Objavljeno: 26.9.2006 03:05 | Avtor: Tadej Beravs | Monitor September 2006 | Teme: laser, tiskalnik, nenehni testi

OKI C5700n

Oki je svoje laserske tiskalnike prenovil in v razredu 5000 predstavil kar štiri nove člane. Preizkusili smo omrežni model C5700n. Kot je pri Okiju že v navadi, ne gre za navaden laserski tiskalnik, saj namesto laserskega žarka uporablja tehnologijo LED. Zunanjost tiskalnika se je le nekoliko spremenila, delovanje in postavitev elementov pa ostajata enaka.

Oki C5700n je nadgradnja modela C5450n - ima 256 MB pomnilnika, ki mu je mogoče dodati še 512 MB, možno je vgraditi tudi disk do 40 GB. Za razliko od šibkejšega modela C5600 uporablja C5700N posnemanje PCL in postscript 3. Vmesnik na tiskalniku žal ni doživel večjih sprememb, zato je preglednost menujev še vedno malce okrnjena. Seveda si lahko vse nastavitve natisnemo ali pa si jih ogledamo prek spletnega brskalnika, saj je v tiskalnik vgrajen omrežni vmesnik s spletnim strežnikom. Na voljo je tudi model C5700dn, ki ima vgrajen obračalnik listov, pri C5700n pa ga je seveda mogoče dokupiti. Glede na lastnosti in zmogljivosti je predalnik z zmožnostjo hranjenja 300 listov kar majhen. Seveda lahko dokupimo še dodatni predalnik za 530 listov.

Glede na bogato opremljenost smo pričakovali, da bo hitrost tiskanja temu primerna. Na naše presenečenje se je izkazalo, da gre pravzaprav za najhitrejši tiskalnik v razredu osnovnih barvnih laserskih tiskalnikov. Petnajst strani dolg dokument je natisnil v petinštiridesetih sekundah; to je sicer za tri sekunde počasneje, kot zmore HP LaserJet 3000, vendar pride do pravega izraza pri tiskanju več strani dolgega dokumenta v formatu PDF. Za dvajset strani porabi dobro minuto in štirideset sekund in povsem pomede s konkurenco. Tudi tiskanje fotografij opravi bliskovito hitro, saj za bitno sliko ne porabi več kot dvajset sekund. Prehiti ga zgolj Epsonov AcuLaser C3000. Časovne razlike med tiskanjem z jezikom PCL ali postscript so minimalne - le nekaj sekund, pri večji ločljivosti pa skorajda ni razlik. C5700n ima tudi možnost tiska daljših dokumentov; do dolžine 120 cm.

Po kakovosti odtisa je primerljiv s prejšnjimi modeli. Kakovost besedila je odlična, robovi so povsem ostri. Tudi podrobnosti na vektorski sliki (velikosti dveh pik) so lepo vidne. Moti le malce preveč svetleč odtis ter nekoliko viden raster na fotografijah.

C5700n je zaradi svojih zmogljivosti primernejši za pisarniške potrebe. Zaradi svoje velikosti lahko rabi kot namizni tiskalnik ali pa ga uporabljamo kot osrednji omrežni tiskalnik. Tudi cena je dokaj ugodna, vzdrževanje pa še toliko bolj. Za črno-beli izpis je treba odšteti le 4,58 tolarja; to je za malenkost manj kot pri predhodniku. Barvni odtis stane 33,17 tolarja.

OKI C5700n

Hitrost: 10.

Kakovost izpisa: 6.

Opremljenost: 7.

Cena izpisa: 6.

Vmesniki: USB, omrežni.

Velikost (razred): A4 (cenejši barvni).

Ločljivost: 1200 x 600 pik na palec.

Navedena hitrost: 32 strani na minuto (črno-belo), 20 strani na minuto (barvno).

Tehnične lastnosti: 300 listov (predal), 256 MB, PCL, PCL6, postscript 3.

Cena: 210.720 tolarjev.

Cena natisnjene ČB strani: 4,58 tolarja; barvne strani 33,17 tolarja.

Prodaja: Mikroing Trade, www.mikroing.si.

Za: Hitrost, ugodna cena tiskalnika in izpisa, spletni strežnik.

Proti: Velikost, dokaj glasno delovanje, svetleč odtis.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji