Objavljeno: 27.3.2007 08:33 | Avtor: Jure Forstnerič | Monitor Marec 2007 | Teme: laser, tiskalnik, nenehni testi

Oki C8600n

Okijev najnovejši tiskalnik je najcenejši tiskalniki, ki zmore tudi tiskanje velikosti A3. Ugodno ceno laže doseže, ker uporablja tehnologijo LED in ne dražje "prave" laserske tehnologije. Ima pa ta tehnologija tudi nekaj negativnih lastnosti, denimo ločljivost (v tem primeru 600 pik na palec), ki se je programsko ne da izboljševati.

Preizkušali smo cenejšo različico tiskalnika (n), ki nima enote za tiskanje na obe strani in dodatne kasete za papir. Tiskalnik je razmeroma kompakten, primerljiv z večino zmogljivejših tiskalnikov, ki sicer zmorejo velikost A4. Počiva lahko tudi na mizi (seveda če miza zdrži njegovih 40 kilogramov). Kljub temu se bolje odnese kot omrežni tiskalnik, saj je njegov ventilator zelo glasen, pa tudi tiskanje ni ravno tiho. Poleg omrežnega priključka imamo na voljo tudi USB. Na videz je zelo podoben drugim, starejšim Okijevim tiskalnikom, na sprednji strani je statusni zaslonček LCD, ki ima tudi nekaj nastavitvenih menujev. Na spodnjem delu tiskalnika imamo predal za 250 listov, nad tem pa večnamenski podajalnik za dodatnih sto. Barvila in valje lahko menjujemo ločeno, kar se izkaže kot cenovno ugodno.

Hitrost tiskanja je povprečna. Tiskalnik pri večini meritev ni izstopal iz konkurence, le barvno tiskanje je bilo malce hitrejše od hitrosti, ki jih zmorejo drugi tiskalniki. Po daljšem premoru (nekaj ur) je pri prebujenju zelo počasen. Preden je stran končno natisnil, smo se že spraševali, ali ni morda kaj narobe, saj je potreboval skoraj minuto in pol. Sicer pa natisne petdeset strani dolgo besedilo v dobrih dveh minutah, za dvajset strani v formatu PDF pa potrebuje le šest sekund več. Pri barvnem tiskanju se je dobro odrezal, za bitno sliko v programu Photoshop je potreboval le osemnajst sekund, za vektorsko v programu Corel Draw pa le petnajst. Tisk Monitorjeve naslovnice v obliki PDF je trajal enaintrideset sekund, tako da po tem sodi med hitrejše v tem razredu.

Kakovost črno-belega tiska je solidna, natančnost bi sicer lahko bila boljša, vendar je primerljiva z večino drugih tiskalnikov. Sivinski prehodi pa so podpovprečni, viden je tudi raster. Barve so dokaj natančne in pravilne, predvsem pa zelo žive.

Oki C8600n

Hitrost: 7.

Kakovost izpisa: 7.

Opremljenost: 5.

Cena izpisa: 6.

Vmesniki: USB, omrežni.

Velikost (razred): A3 (dražji barvni).

Ločljivost: 600 x 600 pik na palec.

Navedena hitrost: 26 strani na minuto.

Tehnične lastnosti: 300 listov (predal); GDI; 128 MB.

Cena: 2002 evra.

Cena natisnjene ČB strani: 0,016 evra.

Cena natisnjene barvne strani: 0,074 evra.

Prodaja: Mikroing, www.mikroing.si.

Za: Možnost tiskanja v formatu A3, hitrost barvnega izpisa.

Proti: Počasnost po dolgem premoru, slabi sivinski prehodi.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji