Objavljeno: 27.8.2011 | Avtor: Blaž Hafner | Monitor Julij-avgust 2011 | Teme: preizkus, tiskalnik, laser, nenehni testi

OKI C530DN

Barvni C530DN je na vrhu OKIjeve ponudbe namiznih laserskih tiskalnikov. Namenjen je zahtevnejšim domačim uporabnikom in manjšim pisarnam. Oglašujejo ga kot izjemno hitro napravo, z visoko kakovostjo izpisa in po občutno nižji ceni od izdelkov primerljivih sposobnosti drugih znamk.

Ohišje uporablja kombinacijo dveh sivih odtenkov in tudi sama oblika je zelo dolgočasna, a to pomeni, da tiskalnik ne zaseda nepotrebnega prostora. Po širini in globini resda ne izstopa, je pa z dobrimi 24 cm višine zelo nizek za napravo tega razreda. Na zgornji strani najdemo poleg odlagalnika listov, ki jih zmore sprejeti sto, še nekaj nadzornih gumbov in majhen osvetljen LCD.

Standardni predal ima zmogljivost 250, v kombinaciji z večnamenskim podajalnikom pa se skupna zmogljivost poveča na 350; za resno delo je priporočljivo dokupiti dodaten predalnik. Ta sprejme 530 listov. Povezovanje poteka prek USB ali omrežnega vmesnika, izostal pa seveda ni tudi dodatek za tisk na obe strani s samodejnim obračanjem. Z avtomatskim prehodom v varčevalni način, v katerem se poraba zmanjša na 1,1 W, je poskrbljeno še za varovanje okolja.

Za zanesljivo tiskanje skrbi 532 MHz procesor v družbi z 256 MB pomnilnika, ki ga je mogoče razširiti do 768 MB. Največja ločljivost je 1200 × 600 pik na palec.

Prvo, kar smo opazili med preizkušanjem, je bila hitrost izpisa prve strani. C530DN je izenačil navedbe izdelovalca in to delno ogret natisnil v osmih sekundah. Tudi po daljšem premoru je to opravilo s trinajstimi sekundami daleč pred večino tekmecev. Na splošno mu glede hitrosti res ne gre oporekati, sploh ko gre za tiskanje krajših dokumentov.

Nič manj kot hitrost ni navdušujoča kakovost izpisa. Besedilo je, kot smo pri napravah te vrste že vajeni, brezhibno, bolj presenečeni pa smo bili nad podrobnostmi in barvnimi prelivi, ki so v primerjavi z brizgalniki vedno šibka točka laserskih tiskalnikov. Nikakor ne bomo trdili, da se pri tem C530DN lahko enači z brizgalniki, a so rezultati za lasersko napravo res odlični. Tudi cena samega izpisa glede na kakovost ni pretirana.

OKI C530DN je izpolnil vse obljube. Ob pogledu na ceno in visoko leteče napovedi smo bili skeptični, a se je v praksi izkazalo, da so imele trdno podlago. Redko dobimo v roke izdelek s tako dobro kombinacijo hitrosti, kakovosti izpisa in cene. Dolgoročne zanesljivosti na naših kratkih testiranjih ne moremo določiti, zato upamo, da cena ni znak varčevanja na tem področju, a bi si glede na samo robustnost naprave upali trditi, da ni tako.

OKI C530DN

Vmesniki: USB, omrežni.

Velikost (razred): A4 (dražji barvni).

Ločljivost: 1200 × 600 pik na palec.

Navedena hitrost: 31 strani na minuto (črno-belo), 27 strani na minuto (barvno).

Tehnične lastnosti: 250 listov (predal), 100 listov (večnamenski podajalnik), PCL(R) 6, PostScript(R) 3(TM), SIDM (IBM(R) ProPrinter(R), Epson(R) FX), 256 MB.

Cena: 421 EUR (cena natisnjene ČB strani 0,018 EUR, cena natisnjene barvne strani 0,073 EUR).

Prodaja: www.mikroing.si.

Hitrost: 8.

Kakovost izpisa: 8.

Opremljenost: 5.

Cena izpisa: 6.

Za: Hitrost, kakovost tiska, cena.

Proti: Predal sprejme le 250 listov.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji