 EUR.

Za: Širokokotni objektiv, polnjenje prek vmesnika USB, majhna teža skupaj z akumulatorjem, menuji, slovenščina.

Proti: Razmeroma glasno ostrenje, kromatična aberacija.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji