Objavljeno: 13.7.2005 19:41 | Avtor: Arnold Marko | Monitor Julij 2002 | Teme: foto, nenehni testi

Olympus Camedia C-120

Tako kakor Camedia C-100 (opisana je v januarskem Monitorju in je še vedno naprodaj) ima tudi naslednik tega modela zelo preprosto zasnovo in je namenjen manj zahtevnim uporabnikom, ki potrebujejo aparat za izdelovanje preprostih slik, brez dodatkov, kot so ročno nastavljanje ali optična povečava. Največja izboljšava je gotovo večja ločljivost tipala CCD, ki zdaj znaša efektivnih 1,92 milijona pik (prej 1,2), kar je že dovolj za razvijanje slik manjših velikosti (do 10 × 15 cm). Sicer sprememb skoraj ni, nekoliko je izboljšan najmanjši čas odprtja zaslonke (1/2000 s, prej 1/1000 s). Objektiv ima fiksno izostritev, enak pa je klasičnemu širokokotnemu objektivu z goriščno razdaljo 35 milimetrov in je precej počasen (svetlobna jakost 4). Uporabljamo ga lahko od razdalje 40 centimetrov naprej, oziroma 25 centimetrov v makro načinu. Sicer je delo z Oympusom na moč enostavno, le plastično ohišje deluje nekoliko krho, zato previdnost ne bo odveč (kakih hujših padcev verjetno ne bi prenesel). Kakovost slik je dobra (sicer ne odlična) in bo zadovoljila manj kritične uporabnike, le barve so precej netočne, a vseeno lepe. Kvečjemu moti manjša ostrina, a to je za take objektive brez spremenljive goriščne razdalje tudi značilno, na zahtevnejših vzorcih se naredi barvni šum. V vsakem primeru C-120 opravlja svojo nezahtevno nalogo dovolj dobro.

Olympus C-120

Razred: Nižji (omejen ročni nadzor, povprečna zmogljivost).

Efektivna ločljivost tipala: 1,93 milijona pik.

Skupna ocena: 7,78.

Tehnične lastnosti: Objektiv 35 mm (ekvivalent); svetlobna jakost 4; ostrenje 0,6 m-neskončno (25 cm-neskončno makro); čas od 1/2000 do 1 s; doseg bliskavice do 2,5 m; razpon ISO od 100 do 400 (samodejno).

Cena: 70.800 tolarjev.

Prodaja: Petra Marketing, (01) 423 45 10, www.petramarketing.si.

Za: Preprosta raba.

Proti: Malo možnosti, slabša ostrina, krhko ohišje.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji