Objavljeno: 24.4.2007 02:43 | Avtor: Jure Forstnerič | Monitor April 2007 | Teme: foto, nenehni testi

Olympus FE-230

Olympusov žepni model FE-230 se pridružuje vedno večjemu trgu malih fotoaparatov s tipali, ki zmorejo sedem milijonov svetlobnih pik. Pri tem aparatu najbolj izstopa tanek profil, saj je z dobrim poldrugim centimetrom debeline najtanjši v naših primerjalnih tabelah. Enim bo to sicer všeč, nas pa je bolj motilo kot ne, saj je fotoaparat teže, oziroma skoraj nemogoče držati v eni roki. Tudi gumbi so bolj namenjeni tankim prstom, sploh dva zelo nizka gumba nad zaslonom, ki rabita za preklop med slikanjem in pregledovanjem fotografij. Tudi dva gumba za dostop do menuja in za brisanje fotografij sta dokaj neprijazna, moramo ju pritisniti točno na sredini. Dobro se izkaže vrtljiv gumb za izbiro načina snemanja, ki ga uporabljamo s palcem.

Kovinsko ohišje je kakovostno, diagonala zaslona je 63 mm, na žalost pa ima zaslon ločljivost le 115.000 pik. Kljub temu je kar dober, poleg navadne ima še dodatno, svetlejšo nastavitev. Kot je že navada v tem razredu, mu ni dodano optično iskalo. Aparat ima dvajset megabajtov notranjega pomnilnika, zraven pa dobimo Olympusovo 256-megabajtno kartico xD. Ta je le za prvo silo, saj ne sodi ravno med hitre. Tako pri pregledovanju slik kot pri zajemanju, saj še kar nekaj časa (nekaj sekund) po zajeti fotografiji utripa lučka za dostop do pomnilniške kartice, ki je moteče postavljena nad zaslon.

Skoraj vse na aparatu je avtomatsko, tako da ne moremo ročno nastaviti občutljivosti ISO, niti beline, a se avtomatika obnese povsem solidno. Na voljo imamo avtomatski program in šestnajst prednastavljenih prizorov. Od tega jih je trinajst na voljo prek menuja, trije najpogostejši pa prek kolesca (portret, nočni portret in narava). Ker je fotoaparat združljiv s podvodnim ohišjem (PT-038), so trije prizori namenjeni podvodnemu fotografiranju. Vključimo lahko še makro in super makro, ki se dobro odneseta. Menuji so tudi v slovenščini, čeprav jih niti ne potrebujemo veliko.

Kakovost slik ni nič posebnega, oziroma je povsem povprečna. Smo pa opazili, da je slika pri najmanjši goriščni razdalji nekoliko sodčkasta, nasprotni problem pa nastopi pri največji goriščni razdalji oziroma optični povečavi, kjer so stranice slikanega pravokotnika že močno vbočene. Pri videoposnetkih grajamo slab mikrofon, ki posname daleč preveč šuma iz okolice. Tudi avtomatična nastavitev beline pri videoposnetkih bi lahko bila boljša, med snemanjem pa lahko uporabimo le digitalno povečavo.

FE-230 je torej značilen predstavnik žepnih fotoaparatov, ki imajo sicer vedno večje ločljivosti, a so kljub temu namenjeni bolj nezahtevnim uporabnikom. Vsa avtomatika svoje delo opravi zgledno, a se v skrajnih legah objektiva pozna cenejša optika, toda veliko uporabnikov tega sploh ne bo opazilo.

Olympus FE-230

Razred: Žepni.

Efektivna ločljivost tipala: 7 milijonov pik.

Tehnične lastnosti: Objektiv 38-113 (35 mm ekvivalent); svetlobna jakost 3,1-5,9; ostrenje 0,6 m-neskončno (5 cm makro); domet bliskavice 3,8 m; ISO: samodejno (50-1250).

Tehnična zmogljivost: 5.

Kakovost fotografije: 6.

Zasnova aparata: 6.

Prodaja: Olympus Slovenija, www.olympus.si.

Cena: 230 EUR.

Za: Preprosta raba, tanko ohišje.

Proti: Ergonomija gumbov, slaba geometrija v skrajnih legah objektiva.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji