Objavljeno: 27.6.2006 15:09 | Avtor: Tadej Beravs | Monitor Junij 2006 | Teme: laser, tiskalnik, nenehni testi

OKI C3200n

V zelo široki Okijevi ponudbi sodi model C3200n med najosnovnejše barvne laserske tiskalnike. Tako kot mnogi Okijevi tiskalniki tudi ta ni čistokrvni laserski tiskalnik. Namesto mehanizma, ki laserski žarek usmerja na valj, pri Okiju uporabljajo vrstice LED diod, ki neposredno (brez pomoči kakršnegakoli mehanizma) svetijo na valj. S tem načinom so lahko tudi prihranili malce prostora, pa vendar je sam tiskalnik dokaj velik. Z merami 34 × 40 × 52 centimetrov zasede kar nekaj prostora na delovni mizi. No, med samim delovanjem ni glasen. Glede na to, da tiskalnik ni namenjen zelo pogosti rabi, je mogoče zamenjati skoraj vse komponente. Možna je seveda menjava barvila (tonerja), valja z barvilom, grelne in transportne enote. Ostane zgolj le ohišje z elektroniko in pogonom. Vgradnja delov oz. potrošnega materiala je silno preprosta, a če smo nekoliko nepozorni, lahko hitro pomešamo vrstni red barvil oz. valjev, saj so oznake majhne in niso na pravem mestu. Zamenjave pa niso niti mehansko niti elektronsko preprečili.

Oznaka modela "n" nam da vnaprej vedeti, da je vanj vgrajen omrežni vmesnik. Vendar ne gre zgolj za priklop, temveč za široko omrežno podporo, saj ima vgrajen spletni strežnik za dostop do nastavitev tiskalnika prek spletnega brskalnika, pošiljanje opozoril prek e-pošte in podporo številnim omrežnim protokolom. 32 MB pomnilnika je za tiskanje dokumentov povsem dovolj, lahko pa dokupimo še dodatnih 256 MB. Tudi modul za tiskanje na obe strani je mogoče dokupiti, dodatnih predalov za papir pa žal ne. Seveda je na voljo tudi večnamenski podajalnik za nestandardne formate papirja.

Uporabniški vmesnik na samem tiskalniku je lepo razumljiv, a zaradi malega zaslona malce nepregleden. To nevšečnost lahko preprosto rešimo z izpisom vseh nastavitev tiskalnika, ki nam obenem pokaže tudi vso hierarhijo menujev. Še laže pa to rešimo prek spletnega vmesnika.

Tiskanje mu gre kar hitro od rok. Resda ni najhitrejši, a petnajst strani dolg dokument natisne v slabi minuti, to pa ga uvrsti v zlato sredino. Najhitrejši konkurent ga prehiti za sedemnajst sekund. Žal se zelo pozna, ali je tiskalnik že ogret, saj v nasprotnem primeru za tisk ene strani porabi skoraj toliko kot najhitrejši za petnajst. Devet strani dolg dokumenti z barvno vsebino natisne v dobri minuti. To je v primerjavi s konkurenti precej hitro, a vendar najhitrejši to zmore dvakrat hitreje. Za tiskanje slik porabi zelo malo časa, našo testno sliko papige natisne v sedemindvajsetih sekundah; to je skoraj najhitreje, le trije konkurenti so za nekaj sekund hitrejši.

Navdušeni smo bili nad kakovostjo besedilnega odtisa. Črke so zelo lepe in ostre, moti edino dokaj svetleč odtis. Podrobnosti so lepo vidne, zaškriplje le pri tisku fotografij. Kot osnovni model ima le posnemanje GDI, s tehnologijo LED pa tiskalnik tudi težko doseže mehke prehode. Tako imajo natisnjene slike kar precej viden raster, a so barvno dokaj pravilne.

Z možnostjo zamenjave vseh komponent in dokaj hitro obrabo le-teh je cena izpisa temu primerna. 5,86 tolarja za črno-beli izpis in 41,46 tolarja za barvni izpis - to ga uvrsti med dražje izpise. Če drugih komponent ne mislimo menjati, se cena zniža za slaba dva tolarja. Zanimivo, da smo z barvili, ki so priložena novemu tiskalniku, natisnili le 90 črno-belih strani in pri tem porabili kar 40 % črnega barvila (tonerja). Vsaj tako je sporočil vgrajeni spletni vmesnik.

Tiskalnik zaradi cene izpisa in malenkost slabše kakovosti tiskanja fotografij ne bo najbolj priljubljen pri običajnih uporabnikih, pa vendar zna ugodna cena tiskalnika marsikoga prepričati. Primernejši je za službene namene, največ za tiskanje raznih barvnih dokumentov.

OKI C3200n

Hitrost: 8.

Kakovost izpisa: 5.

Opremljenost: 6.

Cena izpisa: 4.

Vmesniki: USB, omrežni.

Velikost (razred): A4 (cenejši barvni).

Ločljivost: 1200 × 600 pik na palec.

Navedena hitrost: 20 strani na minuto (črno-belo), 12 strani na minuto (barvno).

Tehnične lastnosti: 250 listov (predal), 32 MB.

Cena: 103.920 tolarjev.

Cena natisnjene ČB strani: 5,86 tolarja.

Cena natisnjene barvne strani: 41,46 tolarja.

Prodaja: Mikroing, www.mikroing.si.

Za: Cena tiskalnika, možnost menjave vseh komponent.

Proti: Svetleč črni odtis, viden raster, kakovost barvnega odtisa.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji