Objavljeno: 10.3.2005 11:53 | Avtor: Grega Šimenc | Monitor Julij 2004 | Teme: preizkus, foto, nenehni testi

Olympus C-770 Ultra Zoom

V prejšnji številki Monitorja predstavljeni Olympusov novinec z 10× optično povečavo C-765UZ je zdaj dobil tudi nekoliko zmogljivejšega brata z imenom Olympus C-770 Ultra Zoom. Najopaznejša (in tudi najbolj reklamirana) novost je vsekakor možnost snemanja video posnetkov v obliki zapisa MPEG4, take posnetke pa odlikuje predvsem majhna velikost datotek. Vsekakor C-770 ni mišljen kot naslednik C-765, saj aparata skupaj nastopata v "boju" s trdo konkurenco.

Tehnične značilnosti omenjenih aparatov so sicer na moč podobne. Bistveni deli, npr. objektiv, svetlobno tipalo, baterijski del, izbirniki, in oblika aparata so ostali nespremenjeni. C-770 ima drugačen gumb za vklop, s katerim zdaj neposredno izberemo način delovanja (slikanje, pregledovanje posnetkov, zajemanje video posnetkov) in ne več posredno prek vrtljivega gumba na vrhu ohišja. Preseneča sistem dvojne bliskavice, ki je dokaj unikatna zmogljivost v razredu kompaktnih digitalnih fotoaparatov. Olympus s tem obljublja nekoliko večji doseg bliskavice in boljšo razpršitev svetlobe pri daljših goriščnih razdaljah. Še zahtevnejšim pa je zdaj na voljo priključek za zunanjo bliskavico (hot-shoe), kar smo sicer pogrešali pri C-765. Priložen je tudi daljinski upravljalnik, s katerim lahko na daljavo sprožimo zaklep ali pa prikličemo naslednji posnetek v načinu prikazovanja. Že omenjena možnost snemanja video posnetkov v načinu MPEG4 pa je pravzaprav nadgradnja tistega, kar je že ponujal šibkejši model. Posnetki MPEG4 so za razliko od bolj uveljavljenega MJPEG dosti bolj stisnjeni, kljub temu se večja stopnja stiskanja nič ali le malo pozna na kakovosti video posnetka. Tako lahko na priloženo 128 MB xD pomnilniško kartico (C-765 le 16 MB!) shranimo približno 7 minut posnetka z zvokom v ločljivosti 640 × 480 in 30 sličic/s, to pa je vsekakor nadpovprečno. Kot da to še ni dovolj, aparat ponuja tudi možnost priklopa zunanjega mikrofona (!) in to ga spremeni v pravcato malo video kamero! Začetna navdušenost pa je kaj hitro usahnila, ko smo si ogledali zajete video posnetke. Ti so bili polni motenj in popačenj v obliki kvadratkov in pack, ki so občasno celo povsem prekrili posnetek in ustavili predvajanje. Pa vendarle menimo, da je to bila le napaka našega preizkusnega aparata in izdelki v prosti prodaji nimajo takih težav.

Olympus C-770 UZ sicer izdeluje posnetke, ki so, kot smo ugotovili že pri preizkusu C-765, ostri in barvno zelo dobro zasičeni. Sicer hitremu objektivu (F3.7 v načinu tele) se odsotnost optičnega stabilizatorja pri daljših goriščnih razdaljah vseeno pozna, saj je narejeni posnetek hitro "stresen". Sistem ostrenja, ki se nam je zameril že pri C-765, pa na žalost ni doživel sprememb in tako ostaja ena slabših strani aparata. Kljub temu gre, v celoti gledano, za zelo soliden izdelek, ki lahko zadovolji marsikaterega tudi zahtevnejšega ljubitelja digitalne fotografije, le cena bi bila lahko nekoliko nižja.

Olympus C-770 Ultra Zoom

Razred: Zelo zmogljivi.

Efektivna ločljivost tipala: 4 milijone pik.

Tehnične lastnosti: Objektiv 6,3-63 mm (ekvivalent 38-380 mm); svetlobna jakost 2,8-3,7; ostrenje 0,6 m-neskončno (3-60 cm makro); čas od 1/1000 do 16 s; ISO samodejno, 64, 100, 200, 400.

Cena: 168.000 tolarjev.

Prodaja: Olympus Slovenija, www.olympus.si, (01) 236 33 11.

Za: Razmeroma majhne mere, izdelava, objektiv, video posnetki MPEG4, priložena 128 MB xD kartica.

Proti: Ostrenje v slabših razmerah, ni stabilizatorja, visoka cena.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji