Objavljeno: 19.12.2006 15:11 | Avtor: Grega Šimenc | Monitor December 2006 | Teme: foto, nenehni testi

Olympus FE-190

FE-190 je trenutno drugi najzmogljivejši predstavnik Olympusove družine preprostih izdelkov "Easy" za preproste uporabnike. Poleg tega je tudi majhen - pravzaprav žepen, tako da je vedno in povsod pri roki.

Pretežen konec zadnje strani pokriva velik zaslon LCD ločljivosti 110.000 pik, prek katerega počnemo vse - izbiramo motiv, ogledujemo posnetke in nastavljamo (maloštevilne) nastavitve. Optičnega ali kakega drugega kukala ni. Način fotografiranja izbiramo z majhnim vrtljivim gumbom, poleg tega je tu še vsesmerna tipka za izbiro nastavitev na menuju. Izhod USB je kombinacija izhoda USB in video izhoda, zato moramo za prenos fotografij iz vgrajenega pomnilnika (22 MB) ali s pomnilniške kartice xD uporabiti priloženi kabel USB. Energijo zagotavlja litijev akumulator, ki po opravljenih 50 posnetkih z bliskavico in brez nje ni kazal nikakršnih znakov izpraznjenosti.

Funkcijsko je aparat sicer reven, a zato preprost. To je kakor nalašč za uporabnike, ki si želijo le preprostega fotografiranja, pri čemer naj bi bili posnetki večinoma brezhibni. No, to FE-190 povečini dobro uspeva, želeli bi si le nekaj več podrobnosti, ki se kljub veliki ločljivosti 6 MP vse prehitro izgubijo v malce neostrih posnetkih. Ostrenje je v načinu "super makro" možno od 5 cm naprej, v običajnem načinu pa od 10 cm naprej. Videoposnetki so zelo okrnjeni, saj je najvišja ločljivost le 320 × 240 pik in vsega 15 sličic vsako sekundo. No, pozitivno pa je precej hitro splošno delovanje aparata (vklop, polnjenje bliskavice, izbiranje po menujih), s čimer se lahko izognemo marsikateremu zamujenemu posnetku.

Gre torej za aparat, ki stavi predvsem na preprosto rabo, ne pa toliko na zmožnosti in kakovost zajetih posnetkov. Pravzaprav s tem ni nič narobe, saj vendarle precejšno število nezahtevnih uporabnikov išče prav to. Ti si povečini želijo tudi poceni aparat, kar je dodatna prednost FE-190 - njegova cena je v razredu žepnih aparatov ena bolj ugodnih ta hip.

Olympus FE-190

Razred: Žepni.

Efektivna ločljivost tipala: 6 milijonov pik.

Tehnična zmogljivost: 6.

Kakovost fotografije: 6.

Zasnova aparata: 6.

Tehnične lastnosti: Objektiv 38-114 mm (ekvivalent); svetlobna jakost 3,1-5,9; ostrenje 0,1m-neskončno (5 cm-60 cm  makro); čas od 1/2000 do 4 s; doseg bliskavice do 2,7 m; razpon ISO: samodejno od 80 do 1000.

Cena: 55.200 tolarjev.

Prodaja: Olympus Slovenija, www.olympus.si.

Za: Preprosta raba, hitrost delovanja, cena.

Proti: Kakovost posnetkov.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji