Objavljeno: 5.12.2007 10:42 | Avtor: Jure Forstnerič | Monitor November 2007 | Teme: laser, tiskalnik, nenehni testi

OKI B4600

Oki trži svoj srednje zmogljiv črno-beli tiskalnik kot dobro rešitev za manjše delovne skupine oziroma domače pisarne. Tiskalnik je na videz bolj stare šole, sploh zaradi zelo majhnega zaslona LCD in preprostih tipk na vrhnji strani tiskalnika, delno pa tudi zaradi svoje škatlaste oblike (ki se pri OKIjih te serije vleče že vsaj nekaj let).

A ko z njim začnemo tiskati, se pokaže njegova delovna vnema. Gre namreč za enega najhitrejših v skupini osnovnih črno-belih laserskih tiskalnikov. Že nazivna hitrost 26 strani na minuto obljublja kar veliko, in čeprav smo izmerili rahlo manj, 25,1 strani na minuto, je to vsekakor dober dosežek. Tudi oživi zelo hitro. Prva stran se natisne v 5 sekundah, glede tega OKIjeve obljube povsem držijo. Za 15 strani dolgo besedilo si vzame 37 sekund, za 9 strani dolgo poslovno poročilo (z barvnimi grafikoni) pa le 23 sekund. Tudi pri grafiki se dobro znajde, čeprav ga bo redko kdo uporabljal v taki obliki. Datoteka v Photoshopovem formatu PSD in tipični ločljivosti 600 dpi se natisne v 9 sekundah. Višja ločljivost 1200 dpi ta čas podvoji (oziroma zveča na 20 sekund), skoraj toliko časa pa potrebuje tudi pri 600 dpi, če uporabimo postscriptni gonilnik (19 sekund). Vektorsko sliko v formatu CRD natisne v 13 sekundah; tu se časi pri večji ločljivosti oziroma uporabi postscriptnega gonilnika manj razlikujejo kot pri bitnih slikah. Najbolj pristojna številka, kar zadeva hitrost, pa je 50 strani dolgo besedilo, ki ga dokonča v dveh minutah in prav toliko sekundah. Kot komentar k zapisanim časom povejmo, da so vsi, razen vektorske slike, najhitrejši v okviru cenejših črno-belih laserskih tiskalnikov.

Kakovost tiska po drugi strani ni nič posebnega. Besedilo je kot pri večini laserskih tiskalnikov zelo dobro in ostro. Slabše je pri tisku grafike, kjer je zgolj povprečen, prehodi med belim in črnim so pretemni, saj prehitro postanejo povsem črni. Podrobnosti so solidne, a spet ne izstopajo.

Oki ima spodaj predal, ki rabi kot podajalnik, v katerega lahko vstavimo do 250 listov. Na zgornji strani se lahko nabere do 150 listov, zadaj pa je polica, na katero odloži do 50 listov. Z eno kartušo lahko natisnemo do 3000 listov. To ob ceni 55 evrov za kartušo pomeni, da je strošek ene natisnjene strani 1,8 centa. Slednje je zelo solidno, a cena samega tiskalnika niti ni tako nizka. Za preizkušeni model odštejemo 238 evrov, bistveno dražji pa je enak model z dodanim omrežnim vmesnikom; ta velja 459 evrov. Model brez tega vmesnika je zelo dobra izbira za vse, ki tiskajo malo večje število besedilnih datotek in jim videz in zelo majhen LCD ne pomenijo veliko. Skoraj podvojena cena za omrežni vmesnik pa se nam zdi kar pretirana.

OKI B4600

Hitrost: 10.

Kakovost izpisa: 6.

Opremljenost: 5.

Cena izpisa: 9.

Vmesniki: USB 2.

Velikost (razred): A4 (cenejši ČB).

Ločljivost: 1200 x 600 pik na palec.

Navedena hitrost: 26 strani na minuto.

Tehnične lastnosti: 250 listov (predal); PCL6, PS3; 32 MB.

Cena: 238,80 EUR.

Cena natisnjene ČB strani: 1,8 centa.

Prodaja: Mikroing, www.mikroing.si.

Za: Hitrost, cena.

Proti: Oblikovanje, zaslon LCD.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji