Objavljeno: 29.5.2007 02:05 | Avtor: Jure Forstnerič | Monitor Maj 2007 | Teme: foto, nenehni testi

Olympus FE-250

Fotoaparat FE-250 je zmogljivejši brat modela FE-230, ki smo ga že preizkusili. Na prvi pogled sta si zelo podobna, a je FE-250 debelejši in težji. Konkretno je debel cela dva centimetra, torej dobrega pol centimetra več kot FE-230, a gre kljub temu za majhen in lahek žepni aparat, ki s kovinskim ohišjem deluje elegantno in robustno. Rečemo lahko, da bo delo z njim lažje uporabnikom z manjšimi rokami, saj so poleg tankega ohišja tudi gumbi razmeroma majhni; dva nad zaslonom za preklapljanje med slikanjem in ogledom fotografij sta, denimo, skoraj povsem zlita z ohišjem. Zaslon je enako velik kot pri cenejšem aparatu, a ima bistveno izboljšano ločljivost, 230.000 pik. Seveda ni optičnega iskala, lahko pa poleg navadne svetlosti zaslona LCD izberemo še močnejšo nastavitev.

Ena največjih zanimivosti FE-250 je število stopenj občutljivosti ISO, saj jo lahko povišamo vse do deset tisoč. Da, prav ste prebrali, omogoči nam slikanje statičnih motivov brez bliskavice v skoraj popolni temi. Seveda pa se s tem tudi šum zelo poveča, tako da je to le izhod v sili. Pri tej nastavitvi občutljivosti se samodejno zniža tudi ločljivost fotografij, dejansko uporabimo le še tri milijone svetlobnih tipal. Teh je sicer osem milijonov, torej milijon več kot pri cenejšem bratu. Tudi pri optiki se pozna višja cena, pri FE-230 smo namreč v skrajnih legah objektiva opazili geometrijsko popačenje na robovih, pri FE-250 pa tega pojava skorajda ni videti. Razen občutljivosti ISO se z večino drugih nastavitev ukvarja avtomatika, ki svoje delo opravi povsem zadovoljivo.

Pri menujih skorajda ni razlik, na voljo je tudi slovenščina. Dvajset megabajtov notranjega pomnilnika poskrbi za kritične trenutke, za vse drugo poskrbi kartica xD, ki ni priložena. FE-250 velja sto evrov več kot FE-230 in to ni malo. Je pa res, da se lahko pohvali z boljšo optiko in boljšim zaslonom, malce višja ločljivost in možnost zelo visoke občutljivosti ISO pa sta bolj priboljšek kot nekaj res nujnega.

Olympus FE-250

Razred: Žepni.

Efektivna ločljivost tipala: 8 milijonov pik.

Tehnične lastnosti: Objektiv 35-105 (35 mm. ekvivalent); svetlobna jakost 2,8-4,7; ostrenje 0,6 m-neskončno (10 cm makro); domet bliskavice 4,3 m; ISO: samodejno (64-3200) ali ročno (do 10.000 pri ločljivosti 3 MP).

Tehnična zmogljivost: 6.

Kakovost fotografije: 6.

Zasnova aparata: 6.

Prodaja: Olympus Slovenija, www.olympus.si.

Cena: 340 EUR.

Za: Preprosta raba, tanko ohišje.

Proti: Ergonomija gumbov, cena.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji